Πούτιν: Σύσκεψη για τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Κρόκους

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε σύσκεψη με τους επικεφαλής της κυβέρνησης, των περιφερειών, των ειδικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσω τηλεδιάσκεψης για τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό συγκρότημα Crocus City Hall.
Πούτιν: Σύσκεψη για τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Κρόκους

Πούτιν: Σύσκεψη για τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Κρόκους

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε σύσκεψη με τους επικεφαλής της κυβέρνησης, των περιφερειών, των ειδικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσω τηλεδιάσκεψης για τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό συγκρότημα Crocus City Hall.

25 Μαρτίου 2024

Βλαντίμιρ Πούτιν: Αγαπητοί συνάδελφοι!

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους όσων έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αιματηρής, βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης στις 22 Μαρτίου και να ευχηθώ στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που διέσωσαν ανθρώπους κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και βοήθησαν τους τραυματίες. Η κοινωνία μας έδειξε ένα παράδειγμα γνήσιας αλληλεγγύης, συνοχής και αλληλοϋποστήριξης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Γνωρίζω ότι μεταξύ εκείνων που στέλνουν τώρα μηνύματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων είναι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων, από όλες τις περιοχές της χώρας μας, όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών,μαθητών και φοιτητών. Αυτοί που σχεδίασαν αυτή την τρομοκρατική επίθεση ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει αυτό το κακό.

Σήμερα, θα ήθελα να σας ζητήσω να αναφέρετε την πρόοδο των ανακριτικών ενεργειών και των επιχειρησιακών-διερευνητικών εργασιών για τον εντοπισμό όλων όσων εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση, των παραγγελιοδοτών και των οργανωτών της.

Παρά τον καθολικό μας πόνο και θλίψη, τη συμπόνια και τη νόμιμη επιθυμία μας να τιμωρηθούν όλοι οι δράστες αυτής της θηριωδίας, η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού, αντικειμενικότητας και χωρίς καμία πολιτική προκατάληψη.

Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ακραίων ισλαμιστών, την ιδεολογία των οποίων ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες. Αλλά βλέπουμε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν μέσω διαφόρων διαύλων να πείσουν τους δορυφόρους τους και άλλες χώρες του κόσμου ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, δεν υπάρχει δήθεν κανένα ίχνος του Κιέβου στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και ότι η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση διαπράχθηκε από οπαδούς του Ισλάμ, μέλη της οργάνωσης ISIS που είναι απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Γνωρίζουμε από ποιανού τα χέρια διαπράχθηκε αυτή η θηριωδία εναντίον της Ρωσίας και του λαού της. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε ποιος την διέταξε. Κατά τη διάρκεια της κοινής εργασίας των ειδικών υπηρεσιών μας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, πρέπει να λάβουμε απαντήσεις σε μια ολόκληρη σειρά ερωτημάτων.

Για παράδειγμα: ενδιαφέρονται πραγματικά οι εξτρεμιστικές και ακόμη και τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις να πλήξουν τη Ρωσία, η οποία σήμερα υποστηρίζει μια δίκαιη λύση στην κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Και πώς οι ακραίοι ισλαμιστές, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται, παρεμπιπτόντως, ως πιστοί μουσουλμάνοι, που πρεσβεύουν το λεγόμενο καθαρό Ισλάμ, διαπράττουν σοβαρές φρικαλεότητες και εγκλήματα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαντάν, ο οποίος είναι ιερός για όλους τους μουσουλμάνους;

Αυτά, καθώς και άλλα, πιο συγκεκριμένα, επαγγελματικά ερωτήματα, μένει να απαντηθούν για μια αντικειμενική διερεύνηση του εγκλήματος που διαπράχθηκε στη Μόσχα. Ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές: το τρομερό έγκλημα που διαπράχθηκε στις 22 Μαρτίου στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν μια πράξη εκφοβισμού, όπως έχω ήδη δηλώσει.

Και το ερώτημα που τίθεται αμέσως είναι: ποιος επωφελείται από αυτό; Αυτή η φρικαλεότητα δεν μπορεί παρά να είναι ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που, από το 2014, βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας δια χειρός του νεοναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο. Και οι ναζί, ως γνωστόν, ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα πιο βρώμικα και απάνθρωπα μέσα για να πετύχουν τους στόχους τους.

Πόσο μάλλον σήμερα, που η διαφημισμένη αντεπίθεσή τους έχει αποτύχει πλήρως. Αυτό έχει ήδη αναγνωριστεί από όλους και δεν αμφισβητείται. Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν την πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή επαφής και όλα τα μέτρα που λαμβάνει ο εχθρός για τη σταθεροποίηση του μετώπου δεν αποδίδουν.

Ούτε επίσης, οι προσπάθειες εισόδου και εδραίωσης θέσεων στις παραμεθόριες περιοχές μας, οι βομβαρδισμοί, μεταξύ άλλων με τη χρήση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών, εναντίον ειρηνικών γειτονιών και πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών, υποδομών και οι απόπειρες εκτόξευσης πυραύλων κατά της γέφυρας της Κριμαίας και της ίδιας της χερσονήσου.

Αιματηρές πράξεις εκφοβισμού, όπως είναι η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, εντάσσονται λογικά σε αυτή την αλληλουχία ενεργειών. Ο στόχος, όπως έχω ήδη πει, είναι να σπείρουν τον πανικό στην κοινωνία μας και ταυτόχρονα να δείξουν στη δική μας κοινωνία ότι δεν έχουν χαθεί ακόμη όλα για το καθεστώς του Κιέβου.

Το τελευταίο αρκείται στο να ακολουθεί τις εντολές των δυτικών διαχειριστών του, να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, να ακολουθήσει τις εντολές της Ουάσιγκτον και να υιοθετήσει ένα νέο νόμο για την επιστράτευση, να δημιουργήσει κάτι σαν τη Χιτλερική Νεολαία στη νεότερη έκδοσή της, φυσικά. Για να προμηθευτούν νέα όπλα και επιπλέον χρήματα γι’ αυτό, σημαντικό μέρος των οποίων μπορεί να κλαπεί και να μπει, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, στις τσέπες τους.

Παρεμπιπτόντως, οι Ουκρανοί εθνικιστές είχαν ιδρύσει μια τέτοιου είδους ένωση στη δεκαετία του ’20 του περασμένου αιώνα – την Ένωση Ουκρανικής Εθνικιστικής Νεολαίας, η οποία αργότερα έγινε μέρος της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών.

Φυσικά, πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα: γιατί οι τρομοκράτες προσπάθησαν να πάνε στην Ουκρανία μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, ποιος τους περίμενε εκεί; Είναι σαφές ότι όσοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλουν να είναι συνένοχοι στην τρομοκρατία και χορηγοί της τρομοκρατίας. Αλλά υπάρχουν πράγματι πολλά ερωτήματα.

Ζητώ τακτικές αναφορές σχετικά με την πρόοδο της έρευνας.

Θα σας παρακαλούσα επίσης να με ενημερώσετε για το ποια μέτρα λαμβάνονται σε ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο για την υποστήριξη των οικογενειών των νεκρών και των τραυματιών και πώς οργανώνεται το έργο των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Έχω ήδη συζητήσει όλα αυτά τα θέματα με τους συναδέλφους μου σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά σήμερα, όπως συμφωνήθηκε, θα τα συζητήσουμε λεπτομερέστερα.

Σας παρακαλώ, ας ξεκινήσουμε τις εργασίες μας. Αλεξάντερ Ιβάνοβιτς, παρακαλώ, έχετε το λόγο.

Αλεξάντερ Μπαστρίκιν (σ. μ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας): Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς!

Η Ανακριτική Επιτροπή συνεχίζει το ενεργό έργο της για τη διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall. Η έρευνα έχει καταγράψει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που έλαβαν χώρα.

Στις 22 Μαρτίου, στις 18:54, τέσσερις εγκληματίες οδηγώντας ένα αυτοκίνητο Renault έφτασαν στο Crocus City Hall, όπου περίμεναν να φτάσει το κοινό.

Στις 19:58, οι τρομοκράτες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα άνοιξαν πυρ στο κτίριο του Crocus City Hall, πυροβολώντας τους επισκέπτες που βρίσκονταν έξω από αυτό.

Αφού μπήκαν στο λόμπι του κτιρίου και στη συνέχεια στην αίθουσα συναυλιών, συνέχισαν να πυροβολούν όλους τους πολίτες που έβλεπαν μπροστά τους, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Χρησιμοποιώντας τη βενζίνη που είχαν φέρει μαζί τους σε πλαστικά μπουκάλια, έβαλαν φωτιά στους χώρους και στις 8.11 μ.μ. αποχώρησαν από το κτίριο. Οδηγώντας ένα επιβατικό αυτοκίνητο έξω από το χώρο στάθμευσης, οι δράστες χτύπησαν με μεγάλη ταχύτητα πεζούς, μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. Τα παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Όλοι οι δράστες συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί προς τα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τουφέκια επίθεσης AK-74, περισσότερες από 500 σφαίρες, 28 γεμιστήρες πυρομαχικών και μπουκάλια που περιείχαν υπολείμματα βενζίνης. Η εξέταση του χώρου συνεχίζεται με τη συμμετοχή εγκληματολόγων και εμπειρογνωμόνων της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200 επιθεωρήσεις, έρευνες και κατασχέσεις, κατά τις οποίες έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 1.000 διαφορετικά αντικείμενα που έχουν σημασία για την έρευνα.

Κατά την έρευνα του διαμερίσματος όπου διέμεναν οι κατηγορούμενοι, εκτός από δακτυλικά τους αποτυπώματα, βρέθηκαν κομμάτια υφάσματος και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία της επίθεσης.

Στο αυτοκίνητο των εγκληματιών βρέθηκαν ένα πιστόλι Makarov χωρίς φυσίγγια και ένας γεμιστήρας από τουφέκι εφόδου Kalashnikov με 30 φυσίγγια. Για όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα, όπλα και πυρομαχικά διατάχθηκαν ενενήντα εγκληματολογικές εξετάσεις: βαλλιστικές, γενετικές και αποτυπωματικές εξετάσεις.

Σε τέσσερις δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχουν τεθεί υπό κράτηση. Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ένοχοι κατά την ανάκριση και στο δικαστήριο και κατέθεσαν λεπτομερείς μαρτυρίες σχετικά με τις συνθήκες του εγκλήματος, τους παραγγελιοδότες και τα πρόσωπα που συνέδραμαν στην προετοιμασία της τρομοκρατικής πράξης.

Η έρευνα εντόπισε και συνέλαβε επίσης τρία ακόμη άτομα που συνέδραμαν στην προετοιμασία της τρομοκρατικής ενέργειας: παρείχαν διαμέρισμα για διαμονή, αυτοκίνητο για μετακίνηση και μετέφεραν χρήματα. Έχει υποβληθεί αίτηση στο δικαστήριο για την προφυλάκισή τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η τρομοκρατική επίθεση ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη και προετοιμασμένη. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, 139 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Από αυτούς, οι 75 έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά. Η ταυτοποίηση των νεκρών συνεχίζεται.

Από το σύνολο των [νεκρών], 137 άνθρωποι πέθαναν στον τόπο της επίθεσης, δύο πέθαναν σε ιατρικά κέντρα. Σαράντα άνθρωποι πέθαναν από τραύματα πυροβολισμών, δύο άνθρωποι πέθαναν από συνδυασμό τραυμάτων από πυροβολισμούς και μαχαιριές και 45 άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και προϊόντα καύσης. Τραύματα και κακώσεις ποικίλης σοβαρότητας υπέστησαν άλλα 182 άτομα.

Έχουν διοριστεί και διενεργούνται 160 ιατροδικαστικές και γενετικές εξετάσεις για την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου και της ταυτότητας των νεκρών. Έχουν ανακριθεί 131 θύματα και περισσότεροι από 500 μάρτυρες. Από τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει ότι το αμφιθέατρο πήρε φωτιά ως αποτέλεσμα των ενεργειών των κατηγορουμένων, οι οποίοι έχυσαν βενζίνη που έφεραν μαζί τους στις καρέκλες και στους τοίχους και διέπραξαν εμπρησμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν καταστρατηγηθεί οι απαιτήσεις ασφαλείας και το σύστημα πυρόσβεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall. Για το σκοπό αυτό κατασχέθηκαν κονσόλες, ηλεκτρονικές μονάδες και συσκευές ελέγχου του συστήματος πυρόσβεσης της αίθουσας συναυλιών. Στάλθηκαν για έρευνα και συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων πυρασφάλειας κατά τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης.

Με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, μελετάται το περιεχόμενο του κεντρικού υπολογιστή του συστήματος πυροπροστασίας. Ορίστηκε πυροτεχνική εξέταση για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα και η έγκαιρη λειτουργία όλων των συστημάτων πυρασφάλειας.

Εργαζόμαστε σε στενή επαφή με τις επιχειρησιακές μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας. Στην υπόθεση διεξάγονται οι απαραίτητες ερευνητικές ενέργειες για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων στο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέταξαν και οργάνωσαν το έγκλημα. Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η έκθεσή μου.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σας ευχαριστώ.

Ο λόγος στην Τατιάνα Αλεξέγιεβνα, παρακαλώ.

Τατιάνα Γκολίκοβα (σ. μ. Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, αγαπητοί συνάδελφοι!

Μετά την τρομοκρατική επίθεση, 145 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Στη δομή των ατυχημάτων κυριαρχούν τα τραύματα από πυροβολισμούς, οι συνδυασμένες και σύνθετες κακώσεις και οι δηλητηριάσεις από προϊόντα καύσης.

Μέχρι σήμερα, 52 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί έχουν πάρει εξιτήριο λόγω βελτίωσης της κατάστασής τους και τελούν υπό παρακολούθηση στον τόπο διαμονής τους. Ενενήντα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Οι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τη ζωή εννέα θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.

Η κατάστασή τους αξιολογείται ως εξαιρετικά σοβαρή. 29 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, 30 ασθενείς βρίσκονται σε μετρίως σοβαρή κατάσταση και όσον αφορά 25 ασθενείς: η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί και προετοιμάζονται για εξιτήριο.

Οι πιο βαρέως πάσχοντες ασθενείς συγκεντρώνονται επί του παρόντος στη Μόσχα και σε ομοσπονδιακά ιατρικά κέντρα. Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη έχει παρασχεθεί σε 150 ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται. Νομίζω ότι θα αλλάξει, καθώς τα άτομα που ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους απευθύνονται τώρα σε ιατρικά κέντρα.

Ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Ινστιτούτο Σέρμπσκι, τον Ομοσπονδιακό Ιατρικό και Βιολογικό Οργανισμό, το Ρωσικό Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, τη Μόσχα, την Περιφέρεια της Μόσχας και εθελοντές ψυχολόγοι έχουν συμμετάσχει στην επιχείρηση βοήθειας των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Κατά την πλέον οξεία φάση, τουλάχιστον 50 πληρώματα ασθενοφόρων, η Υπηρεσία Ιατρικής Καταστροφών της περιοχής της Μόσχας, η πόλη της Μόσχας και ομοσπονδιακοί ιατρικοί οργανισμοί βρίσκονταν ταυτόχρονα στο σημείο. Συνολικά 203 πληρώματα ασθενοφόρων και εναέρια αεροσκάφη αεροδιακομιδών παρείχαν βοήθεια στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα των όσων συνέβησαν, 1500 κλίνες συμπεριλαμβανομένων κρεβατιών ανάνηψης, χειρουργικών και εγκαυμάτων, αναπτύχθηκαν σχεδόν αμέσως σε ιατρικά ιδρύματα της περιφέρειας Μόσχας, της πόλης της Μόσχας, ομοσπονδιακά ιατρικά ιδρύματα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Ομοσπονδιακής Ιατροβιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Άμυνας. Όλες οι ομάδες έφτασαν στο σημείο για να παράσχουν ιατρική βοήθεια.

Οι Ρώσοι πολίτες, παρά την επάρκεια αίματος και των συστατικών του, με μία μόνο έκκληση ανταποκρίθηκαν στην τραγωδία και προσήλθαν στα κέντρα αιμοδοσίας για να βοηθήσουν τα θύματα. Μπορώ να πω ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Ιατροβιολογικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια των δύο Σαββατοκύριακων, τα κέντρα αιμοδοσίας της χώρας δέχθηκαν 11.822 αιμοδότες και συλλέχθηκαν τέσσερις χιλιάδες 624 λίτρα ολικού αίματος και χίλια 130 λίτρα πλάσματος. Το έργο των κέντρων αιμοδοσίας συνεχίζεται ακόμη και τώρα.

Προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες των νεκρών, των θανόντων και των παθόντων από την τρομοκρατική επίθεση, η ηγεσία της Μόσχας και της περιφέρειας της Μόσχας αποφάσισε να καθιερώσει εφάπαξ αποζημιώσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ρουβλίων για κάθε νεκρό ή θανόντα, ενός εκατομμυρίου ρουβλίων για όσους έλαβαν ή λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη ενδονοσοκομιακής νοσηλείας και 500.000 ρουβλίων για όσους έλαβαν ιατρική περίθαλψη σε εξωτερικά ιατρεία.

Για τους κατοίκους της Μόσχας και άλλων περιοχών, οι ενισχύσεις καταβάλλονται από τις κυβερνητικές αρχές της Μόσχας και για τους κατοίκους της περιφέρειας της Μόσχας – από τις κυβερνητικές αρχές της περιφέρειας της Μόσχας. Οι πληρωμές έχουν αρχίσει και θα συνεχιστούν ανάλογα με την παραλαβή των παραστατικών.

Έχει επίσης συσταθεί ομάδα εργασίας στο Κοινωνικό Ταμείο και επιχειρησιακό στρατηγείο στο Ρόστρουντ για την παροχή βοήθειας στα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων. Σήμερα, 22 συντάξεις έχουν ήδη απονεμηθεί σε περίπτωση απώλειας του συντηρούντος προσώπου,, συμπεριλαμβανομένων 19 ασφαλιστικών συντάξεων και τριών κοινωνικών συντάξεων. Η καταβολή των συντάξεων θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μόλις μας δοθούν τα τραπεζικά στοιχεία.

Έχουμε οργανώσει ενέργειες ενημέρωσης και επεξηγήσεων με συγγενείς και στενούς φίλους των θανόντων σχετικά με την καταβολή του επιδόματος κηδείας και την περαιτέρω υποβολή εγγράφων για αποζημιώσεις. Παρόμοιες ενέργειες έχουν οργανωθεί αντίστοιχα με τους εργοδότες. Έχουν επίσης οργανωθεί ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων για την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση έναντι εργατικών ατυχημάτων.

Θα ήθελα να αναφέρω, Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, ότι, μόλις ταυτοποιηθούν όλοι οι τραυματίες και οι νεκροί, θα παρασχεθεί βοήθεια στις οικογένειές τους και θα διατηρούμε το θέμα αυτό υπό συνεχή παρακολούθηση.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι από τις πρώτες ώρες μετά τη λήψη πληροφοριών για την τρομοκρατική επίθεση, εθελοντές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετείχαν στο έργο αρωγής. Στις 23 Μαρτίου, το κίνημα “Είμαστε Μαζί” ξεκίνησε έρανο για τη στοχευμένη βοήθεια προς τις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης. Αναφέρω ότι μέχρι στιγμής το χρηματικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί έχει ανέλθει σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ρούβλια.

11. 371 εθελοντές βοηθούν στους χώρους των αυθόρμητων μνημοσύνων και στα κέντρα βοήθειας. Την ημέρα του εθνικού πένθους για τα θύματα, στις 24 Μαρτίου, και σήμερα, στις 25 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται δράσεις στις περιφέρειες, οι οποίες έχουν ως στόχο να ενώσουν τους πολίτες της χώρας και να εκδηλώσουν το αίσθημα συμμετοχής τους στα γεγονότα. Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν συνολικά 257.500 εθελοντές και 1,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι και οι ρωσικές επιχειρήσεις συμμετείχαν: περισσότερες από 42 εταιρείες μεταφορών, τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εστιατόρια, μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης και άλλες επιχειρήσεις παρείχαν τη βοήθεια που έκριναν ότι ήταν εφικτή.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους ιατρούς μας για τη βοήθεια που παρέχουν στους τραυματισμένους πολίτες, στους ευαισθητοποιημένους πολίτες μας που εμφανίστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν σε αυτή τη δύσκολη ώρα, που προσέτρεξαν προς βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι ενωμένη και ότι είμαστε όλοι μαζί στη πρώτη γραμμή, απέναντι στην πιο δύσκολη κατάσταση.

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σας ευχαριστώ.

Εσείς και εγώ συζητήσαμε αυτή την τραγωδία στις 22 έως τις 23 του μηνός αργά το βράδυ ή ακόμη και νωρίς το πρωί. Αλλά είναι σαφές ότι εμείς, καθώς και οι εργαζόμενοι στις διάφορες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε κατάσταση.

Αλλά το γεγονός ότι οι περαστικοί, οι εργαζόμενοι σε ιατρικές υπηρεσίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι εργαζόμενοι άλλων υπηρεσιών βρέθηκαν αδιαμαρτύρητα, αμέσως εκεί που έπρεπε να βρίσκονται, βοηθώντας τους ανθρώπους – αυτό, φυσικά, αποδεικνύει την ωριμότητα της κοινωνίας μας και την προθυμία τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να αγωνιστούν για τους ίδιους, για τους αγαπημένους τους, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης της κοινωνίας μας. Έχετε απόλυτο δίκιο.

Θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό. Και τώρα θα ήθελα να ακούσω τον Σεργκέι Σομπιάνιν.

Σεργκέι Σομπιάνιν (Δήμαρχος της Μόσχας): Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς!

Θα αναφερθώ σχετικά με την ιατρική και κοινωνική βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Κινητοποιήθηκαν 44 ασθενοφόρα από τη Μόσχα και το πρώτο ασθενοφόρο έφτασε σε τέσσερα λεπτά: στις 20:10 ελήφθη σήμα και στις 20:14 το πρώτο ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο και ξεκίνησε να παρέχει βοήθεια.

Η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παρασχέθηκε αμέσως σε όλους όσους το ζήτησαν. Νοσηλεύτηκαν 94 άτομα, τα οποία εισήχθησαν σε 14 νοσοκομεία. Τους βοηθούν οι καλύτεροι γιατροί της Μόσχας.

Είχαμε πολλούς βαριά και εξαιρετικά βαριά τραυματίες. Υπήρχαν 12 άτομα που ήταν εξαιρετικά βαριά- προς το παρόν δεν έχουμε χάσει ούτε έναν. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους 12 εξαιρετικά βαριά τραυματίες ήδη μετέπεσαν σε ελαφρότερη κατηγορία – είναι απλά βαριά τραυματίες. Υπάρχει ελπίδα ότι και οι 12 θα επιβιώσουν. Επί του παρόντος, 18 από τα 94 άτομα έχουν ήδη λάβει εξιτήριο. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Όσον αφορά την κοινωνική βοήθεια, όπως είπε η Τατιάνα Αλεξέγιεβνα, έχουμε καθιερώσει την ακόλουθη διαδικασία σε συμφωνία με τους συναδέλφους μας από την περιφέρεια της Μόσχας και την κυβέρνηση. Η Μόσχα καταβάλλει εφάπαξ παροχές τόσο στους Μοσχοβίτες όσο και στους κατοίκους όλων των άλλων περιοχών. Η Περιφέρεια Μόσχας καταβάλλει εφάπαξ ποσά στους κατοίκους της Περιφέρειας Μόσχας.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να καταβάλλουμε τις πραγματικές αποζημιώσεις: 60 άτομα έχουν λάβει αυτές τις παροχές, ως εφάπαξ χρηματικές καταβολές. Μόλις λαμβάνονται αιτήματα, επιλύουμε αμέσως τα ζητήματα αυτά.

Επιπλέον, παρέχεται όλη η απαραίτητη ιατρική, ψυχολογική και στοχευμένη υποστήριξη. Για τους συγγενείς των θυμάτων που έρχονται στη Μόσχα για να αναγνωρίσουν τα πτώματα ή να αναζητήσουν τους αγαπημένους τους, παρέχουμε δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία και δωρεάν γεύματα. Επίσης, τους παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη για να βρουν τους αγαπημένους τους.

Στο σημείο αυτό ολοκλήρωσα την αναφορά μου Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όχι μόνο του Σεργκέι Σεμιόνοβιτς, όχι μόνο του Αντρέι Γιούριεβιτς, ο οποίος θα λάβει τώρα το λόγο, αλλά όλων των συναδέλφων μας από τις περιφέρειες της Ρωσίας. Ο Σεργκέι Σεμιόνοβιτς μίλησε τώρα για εκείνους τους ανθρώπους που έρχονται να ταυτοποιηθούν ή να συναντήσουν τους συγγενείς τους, οι οποίοι, ευτυχώς, δεν τραυματίστηκαν ή τραυματίστηκαν μόνο ελαφρά, προκειμένου να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας, από όπου έχουν έρθει άνθρωποι για αυτό το γεγονός, θα αναλάβουμε τον έλεγχο όλων εκείνων των ανθρώπων που χρειάζονται υποστήριξη. Επειδή υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις όσον αφορά τις οικογενειακές συνθήκες. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν ακόμη και τον στυλοβάτη της οικογένειάς τους και ούτω καθεξής.

Πρέπει να αναλύσουμε όλα όσα συνδέονται με αυτό το τρομερό έγκλημα και πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, όχι να προσεγγίσουμε το ζήτημα τυπικά. Σας ζητώ επίμονα να εξετάσετε αυτή την υπόθεση με επαγγελματική και ανθρώπινη ματιά και να στηρίξετε αυτούς που χρειάζονται αυτή τη συμπαράσταση και βοήθεια.

Σας παρακαλώ, Αντρέι Γιούριεβιτς, έχετε το λόγο.

Αντρέι Βορόμπιωφ (Κυβερνήτης της Περιφέρειας της Μόσχας): Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς!

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω, να σας αναφέρω και, κυρίως, να λάβω συστάσεις και υποστήριξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που εμπλέκονται αυτή τη στιγμή, καθώς και το προσωπικό – όλη αυτή η συνεργασία συνεχίζεται ακόμη. Ήταν πολύ σημαντική για μένα προκειμένου να λάβω όλες τις τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Ο Σεργκέι Σεμιόνοβιτς μίλησε για τον ρόλο της υπηρεσίας ασθενοφόρων, των ιατρικών ιδρυμάτων και των γιατρών. Θα ήθελα να προσθέσω ένα σημαντικό σημείο-κλειδί, όταν άρχισαν να δραστηριοποιούνται οι αερομεταφορές. Το γεγονός είναι ότι το Κρόκους είναι μια αδιάσπαστη αλυσίδα κτιρίων και υπήρχε ένας πολύ ορατός κίνδυνος να εξαπλωθεί η πυρκαγιά σε ακόμη πιο σοβαρούς χώρους. Αυτό – χάρη στο έργο των πυροσβεστών και των διασωστών – αποτράπηκε.

Από τα πρώτα λεπτά λάβαμε υποστήριξη από τον κόσμο, από τους εθελοντές μας που βρίσκονταν κοντά και προσέφεραν κάθε είδους βοήθεια.

Όσο για τους διασώστες: εργάζονται, ξέρετε, ακόμη και τώρα – χωρίς διαλείμματα, με εναλλαγές. Ενισχύσαμε τους ειδικούς του Υπουργείο Πολιτικής Άμυνας, Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και Αντιμετώπισης των Συνεπειών Φυσικών Καταστροφών, της Ρωσικής Ομοσπονδίας (МЧС) με εργάτες – ανθρώπους που βοηθούν στη διαχείριση ενός μεγάλου όγκου μπάζων.

Πήρα τη πρωτοβουλία να σας παρουσιάσω το σχεδιάγραμμα της αίθουσας – το έχετε μπροστά στα μάτια σας. Αύριο θα ολοκληρωθεί πλήρως η επιχείρηση έρευνας και θα αποσυναρμολογηθεί κάθε τετραγωνικό μέτρο της αίθουσας – η πλατεία, ο εξώστης, ο από πάνω όροφος.

Κυριολεκτικά από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος χρειάζεται πληροφορίες για το τι συνέβη, για αυτή την τρομερή τραγωδία. Γι’ αυτό ανοίξαμε μια απευθείας γραμμή και ένα κέντρο βοήθειας. Βρίσκεται ακόμη στο κέντρο υποστήριξης των Υπερασπιστών της Πατρίδας, με πολύ καλά εκπαιδευμένους άτομα που εργάζονται εκεί. Τους [ενισχύσαμε], αντιλαμβανόμενοι ότι θα υπήρχαν πολλές κλήσεις. Από τότε έχουμε λάβει περίπου δύο χιλιάδες κλήσεις. Φυσικά, το κύριο ζήτημα είναι η ανεύρεση συγγενών και αγαπημένων προσώπων. Γι’ αυτό και οι συνάδελφοί μας παρείχαν προσωπική εξυπηρέτηση και προσπάθησαν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα.

Από κοινού με τη Μόσχα, καταλάβαμε πόσο σημαντικό ήταν να συγχρονίσουμε τις ενέργειές μας. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, υιοθετήσαμε μια ενιαία πληρωμή: τρία εκατομμύρια σε περίπτωση που ο πολίτης μας είχε πεθάνει, ένα εκατομμύριο εάν νοσηλευόταν και 500 [χιλιάδες ρούβλια] για [κάποιον] που υπέστη κάποιου είδους ζημία ή τραυματισμό.

Μπορώ να πω ότι ήδη από το Σάββατο πραγματοποιήσαμε τις πρώτες πληρωμές, επειδή οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας ανέλαβαν επίσης υπηρεσία και μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε αυτές τις πρώτες συναλλαγές.

Όπως είπε ήδη η Τατιάνα Αλεξέγιεβνα, θα ήθελα επίσης να σας αναφέρω ότι: Σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από την Τατιάνα Αλεξέγιεβνα και τον υπουργό [Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο], περιόδευσε σε κλινικές στην Περιφέρεια της Μόσχας, οι οποίες βρίσκονται σε τρεις πόλεις: το Χίμκι, το Ντολγκοπρούντνι και το Οντίντσοβο.

Οι βαρύτερα τραυματισμένοι [ασθενείς], και υπήρχε ικανός αριθμός από αυτούς, μεταφέρθηκαν το συντομότερο δυνατό στο Χειρουργικό Κέντρο Βισνέφσκι και σε άλλα ομοσπονδιακά ιδρύματα. Ήμασταν σε θέση να τους μεταφέρουμε, γεγονός που έσωσε ζωές, επειδή οι γιατροί και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι πιο προηγμένες. Καταλαβαίνουμε ότι διεξάγεται μάχη για τη ζωή. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς, διότι τη νύχτα έσπευσαν μόνοι τους στις κλινικές τους, συνειδητοποιώντας τι είχε συμβεί. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς.

Η Τατιάνα Αλεξέγιεβνα αναφέρθηκε στο Ίδρυμα του Ρωσικού Ερυθρού Σταυρού. Όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι προσέφεραν κάθε είδους βοήθεια. Το ίδιο επίσης και οι επιχειρηματίες, οι Ρώσοι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι θέλουν να βοηθήσουν. Είμαι ευγνώμων στο Ίδρυμα και σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Μέχρι σήμερα, εκτός από το εντυπωσιακό ποσό που ήδη αναφέρθηκε, 420.000 τραπεζικές κινήσεις διαφόρων μεγεθών έχουν μεταφερθεί σε αυτούς τους λογαριασμούς.

Έχουμε συμφωνήσει ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια από κοινού, συλλογικά, για τις ανάγκες εκείνων των οποίων οι οικογένειες έχουν πληγεί. Έχετε δίκιο να λέτε ότι κάποιες οικογένειες – έχουμε κάποιες – έχουν χάσει και τους δύο γονείς. Καταλαβαίνουμε, και μου το έχετε τονίσει αυτό, ότι όσους νοσηλεύονται σήμερα και όσους έχουν τα οικογενειακά τους στηρίγματα- πρέπει να τους συντροφεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με αξιοπρέπεια.

Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή τους. Η έκθεση μου ολοκληρώθηκε.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ωραία.

Λοιπόν, συνάδελφοι, ποιος θα ήθελε να προσθέσει κάτι, να παρουσιάσει κάποιες πρόσθετες πληροφορίες και να διατυπώσει εκτιμήσεις;

Παρακαλώ, Ίγκορ Βικτόροβιτς, έχετε το λόγο.

Ίγκορ Κρασνόφ (Γενικός Εισαγγελέας): Αγαπητέ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, αγαπητοί συνάδελφοι!

Η τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου καθόρισε για όλους μας τα καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της τραγωδίας και να παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια στα θύματα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, όλες οι υπηρεσίες εργάστηκαν συντονισμένα όλο το εικοσιτετράωρο και συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και τώρα. Στο έργο μας, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη παρεμπόδιση ψευδών και άλλων ειδήσεων που υποδαυλίζουν τις δια-εθνικές και δια-θρησκευτικές συγκρούσεις και στις προσπάθειες να σπείρουν πανικό και μίσος στους πολίτες με μοναδικό κριτήριο την εθνότητα.

Σε απάντηση στα αιτήματά μας, οι πληροφορίες αποσύρθηκαν από περισσότερες από 200 πηγές, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα Οντοκλάσνικι και VKontakte και στα κανάλια Telegram, καθώς και από άλλους ιστότοπους. Εκτός από τις ξεκάθαρες παραποιήσεις, εμφανίστηκαν και πολλές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες επίσης αποσταθεροποίησαν σε κάποιο βαθμό την κατάσταση. Ακόμη και έγκριτα μέσα ενημέρωσης έχουν αφήσει το στίγμα τους στο θέμα αυτό – έπρεπε να διαψεύσουμε τέτοιες δημοσιευμένες πληροφορίες και να συμβουλεύσουμε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να χρησιμοποιούν δεδομένα μόνο από επίσημες πηγές.

Άλλα μέτρα προτεραιότητας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση του έργου των ελεγκτικών οργάνων που επιθεωρούν τις δραστηριότητες ολόκληρου του συγκροτήματος συναυλιών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πυροπροστασίας και αντιτρομοκρατικής προστασίας, [την αξιολόγηση] της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για τον εξοπλισμό των φρουρών ασφαλείας της εκδήλωσης σύμφωνα με τον αριθμό των επισκεπτών, τα μέτρα εκκένωσης και την ταχύτητα ανταπόκρισης σε κλήση από πλευράς ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας. Δεν έχει ακόμη γίνει πλήρης αξιολόγηση, αλλά μπορεί ήδη να ειπωθεί ότι η κλίμακα της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν πολλαπλάσια και δεν ήταν συγκρίσιμη με τις διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπεται για την ασφάλεια σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Δεδομένης της σημαντικής αύξησης του επιπέδου των τρομοκρατικών απειλών, οι εκτελεστικές αρχές των συνιστωσών οντοτήτων πρέπει να επικαιροποιήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για εγκαταστάσεις με μαζική προσέλευση ανθρώπων. Θα το πράξουμε αυτό στο εγγύς μέλλον.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά καταλληλότητας χώρων, τα πιστοποιητικά ασφαλείας των εγκαταστάσεων πρέπει να επικαιροποιούνται τουλάχιστον μία φορά ανά τριετία και, φυσικά, σύμφωνα με την παράγραφο της κανονιστικής-νομικής πράξης απαιτήσεις που ισχύουν ειδικά για την ασφάλεια. Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες των τρομοκρατικών απειλών για έναν χώρο μαζικής παραμονής ατόμων, αποτελούν έναν από τους λόγους για την επικαιροποίηση των εν λόγω πιστοποιητικών. Το διαβατήριο ασφαλείας της εν λόγω εγκατάστασης εγκρίθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. Μέχρι σήμερα δεν είχε επικαιροποιηθεί και οι υφιστάμενες τρομοκρατικές απειλές δεν είχαν δυστυχώς ληφθεί υπόψη σε αυτό.

Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, να προσαρμόσουμε τις υφιστάμενες μεθοδολογίες υπολογισμού, οι οποίες χρησιμοποιούνται για κατάρτιση υπολογισμών που κατοχυρώνουν την ασφάλεια και την εκκένωση των ατόμων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι ισχύουσες μεθοδολογίες δεν μας επιτρέπουν να λάβουμε υπόψη το σενάριο των πυρκαγιών σε τρομοκρατικές επιθέσεις και παρόμοιες εμπρηστικές επιθέσεις.

Το διαθέσιμο βιντεοληπτικό υλικό της τραγωδίας δείχνει ότι οι τρομοκράτες επιτέθηκαν μέσω των κύριων οδών εκκένωσης κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς – οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να τρέξουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους επιτιθέμενους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε διάφορους χώρους του κτιρίου.

Σε γενικές γραμμές, έχω δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στον Εισαγγελέα, έχει εξασφαλιστεί ο συντονισμός του έργου των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εποπτεύεται η διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλο το φάσμα των μέτρων για την παροχή βοήθειας στα θύματα και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Με αυτά ολοκλήρωσα την έκθεσή μου.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σας ευχαριστώ.

Σας ζητώ να επεξεργαστείτε όλα τα σημεία που μόλις περιγράψατε με τον πιο προσεκτικό τρόπο. Πάντως εμείς θα ιδωθούμε σύντομα για να συζητήσουμε και να επανέλθουμε σε αυτά τα θέματα.

Αλεξάντερ Βιατσεσλάβοβιτς, έχετε κάποια πληροφορία ή κάποιο σχόλιο σχετικά με το έργο σας, ή ίσως μια ευχή ή κάποια παρατήρηση σχετικά με όσα ειπώθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα;

Αλεξάντερ Κουρένκοφ (Υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Εκτάκτων Αναγκών και Αντιμετώπισης των Συνεπειών των Φυσικών Καταστροφών): Θα ήθελα να προσθέσω, αν μου επιτρέπετε.

Το κτίριο ήταν εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς. Την ώρα της πυρκαγιάς, το σύστημα αυτό λειτουργούσε κανονικά. Υπήρχε επίσης ένα σύνολο τεσσάρων ρομποτικών πυροσβεστικών σωλήνων και ένα σύστημα ελέγχου λογισμικού που χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα πυροπροστασίας. Όλα αυτά λειτουργούσαν τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά ο εμπρησμός [είχε] χρησιμοποιήσει στοιχεία καύσης. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το σύστημα απέτυχε να [σβήσει] τη φωτιά λόγω της ανάπτυξης καύσης σε μια σημαντικά εύφλεκτη περιοχή. Αυτό είναι που ήθελα να πω.

Και μόλις σήμερα στις 18:40, μπορέσαμε να επιτύχουμε πλήρη εξάλειψη της πυρκαγιάς μέσα στα υλικά που βρίσκονταν στους τοίχους που καίγονταν. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα και αύριο, στις 17:00, θα έχουν ολοκληρωθεί.

Τελειώνω εδώ την αναφορά μου.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ωραία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ροσγκβαρντίε (σ. μ. της Εθνοφρουράς της Ρωσικής Ομσπονδίας) και του Υπουργείου Άμυνας, στους οποίους έδωσα εντολή να λάβουν όλα τα μέτρα για τη σύλληψη των εγκληματιών, και αυτό έγινε με κοινές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μονάδων της Ροσγκβαρντίε και του Υπουργείου Άμυνας.

Σίγουρα θα επανέλθουμε σε όλα τα ερωτήματα, σε όλες τις λεπτομέρειες της τραγωδίας και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Όσον αφορά τις εκθέσεις, όπως είπα, σας παρακαλώ να με ενημερώνετε τακτικά για την πρόοδο της έρευνας.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://kremlin.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24874

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading