Πούτιν: ομιλία στη διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στην ετήσια διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.
Πούτιν: ομιλία στη διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών

Διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στην ετήσια διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

2 Απριλίου 2024

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ εκφώνησε κεντρική ομιλία.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται καθήκοντα προτεραιότητας σε διάφορους τομείς επιχειρησιακών και υπηρεσιακών δραστηριοτήτων, όπως η διασφάλιση της δημόσιας τάξης, η καταπολέμηση του εξτρεμισμού, ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης, το έργο των συνοικιακών υπηρεσιών, καθώς και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξουδετέρωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Αγαπητέ Βλαντίμιρ Αλεξάντροβιτς, αγαπητοί σύντροφοι!

Πρόσφατα, στο πλαίσιο των ετήσιων συλλογικών μας συναντήσεων, είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Γενικής Εισαγγελίας για το έργο και τα καθήκοντα στον τομέα της επιβολής του νόμου.

Σήμερα, στο διευρυμένο συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Σας ζητώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε προτεραιότητες όπως είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης, η καταπολέμηση του εξτρεμισμού, η καταστολή της παράνομης μετανάστευσης, το έργο των συνοικιακών υπηρεσιών και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξουδετέρωση του οργανωμένου εγκλήματος. Έχοντας υπόψη ότι οι ομάδες αυτές, και μερικές φορές μιλάμε για πραγματικά εγκληματικά συνδικάτα, είναι συχνά διασυνοριακής φύσης, συνεργάζονται χέρι-χέρι με ξένες μυστικές υπηρεσίες και απεσταλμένους διεθνών ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών δομών. Τέτοια εγκληματικά δίκτυα συνδέονται με την εμπορία ανθρώπων, τη διακίνηση όπλων, το οικονομικό έγκλημα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Για παράδειγμα, στη Ρωσία παρατηρήθηκε πρόσφατα αύξηση της κατανάλωσης των πιο σοβαρών και επικίνδυνων συνθετικών ναρκωτικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με την FSB, άλλες ειδικές υπηρεσίες, καθώς και την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, πρέπει να εντείνει σοβαρά το έργο του για τον εντοπισμό των τόπων παραγωγής αυτού του παρασκευάσματος, των πηγών ξένων πρώτων υλών και την απαγόρευση των καναλιών εφοδιασμού και διακίνησής του.

Γενικά, ένα από τα βασικά καθήκοντα είναι η ενίσχυση του στενού συντονισμού όλων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών. Πρέπει να πορευτούμε από το γεγονός ότι σήμερα οι εσωτερικές και οι εξωτερικές απειλές είναι συχνά αλληλένδετες και στρέφονται εξίσου κατά των πολιτών και της κοινωνίας μας, με στόχο την «ανάσχεση» της Ρωσίας και την υπονόμευση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Σήμερα μαζί με τους συναδέλφους σας από άλλες υπηρεσίες συμμετέχετε στη διερεύνηση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης της 22ας Μαρτίου. Έχω ήδη πει ότι είναι σημαντικό για εμάς να εντοπίσουμε όχι μόνο τους άμεσους δράστες, αλλά και όλους τους κρίκους, τις αλυσίδες, τους τελικούς εγκληματίες που επωφελήθηκαν από αυτή τη θηριωδία. Σίγουρα θα τους βρούμε.

Και εν προκειμένω θα ήθελα να πω το εξής: όσοι χρησιμοποιούν αυτό το όπλο, και αυτό το όπλο είναι προφανές ότι χρησιμοποιείται σήμερα εναντίον της Ρωσίας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι εντολές για εγκλήματα έναντι χρημάτων, δεν είναι κάτι το απομονωμένο. Επίσης, σε αυτό το επαγγελματικό περιβάλλον – μπορούμε να πούμε, και το ξέρετε καλά: δεν υπάρχουν αξιόπιστοι πράκτορες σε αυτό το περιβάλλον. Κάνουν τα πάντα για τα χρήματα, χωρίς θρησκευτικές ή πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά μόνο οικονομικές. Τα πάντα είναι επίσης εύκολο να ξεπουληθούν: οποιαδήποτε πληροφορία αγοράζεται και πωλείται, οπότε σίγουρα θα φτάσουμε στους τελικούς υπευθύνους.

Θα πρέπει όμως να προσθέσω ότι οι ενέργειες όλων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των υπηρεσιών ελέγχου και εποπτείας και των επιχειρηματικών οργανισμών που ήταν υπεύθυνοι για αυτή τη μεγάλη εγκατάσταση όπου έλαβε χώρα η τρομοκρατική επίθεση αξιολογούνται σήμερα πλέον, συνολικά.

Έχουμε πληρώσει ένα πολύ υψηλό τίμημα. Και όλες οι αναλύσεις της κατάστασης πρέπει να είναι εξαιρετικά αντικειμενικές και επαγγελματικές. Αυτό είναι σημαντικό, πρώτα απ’ όλα, για να περάσει σε νέο επίπεδο η παροχή της δημόσιας τάξης και ασφάλειας σε χώρους μαζικής προσέλευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταφορές, εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, θέατρα κ.ο.κ. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο. Και τον βασικό ρόλο στην επίλυση αυτού του καθήκοντος θα πρέπει να διαδραματίσουν, μεταξύ άλλων, τα όργανα του τομέα των εσωτερικών υποθέσεων.

Τονίζω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σημαντική εμπειρία και δικαιοδοσία στον τομέα της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας. Πέρυσι, ο αριθμός των εγκλημάτων σε δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις μεταφορών, σύμφωνα με τις στατιστικές, που είναι όντως αληθείς, μειώθηκε συνολικά.

Όμως, όπως βλέπουμε, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρέπει να ενισχύεται συνεχώς. Αυτό ισχύει για όλες τις υπηρεσίες της Ομοσπονδίας και για όλες τις υπηρεσίες των αρχών επιβολής των νόμων μας και για όλες τις συνιστώσες της Ομοσπονδίας. Και, βεβαίως, ειδικά σε όσες από τις περιοχές μας βρίσκονται κοντά στη γραμμή επαφής, στην ειδική ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στο έργο των αξιωματικών εσωτερικών υποθέσεων στο Ντονμπάς και στη Νοβοροσία. Γνωρίζω ότι εκεί πρέπει να συγκρουστούμε όχι μόνο με εγκληματίες, αλλά μερικές φορές και με τις ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαχρονικούς διαύλους του οργανωμένου εγκλήματος. Γι’ αυτό ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα στο Ντονμπάς και τη Νοβοροσία είναι η προστασία των πολιτών από εγκληματικές απειλές και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των κυβερνητικών φορέων, των επιχειρήσεων, των τραπεζών, των καταστημάτων, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι συνάδελφοι από άλλες περιοχές της Ρωσίας παρέχουν μεγάλη συνδρομή ως προς αυτό.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους εκείνους που συμμετέχουν σε πολεμικές και υπηρεσιακές αποστολές και υπηρετούν σε συνδυασμένες αστυνομικές μονάδες. Σε αυτές τις μονάδες, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών από σχεδόν όλη τη μεγάλη μας χώρα βρίσκονται σε μάχιμη υπηρεσία πλάι πλάι.

Επισημαίνω ότι έχουν συγκροτηθεί μονάδες εσωτερικών υποθέσεων σε όλες τις νέες συνιστώσες οντότητες της Ομοσπονδίας. Το έργο σας αξιολογείται σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ του ρωσικού νόμου. Και αυτή είναι μια τεράστια ευθύνη, την οποία είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως.

Θα αναφέρω ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο. Στην πιο δύσκολη κατάσταση, ενόσω οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, περισσότεροι από 3.200.000 κάτοικοι των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα έχουν ήδη λάβει διαβατήρια ως πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ζητώ από τις αρχές του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων να συνεχίσουν αυτό το έργο με συνέπεια. Προσεκτικά, εξαιρετικά προσεκτικά, με ψυχή, να προσεγγίζουν κάθε άνθρωπο, κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά, και όλους όσους υποβάλλουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο ή άλλα, συχνά απωλεσθέντα, έγγραφα. Η εργασία με τους πρόσφυγες είναι επίσης σημαντική εν προκειμένω. Μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, είναι απαραίτητο να γίνονται περιοδείες από σπίτι σε σπίτι στις πόλεις και στα χωριά. Και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να εμποδιστούν οι σαμποτέρ και οι συνεργάτες των νεοναζί να νομιμοποιηθούν. Ο έλεγχος πρέπει να είναι πολύ σχολαστικός.

Και φυσικά, θα ήθελα να το τονίσω και να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό, το εν λόγω έργο πρέπει φυσικά να διεξάγεται σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές – με τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές, όσες δυσκολίες και αν συνεπάγεται αυτό, πρέπει να καθιερώσουμε την άμεση επαφή με τους πολίτες.

Στις πρόσφατες συσκέψεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Γενικής Εισαγγελίας, επέστησα ιδιαίτερα την προσοχή στην ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης τυχόν εξτρεμιστικών εκδηλώσεων.

Και ξέρετε ότι το φυτώριο για τέτοιου είδους εξτρεμιστικές δραστηριότητες και για την απόλυτη εγκληματικότητα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ιδεολογικών αντιλήψεων από διαφόρων ειδών ψευδοκήρυκες και διαδικτυακούς ιστότοπους.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα για την πρόκληση εθνικής διχόνοιας, ξενοφοβίας, ισλαμοφοβίας και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ο κύριος στόχος των τρομοκρατών και των εντολέων τους – πρώτα απ’ όλα, να σπείρουν διχόνοια και πανικό, διαμάχη και μίσος στη χώρα μας, να διαχωρίσουν τη Ρωσία εκ των έσω. Αυτό είναι το κύριο καθήκον τους. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν αυτό.

Ωστόσο, όταν αρχίζετε να εξετάζετε τις συνθήκες μιας συγκεκριμένης υπόθεσης ή ενός συγκεκριμένου εγκλήματος, αποδεικνύεται ότι το άτομο ήρθε στη Ρωσία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα: πέρασε όλες τις διατυπώσεις, εκδόθηκε άδεια εργασίας, αλλά συχνά είχε πίσω του ένα σωρό αδικήματα, μερικές φορές ακόμη και ποινικά. Στη συνέχεια, υποβάλλει αίτηση για την υπηκοότητα χωρίς να γνωρίζει καν στοιχειωδώς ρωσικά. Στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόμαστε σύγχρονες, ψηφιακές, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων βιομετρικών δεδομένων. Αυτές που λειτουργούν τώρα είναι προφανώς ανεπαρκείς. Δεν μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πλήρως τους κινδύνους και τις επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις παράνομης μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα, οι συμπατριώτες μας, των οποίων οι πρόγονοι μεγάλωσαν στις πιο κεντρικές περιοχές της χώρας μας, μερικές φορές δεν μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια για πάρα πολλά χρόνια.

Έχω ήδη υπογραμμίσει ότι χρειαζόμαστε μια βαθιά, ριζική αναθεώρηση της προσέγγισής μας στη μεταναστευτική πολιτική. Ζητώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και τις άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες μας, μαζί με την Κυβέρνηση και την Προεδρία, να εργαστούν πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα με ολοκληρωμένο και λεπτομερή τρόπο. Ο Υπουργός και εγώ έχουμε μιλήσει εν συντομία γι’ αυτό τώρα, και πρέπει να παρουσιάσουμε έναν κατάλογο με λύσεις προτεραιότητας.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα και την ασφάλεια του κράτους και της κοινωνίας, να διατηρήσουμε τη δια-εθνοτική και δια-θρησκευτική αρμονία, την πολιτιστική και γλωσσική μας ταυτότητα, όλα όσα αποτελούν την ισχύ της Ρωσίας. Η αρχή ότι μόνο όσοι σέβονται τις παραδόσεις, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία μας μπορούν να έρθουν να ζήσουν και να εργαστούν στη Ρωσία – αυτή η αρχή πρέπει να είναι καθοριστική.

Το σημαντικότερο καθήκον παραμένει η καταπολέμηση της διαφθοράς με αρχές και συνέπεια, η οποία δηλητηριάζει την κοινωνία, καταστρέφει τις νομοταγείς επιχειρήσεις, κλέβει τα χρήματα που απαιτούνται για την άμυνα της χώρας, για την οικονομική και κοινωνική της πρόοδο. Αυτό ισχύει επίσης πλήρως για τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας του ίδιου του συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η περαιτέρω προσπάθεια εντατικοποίηση της ανίχνευσης και εντοπισμού της διαφθοράς και άλλων αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέμεναν ανεξιχνίαστα κατά τα προηγούμενα έτη. Είμαι επίσης υποχρεωμένος να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι πέρυσι σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των σοβαρών, των ιδιαίτερα σοβαρών και ορισμένων άλλων εγκλημάτων. Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα σε αυτή την αρνητική τάση. Έχουμε ήδη συνεργαστεί και σε αυτό με τον Υπουργό. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, πρέπει να ασχοληθούμε με το ζήτημα αυτό και να εξετάσουμε προσεκτικά όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά αν υπάρχει μια τέτοια ένδειξη, πρέπει να την εξετάσουμε πολύ προσεκτικά.

Επιπλέον. Ο αριθμός των εγκλημάτων που αφορούν τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. Έχουν διαπραχθεί περίπου 680.000 από αυτά και η ζημία έχει ξεπεράσει τα 156 δισεκατομμύρια ρούβλια. Πρέπει να βελτιώσουμε σοβαρά τους μηχανισμούς καταπολέμησης των αδικημάτων στον τομέα αυτό και να εργαστούμε προληπτικά.

Και φυσικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατευθεί η νέα γενιά από την επιρροή των εξτρεμιστών και των φανατικών στα παγκόσμια δίκτυα και στο εγκληματικό περιβάλλον γενικότερα. Επισημαίνω ότι τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της νεανικής παραβατικότητας έχει μειωθεί. Αυτό είναι, φυσικά, ένα καλό αποτέλεσμα και θα ήθελα να ευχαριστήσω γι’ αυτό όσους εργάζονται στον τομέα αυτό.

Αυτό δείχνει ότι η κατεύθυνση της συστημικής πρόληψης του εγκλήματος των ανηλίκων επιλέχθηκε σωστά. Και είναι απαραίτητο να συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα ανηλίκων και να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο δημόσιες, θρησκευτικές, διαφωτιστικές, εκπαιδευτικές, εθελοντικές οργανώσεις, εν γένει, εκείνες οι ευρείες ευκαιρίες που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του νέου εθνικού μας σχεδίου “Νεολαία της Ρωσίας”.

Θα πρέπει επίσης να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας των περιφερειακών επιθεωρητών. Πολλοί υπάλληλοι εκπληρώνουν πραγματικά ποιοτικά αυτό το δύσκολο, ενίοτε αναντικατάστατο έργο. Και το αποτέλεσμα είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, το 2023, με τη βοήθεια των περιφερειακών αστυνομικών κατέστη εφικτό να εντοπιστούν οι εγκληματίες σε κάθε πέμπτο εξιχνιασθέν έγκλημα – 21,9%.

Και ένα ακόμη σημαντικό σημείο. Χάρη στην υλοποίηση του εθνικού προγράμματος “Ασφαλείς ποιοτικοί δρόμοι”, αναβαθμίστηκαν πολλοί ομοσπονδιακοί αυτοκινητόδρομοι και υποδομές μεταφορών σε μεγάλους οικισμούς. Τώρα, όπως γνωρίζετε, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου περιφερειακών και τοπικών οδικών δικτύων. Αυτό σημαίνει ότι οι κυκλοφοριακές ροές θα αυξηθούν και οι ταχύτητες επίσης θα αυξηθούν. Ως εκ τούτου, αναμένω από τους αξιωματικούς της τροχαίας να εφαρμόσουν δραστήρια τις προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας, τα σύγχρονα μέσα και τις μεθόδους οργάνωσης της κυκλοφορίας. Και βέβαια, είναι σημαντικό να επιτελέσουν εκπαιδευτικό έργο, να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς, ξεκινώντας από τη σχολική ηλικία, ίσως και από την προσχολική.

Δυστυχώς, παρατηρείται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 4,5% και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί: πέρυσι 14.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους και 166.500 τραυματίστηκαν. Σήμερα πρόκειται να ανανεώσουμε τα οδικά δίκτυα και είναι απαραίτητο αυτό να συνοδεύεται από την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Με βάση τα αποτελέσματα της συζήτησης αυτών και άλλων θεμάτων, περιμένω ασφαλώς από εσάς συγκεκριμένες νομοθετικές, νομοπαρασκευαστικές και διαχειριστικές προτάσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα, αλλά έχει γίνει και γίνεται πολλή δουλειά. Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία και το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://www.kremlin.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24875

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading