Ο Νεμπέντζια στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τις επιθέσεις αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Δήλωση του Μόνιμου Ρώσου Αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέντζια στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ
Ο Νεμπέντζια στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τις επιθέσεις αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Δήλωση του Μόνιμου Ρώσου Αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέντζια στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Κυρία Πρόεδρε,

Ακούσαμε προσεκτικά την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Διαπιστώσαμε επίσης την άμεση δημόσια αντίδρασή σας που καταδίκασε τις ενέργειες του Ιράν και την οποία δώσατε χθες, κ. Γενικέ Γραμματέα. Είναι κρίμα που, σε αντίθεση με τη σημερινή συνεδρίαση, δεν προσφερθήκατε εθελοντικά να ενημερώσετε το Συμβούλιο στις 2 Απριλίου, όταν με ρωσική πρωτοβουλία συγκλήθηκε επείγουσα ενημέρωση για να συζητηθεί το ήδη αναφερθέν ισραηλινό χτύπημα κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

Θα θέλαμε επίσης να δούμε μεγαλύτερη δραστηριότητα εκ μέρους σας για την ενημέρωση του Συμβουλίου σχετικά με άλλα θέματα που δεν είναι λιγότερο ταραχώδη για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά των γειτόνων του, της Συρίας και του Λιβάνου, οι οποίες έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται πολύ τακτικά. Εάν οι ενέργειες αυτές συνεχίσουν να αγνοούνται, οι εκκλήσεις σας για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, τις οποίες συμμεριζόμαστε, μπορεί να αποδειχθούν μάταιες.

Συνάδελφοι,

Όταν συγκληθήκαμε στις 2 Απριλίου για να συζητήσουμε το ισραηλινό χτύπημα στις προξενικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Δαμασκό, προειδοποιήσαμε ότι έπρεπε να υπάρξει ένα ισχυρό ενιαίο μήνυμα από το Συμβούλιο ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες. Όχι μόνο εναντίον του εθνικά κυρίαρχου κράτους του Ιράν ή της Συρίας, και όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά οπουδήποτε στον κόσμο. Καλέσαμε τους συναδέλφους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσουν σαφώς και απερίφραστα τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες, ώστε να μην επαναληφθούν.

Προειδοποιήσαμε επίσης ότι σε αντίθετη περίπτωση θα πολλαπλασιαστούν οι κίνδυνοι να επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες και να κλιμακωθεί επικίνδυνα η κατάσταση στην περιοχή. Προτείναμε μάλιστα ένα σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Τύπο, συντεταγμένο σε αποπολιτικοποιημένη γλώσσα, τυπική για τέτοιες περιπτώσεις.

Τι ήταν αυτό που ακούσαμε από τις αντιπροσωπείες των δυτικών χωρών; Ότι όλα δεν ήταν “τόσο προφανή” γι’ αυτούς και ότι ήταν ακόμη απαραίτητο να σταθμιστεί αν ένα τέτοιο μήνυμα από το Συμβούλιο θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, μάλιστα, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για το απαραβίαστο των διπλωματικών και προξενικών ιδρυμάτων, που κατοχυρώνονται στις σχετικές συμβάσεις της Βιέννης, ισχύουν και εφαρμόζονται εξίσου σε όλα τα κράτη. Βλέπετε λοιπόν το αποτέλεσμα.

Γνωρίζετε ότι η επίθεση σε διπλωματική αποστολή αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου) σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και αν οι δυτικές αποστολές δεχόντουσαν επίθεση, δεν θα διστάζατε να ανταποδώσετε και τότε θα υππερασπιζόσασταν την υπόθεσή σας σε αυτή την αίθουσα. Διότι για εσάς ό,τι αφορά τις δυτικές αποστολές και τους δυτικούς πολίτες είναι ιερό και πρέπει να προστατεύεται. Αλλά όταν πρόκειται για άλλα κράτη, τους πολίτες τους και τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοάμυνας, τότε “είναι διαφορετικά”, αυτό λέτε.

Και χρησιμοποιείς τα αγαπημένα σου επιχειρήματα περί ” έλλειψης πληροφόρησης”, επικαλείστε νομιμοφανή σοφιστική ηθικολογία κ.λπ. Η παρέλαση της υποκρισίας και των “διπλών προτύπων” που εκτυλίσσεται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι τόσο χυδαία που ακόμα και με το να είναι κάποιος θεατής αισθάνεται αμήχανα.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η αποτυχία επίλυσης των πολυάριθμων κρίσεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως στον τομέα της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης, οι οποίες συχνά τροφοδοτούνται από ανεύθυνες μονομερείς προκλητικές ενέργειες, θα προκαλέσει αύξηση της έντασης στην περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι καμία χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δεν πρέπει να γίνει αρένα περιφερειακών και διεθνών αντιπαραθέσεων ή ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών.

Αυτό που συνέβη τη νύχτα της 14ης Απριλίου δεν συνέβη από το τίποτα. Τα βήματα του Ιράν ήταν μια απάντηση στην επαίσχυντη αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάφωρη επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό (όχι την πρώτη, εδώ που τα λέμε). Η Συρία βομβαρδίζεται συνεχώς από το Ισραήλ.

Πολλοί από εσάς δεν είχατε το θάρρος να επισημάνετε ευθέως ότι η σημερινή έξαρση της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εκτυλίσσεται με φόντο την επιχείρηση της Δυτικής Ιερουσαλήμ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, η οποία συνεχίζεται για περισσότερο από έξι μήνες σε πρωτοφανή κλίμακα, παρά την απερίφραστη απαίτηση του ψηφίσματος 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός. Θεωρούμε απαράδεκτη μια τέτοια “αποσιώπηση” των βαθύτερων αιτιών της σημερινής κρίσης, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης σχετικά με το Ιράν, η οποία οξύνεται από τους Αμερικανούς και άλλους συναδέλφους μας.

Επιπλέον, η αποτυχία του Ισραήλ να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (το οποίο ανέφερα) αποτελεί προφανή περιφρόνηση προς το Συμβούλιο – προς όλους εσάς που κάθεστε στις καρέκλες των κρατών μελών – και πλήρη αδιαφορία για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κανείς δεν πρέπει να μπορεί να ξεφεύγει με τη μη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ. Αυτό συνεπάγεται κυρώσεις κατά των παραβατών.

Κυρία Πρόεδρε

Όλοι θυμόμαστε την επικίνδυνη κλιμάκωση τον Ιανουάριο του 2020, όταν η περιοχή βρισκόταν σχεδόν στα πρόθυρα σύγκρουσης μετά την παράνομη δολοφονία του Qassem Suleimani και ορισμένων ιρακινών αξιωματούχων, πράξη που διέπραξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην επικράτεια του Ιράκ. Η Ουάσινγκτον απέτυχε να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Και τώρα και οι σύμμαχοί της διαπράττουν ανεύθυνες ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία των γειτόνων του Ιράν στην περιοχή.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει όσο πιο θερμή μπορεί να γίνει και η σύγκρουση κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε γενικευμένη αντιπαράθεση σε ολόκληρη την περιοχή, γι’ αυτό καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο περιστατικό να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αναμένουμε από τα κράτη της περιοχής να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι εποικοδομητικά σκεπτόμενοι διεθνείς παράγοντες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Το σπιράλ της αντιπαράθεσης και της αιματοχυσίας πρέπει να σταματήσει. Αποτελεί επείγον καθήκον για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Διαφορετικά, η περιοχή θα μπορούσε να παρασυρθεί σε έναν φαύλο κύκλο αμοιβαίων επιθέσεων και βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε το μήνυμα της Τεχεράνης ότι το Ιράν δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών με το Ισραήλ. Καλούμε τη Δυτική Ιερουσαλήμ να ακολουθήσει το παράδειγμα και να εγκαταλείψει την πρακτική των προκλητικών βίαιων ενεργειών στη Μέση Ανατολή, οι οποίες ενέχουν εξαιρετικά επικίνδυνους κινδύνους και συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία είναι ήδη αποσταθεροποιημένη λόγω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Παλαιστινίων-Ισραήλ.

Σας ευχαριστώ.

***

Δηλώσεις στον Τύπο του Μόνιμου Ρώσου Αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέντζια μετά τη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Ερώτηση: κ. Πρέσβη, πιστεύετε ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει επίθεση ως απάντηση;

Απάντηση: Απευθύνεστε στο λάθος πρόσωπο για να σχολιάσει σχετικά. Ακούσατε ότι η Τεχεράνη δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει, οπότε τώρα είναι η σειρά της άλλης πλευράς να σταματήσει, κάτι που εμείς (και δεν είμαστε οι μόνοι) ζητήσαμε. Αλλά αυτά που εννοώ, είναι ότι συνολικά, αν αναλογιστεί κανείς πώς συζητήθηκε το θέμα, αποτελεί σκανδαλώδη και κατάφωρη υποκρισία ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα δύο θέματα από τους Αγγλο-Φραγκο-Σαξονικούς συναδέλφους μας.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποιο προϊόν από το Συμβούλιο Ασφαλείας; Οποιαδήποτε δήλωση, οτιδήποτε;

Απάντηση: Προς το παρόν δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Άκουσα τη δήλωση των ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν κάτι. Ας δούμε τι θα φτιάξουν.

Πηγή: https://www.mid.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24873

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading