Η Ομιλία του Προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.4ο μέρος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στο Γκόστινυ Ντβορ.
Η Ομιλία του Προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.4ο μέρος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στο Γκόστινυ Ντβορ.

29 Φεβρουαρίου 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες νέα εργοτάξια, εργοστάσια και βιομηχανίες εγκαινιάστηκαν στη Ρωσία. Ανοίγουν, ξεκινούν να λειτουργούν, είναι κάτι που έχουμε ήδη συνηθίσει. Πρόκειται για δουλειά ρουτίνας. Ανάμεσά τους όμως βρίσκονται βιομηχανικοί γίγαντες όπως το μεταλλουργικό εργοστάσιο Ουντοκάν στην περιοχή Τρανς Μπαϊκάλ, το εργοστάσιο τήξης αλουμινίου Ταϊσέτ στην περιοχή Ιρκούτσκ, το κέντρο του Μουρμάνσκ για την κατασκευή υπεράκτιων κατασκευών μεγάλης χωρητικότητας, η Αλυσίδα χημικών βιομηχανιών, η ΖαπΣιμπΝεφτΚιμ στην περιοχή Τιούμεν. Ο κατάλογος αυτός μπορεί ασφαλώς να συνεχιστεί.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι τα επόμενα έξι χρόνια, το επίπεδο ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ρωσίας θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με το 2022. Αυτή η επιταχυνόμενη βιομηχανική ανάπτυξη σημαίνει τη δημιουργία χιλιάδων νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και σύγχρονων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα είδος βιομηχανικού ” καταλόγου”. Οι εταιρείες που υλοποιούν βιομηχανικά έργα μπορούν να επιλέξουν τα βέλτιστα μέτρα στήριξης, συμφωνίες για την προστασία και την προώθηση των κεφαλαιακών επενδύσεων, ειδικές επενδυτικές συμβάσεις, μια πλατφόρμα συνεργατικών επενδύσεων και ούτω καθεξής. Έχουμε επινοήσει και χρησιμοποιούμε αρκετά εργαλεία. Σίγουρα θα αναπτύξουμε όλους αυτούς τους μηχανισμούς.

Για παράδειγμα, τα επόμενα έξι χρόνια θα διαθέσουμε επιπλέον 120 δισεκατομμύρια ρούβλια για την επιδότηση επιχειρήσεων για Ε&Α (Έρευνα και Ανάπτυξη), καθώς και για την επέκταση των υποθηκών στη βιομηχανία. Και μέσω αυτού του προγράμματος θα κατασκευάσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε επιπλέον περισσότερα από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα παραγωγικών χώρων. Θέλω απλώς να το επισημάνω για λόγους σύγκρισης. Παρεμπιπτόντως, θα είναι πέραν του ρυθμού που έχουμε ήδη επιτύχει.

Σας παραθέτω μια σύγκριση. Σήμερα, κάθε χρόνο κατασκευάζονται στη Ρωσία περίπου τέσσερα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα παραγωγικών χώρων. Αυτό είναι ένας σημαντικός δείκτης της ανανέωσης του βιομηχανικού μας δυναμικού και, όπως είπα, θα κατασκευάσουμε επιπλέον 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Επόμενο μέτρο. Θα ανανεώσουμε το Ταμείο Βιομηχανικής Ανάπτυξης κατά 300 δισεκατομμύρια ρούβλια. Θα διπλασιάσουμε σχεδόν το κεφάλαιό του και θα στοχεύσουμε στη στήριξη έργων υψηλής τεχνολογίας. Τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια επιπλέον θα διατεθούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας επενδύσεων «επιχειρηματικών συμπλεγμάτων »για την επιδότηση των επιτοκίων για έργα παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων προτεραιότητας.

Προκειμένου να τονωθεί η ανανέωση των παραγωγικών δυνατοτήτων των μεταποιητικών επιχειρήσεων, προτείνω να αυξηθεί η βάση υπολογισμού των αποσβέσεων. Αυτή θα ανέλθει στο 200% των δαπανών για ρωσικό εξοπλισμό και Ε&Α. Μπορεί να είναι κάπως βαρετό, αλλά θα εξηγήσω για τι πράγμα μιλάμε. Εάν μια εταιρεία αγοράσει εγχώριες εργαλειομηχανές αξίας 10 εκατομμυρίων ρουβλίων, θα μπορεί να μειώσει τη φορολογική της βάση κατά 20 εκατομμύρια ρούβλια. Αυτή είναι μια σοβαρή στήριξη.

Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη των βιομηχανικών τεχνοπάρκων με έμφαση στη χωροθέτηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με βάση τις τεχνολογικές μας προτεραιότητες. Εν προκειμένω είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης των «βιομηχανικών συμπλεγμάτων», όταν οι εταιρείες αναπτύσσονται μαζί με τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές τους και η συνεργασία τους έχει αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα για όλους. Εφιστώ την προσοχή της κυβέρνησης στο γεγονός ότι πρέπει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 100 ακόμη τέτοιες εγκαταστάσεις μέχρι το 2030. Θα πρέπει να αποτελέσουν σημεία ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα και να τονώσουν τις επενδύσεις κεφαλαίου.

Έχουμε θέσει έναν στόχο: μέχρι το 2030, ο όγκος των επενδύσεων σε βασικούς τομείς θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70%. Παρεμπιπτόντως, έχουμε καλή δυναμική ως προς αυτό. Θα ήθελα μάλιστα να πω πολύ καλή. Πολύ καλή.

Ο συνολικός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το 2021 ήταν 8,6 τοις εκατό, ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε 4,5 τοις εκατό. Το 2022, ήταν 15,9%, ενώ το σχέδιο ήταν για 9,5%. Και τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, ενώ το σχέδιο για το έτος προέβλεπε 15,1%, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 26,6%. Πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε μπροστά από το ρυθμό.

Το τραπεζικό μας σύστημα και το χρηματιστήριο θα πρέπει να διασφαλίσουν πλήρως την εισροή κεφαλαίων στην οικονομία και τον πραγματικό της τομέα, μεταξύ άλλων μέσω των μηχανισμών χρηματοδότησης έργων και ίδιωνν κεφαλαίων. Τα επόμενα δύο χρόνια, βιομηχανικά έργα με επενδύσεις άνω των 200 δισεκατομμυρίων ρουβλίων θα υποστηριχθούν με τη χρήση μετοχικών κεφαλαίων.

Σημ. Μετ. Ίδια κεφάλαια (καθαρή περιουσιακή θέση) είναι ό,τι βρίσκεται στην κυριότητά σας εάν αφαιρέσετε διάφορες χρεώσεις που σας επιβαρύνουν ή τα χρήματα που δανειστήκατε για να το αγοράσετε. Όταν επενδύετε, ίδια κεφάλαια είναι οι μετοχές που σας παρέχουν ένα μερίδιο κυριότητας σε μια εταιρεία.

Η ουσία αυτού του μηχανισμού είναι ότι η «ВЭБ.РФ» (σ. μ. VEB.RF είναι η ρωσική κρατική αναπτυξιακή και επενδυτική εταιρεία), με τη συμμετοχή εμπορικών τραπεζών, συμμετέχει στο κεφάλαιο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και παρέχει βοήθεια κατά τη φάση της ενεργού ανάπτυξής τους.

Έχω ήδη δώσει οδηγίες για την καθιέρωση ειδικού καθεστώτος για αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς τεχνολογίας υψηλής προτεραιότητας. Εφιστώ την προσοχή των συναδέλφων μου στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα στην ανάγκη να επιταχυνθεί η έναρξη λειτουργίας αυτού του μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της αντιστάθμισης του κόστους των προσφορών τίτλων. Είναι κάτι που πρέπει τελικά να γίνει.

Επαναλαμβάνω: η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της ως πηγή επενδύσεων. Η κεφαλαιοποίησή της έως το 2030 θα πρέπει να διπλασιαστεί από το σημερινό επίπεδο στο 66% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν αξιόπιστα τις αποταμιεύσεις τους στην ανάπτυξη της χώρας και να λαμβάνουν πρόσθετο εισόδημα στην πορεία.

Έχει ήδη ληφθεί μια σχετική απόφαση: οι εθελοντικές αποταμιεύσεις σε μη κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι δύο εκατομμύρια οκτώ χιλιάδες ρούβλια θα ασφαλίζονται από το κράτος, δηλαδή η απόδοσή τους θα είναι εγγυημένη.

Επιπλέον, θα ασφαλίζονται μακροπρόθεσμοι ατομικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί μέχρι 1,4 εκατομμύρια ρούβλια. Οι επενδύσεις των πολιτών σε μακροπρόθεσμα χρηματοπιστωτικά μέσα μέχρι 400 χιλιάδες ρούβλια ετησίως θα είναι επιλέξιμες για ενιαία έκπτωση φόρου.

Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δρομολογήσουμε ένα νέο μέσο – το λεγόμενο «αποταμιευτικό πιστοποιητικό». Οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους σε τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα – άνω των τριών ετών. Το πιστοποιητικό θα είναι αμετάκλητο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους πιο ευνοϊκά έσοδα από τόκους. Φυσικά, τα κεφάλαια αυτά των πολιτών θα είναι επίσης ασφαλισμένα από το κράτος μέχρι 2,8 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή διπλάσια από τις συμβατικές καταθέσεις στις τράπεζες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι όλα τα μέτρα κρατικής στήριξης των επενδύσεων, της ίδρυσης και του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων θα πρέπει να συνδέονται με την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των κοινωνικών πακέτων παροχών για τους εργαζόμενους.

Φυσικά, η βασική προϋπόθεση είναι ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν εντός της ρωσικής δικαιοδοσίας και να μην αποσύρουν κεφάλαια στο εξωτερικό, όπου, όπως αποδεικνύεται, μπορείς να χάσεις τα πάντα. Αυτό το καιρό συναντιόμαστε με επιχειρηματίες και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να διασώσουν κάτι από αυτά εκεί. Δεν πρέπει να πηγαίνουν εκεί, γιατί τότε δεν θα χρειαστεί να λύνουμε ερωτήματα σχετικά με το πώς θα τα ξανπάρουμε πίσω.

Οι πόροι πρέπει να επενδυθούν στη Ρωσία, στις περιφέρειες, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στην εκπαίδευση του προσωπικού. Η πιο αξιόπιστη προστασία για τα περιουσιακά στοιχεία και τα κεφάλαια των ρωσικών επιχειρήσεων είναι η ισχυρή, εθνικά κυρίαρχη χώρα μας.

Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρηματιών υποστηρίζει τις εγχώριες, πατριωτικές θέσεις. Και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ στη Ρωσία πρέπει να έχουν εγγυήσεις για το απαραβίαστο της περιουσίας, των περιουσιακών στοιχείων και των νέων επενδύσεών τους. Οι επενδύσεις που γίνονται εδώ και η προστασία των επενδύσεων και η προστασία των δικαιωμάτων των επιχειρηματιών είναι αλληλένδετες, φυσικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κράτους, της κοινωνίας στο σύνολό της, προς το συμφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές.

Πάντα έλεγα και θα το ξαναπώ: σε κανέναν -ούτε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ούτε σε στελέχη των αρχών επιβολής του νόμου- δεν πρέπει να επιτρέπεται να παρενοχλεί ανθρώπους, να παραβιάζει το νόμο ή να τον χρησιμοποιεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην επιχειρηματική κοινότητα, σε αυτούς αναφέρομαι στο σημείο αυτό. Δημιουργούν θέσεις εργασίας, παρέχουν θέσεις εργασίας, πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό είναι το λειτούργημα των αρχών: να βοηθούν.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜικΜεΠ) συμβάλλουν όλο και πιο σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα, το μερίδιό τους σε τομείς όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και η πληροφορική υπερβαίνει το 21%. Εκατοντάδες νέα εγχώρια εμπορικά σήματα έχουν γίνει γνωστά. Πέρυσι, ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες νέες επιχειρήσεις ΜικΜεΠ καταχωρήθηκαν στη Ρωσία.

Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων πέντε ετών. Οι πολίτες είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, πιστεύουν στον εαυτό τους, στη χώρα τους και στην επιτυχία τους. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι το 2023 ο αριθμός των νέων επιχειρηματιών ηλικίας κάτω των 25 ετών αυξήθηκε κατά 20%. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 240.000 από αυτούς.

Αυτή η δημιουργική δυναμική πρέπει να υποστηριχθεί, ώστε το μέσο εισόδημα ανά εργαζόμενο που απασχολείται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τα επόμενα έξι χρόνια να αυξηθεί ταχύτερα από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων αυτών και οι ποιοτικοί δείκτες τους.

Έχω ήδη αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια κατάσταση κατά την οποία είναι πραγματικά ασύμφορο για τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, επειδή οι φορολογικές πληρωμές αυξάνονται δραματικά κατά τη μετάβαση από το απλουστευμένο στο γενικό φορολογικό καθεστώς. Αποδεικνύεται ότι είναι σαν η κυβέρνηση να ωθεί τις επιχειρήσεις σε τεμαχισμό, να τις ωθεί δηλαδή σε αναζήτηση άλλων τρόπων για να επιτύχουν τη λεγόμενη βελτιστοποίηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Ζητώ από την κυβέρνηση, μαζί με τους βουλευτές, να επεξεργαστεί τις παραμέτρους μιας αμνηστίας για τις μη μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν αναγκαστεί να χρησιμοποιήσουν σχήματα φορολογικής βελτιστοποίησης, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που επιδίωκαν ήταν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Τι είναι σημαντικό στη προκειμένη περίπτωση; Οι εταιρείες αυτές πρέπει, βεβαίως, να εγκαταλείψουν τον τεχνητό, ουσιαστικά προσχηματικό, διαχωρισμό τους και να στραφούν στην κανονική, συντεταγμένη εργασία “εν λευκώ”. Τονίζω ότι δεν θα υπάρξουν πρόστιμα, ποινές, κυρώσεις, επανυπολογισμός φόρων για προηγούμενες περιόδους. Αυτό είναι το νόημα της αμνηστίας.

Επιπλέον, δίνω εντολή στην Κυβέρνηση να προβλέψει μηχανισμό σταδιακής και όχι απότομης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις που θα περάσουν από το απλοποιημένο σύστημα φορολόγησης στη γενική φορολογική διαδικασία, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος.

Συνεχίζοντας πρέπει να πω ότι έχουμε λάβει μια τέτοια απόφαση, όπως είναι η προσωρινή αναστολή των ελέγχων. Το μέτρο αυτό έχει δικαιολογηθεί πλήρως. Οι εταιρείες που εγγυώνται υψηλή ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών και είναι υπεύθυνες απέναντι στους καταναλωτές μπορούν και πρέπει να είναι αξιόπιστες.

Ως εκ τούτου, από την 1η Ιανουαρίου 2025, πιστεύω ότι είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τις προσωρινές αναστολές στις επιθεωρήσεις των επιχειρήσεων και αντ’ αυτού, λαμβάνοντας υπόψη την αποκτηθείσα εμπειρία, να στραφούμε σε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην αποφυγή κινδύνων, κατοχυρώνοντάς την στο νόμο. Όπου δεν υπάρχουν κίνδυνοι, θα πρέπει να εφαρμόζουμε προληπτικά μέτρα και έτσι να ελαχιστοποιούμε τον αριθμό των επιθεωρήσεων.

Προτείνω επίσης να δώσουμε στις μικρές επιχειρήσεις ένα ειδικό δικαίωμα – μία φορά κάθε πέντε χρόνια – αναστολής καταβολής δόσεων για διάστημα έως και έξι μηνών χωρίς να επιδεινώνουν το πιστωτικό τους μητρώο.

Επαναλαμβάνω: πρέπει να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν δυναμικά και η ποιότητα αυτής της ανάπτυξης να βελτιωθεί μέσω των κλάδων παραγωγής από τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Γενικά, το φορολογικό καθεστώς για τις μικρές και μεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να απαλυνθεί.

Ζητώ από την Κυβέρνηση να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό πολλές φορές, επομένως στην πραγματικότητα οι προτάσεις είναι ήδη ώριμες.

Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο έργο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές, στο αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Τώρα πια δεν είμαστε μόνο πλήρως αυτάρκεις σε τρόφιμα. Η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά σιταριού. Είμαστε μεταξύ των 20 πρώτων χωρών που εξάγουν τρόφιμα. Ευχαριστώ τους εργάτες γης, τους αγρότες και τους ειδικούς που ασχολούνται με τη γεωργία γενικότερα – σας ευχαριστώ για τα εντυπωσιακά σας αποτελέσματα.

Μέχρι το 2030, η παραγωγή του ρωσικού αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο σε σύγκριση με το 2021 και οι εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθούν κατά μιάμιση φορά. Θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε να στηρίζουμε τη βιομηχανία, καθώς και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού των ταχυδρομίων.

Θα εφαρμόσουμε μια ειδική λύση για την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ισχύει ο κανόνας “ποσόστωση καρίνας”. Αυτός πρέπει να τηρείται αυστηρά. Όπως κάποιοι από εσάς εδώ γνωρίζουν, μιλάμε για εταιρείες που λαμβάνουν ποσοστώσεις για την καλλιέργεια θαλασσινών με την υποχρέωση να αγοράζουν νέα ρωσικής κατασκευής αλιευτικά σκάφη και να ανανεώνουν τον στόλο.

Ταυτόχρονα, φέτος ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εισέπραξε σημαντικά χρήματα από την πώληση των ποσοστώσεων θαλασσινών – περίπου 200 δισεκατομμύρια ρούβλια. Ο Αντόν Γκερμάνοβιτς [Σιλουάνοφ] (σ. μ. Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας) είναι εδώ, και έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μαζί του – προτείνω ένα μέρος αυτών των κονδυλίων να διατεθεί για την κοινωνική ανάπτυξη των δήμων, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της αλιευτικής μας βιομηχανίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Στις σύγχρονες συνθήκες, η αύξηση της αποτελεσματικότητας όλων των τομέων της παραγωγικότητας της εργασίας συνδέεται άρρηκτα με την ψηφιοποίηση, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης – το έχω ήδη αναδείξει. Τέτοιες λύσεις καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών που επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση της διάδρασης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους.

Για παράδειγμα, πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει τους πολίτες να διατηρούν και να διαφυλάττουν την υγεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να αξιοποιούν τις δυνατότητες ολόκληρου του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, με βάση τα ψηφιακά δεδομένα του προφίλ του, ένας πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει εξ αποστάσεως τη γνώμη ενός ειδικού σε ένα ομοσπονδιακό ιατρικό κέντρο, ενώ ένας γιατρός ή οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να αξιολογεί την ολιστική εικόνα της υγείας ενός ατόμου, να προβλέπει την εμφάνιση ασθενειών, να προλαμβάνει επιπλοκές και να επιλέγει εξατομικευμένες και επομένως πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές τακτικές.

Όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι δεν είναι κάποιες εικασίες για το μακρινό μέλλον. Τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη στο έργο κορυφαίων ιατρικών κέντρων. Το ζητούμενο είναι να διαδοθούν στο σύνολο της χώρας, να γίνουν ευρέως διαδεδομένες και προσιτές.

Πιστεύω ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να διαμορφωθούν ψηφιακές πλατφόρμες σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας. Αυτά και άλλα σύνθετα καθήκοντα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδίου “Οικονομία των δεδομένων”. Θα διαθέσουμε τουλάχιστον 700 δισεκατομμύρια ρούβλια για την υλοποίησή του τα επόμενα έξι χρόνια.

Για την κυβέρνηση, τέτοιες τεχνολογίες και ολοκληρωμένες πλατφόρμες ανοίγουν τεράστιες ευκαιρίες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της οικονομίας των επιμέρους κλάδων, περιφερειών και πόλεων, καθώς και για την αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων και των εθνικών μας έργων. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε το έργο όλων των επιπέδων διακυβέρνησης γύρω από τα συμφέροντα κάθε ατόμου, κάθε οικογένειας, να παρέχουμε κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις προληπτικά, σε εύχρηστη μορφή με τα ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία είναι ήδη ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην εισαγωγή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών, δεν έχουν ακόμη φτάσει στο επίπεδό μας. Αλλά εμείς, φυσικά, δεν πρέπει και δεν θα μείνουμε στάσιμοι.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν σημαντικό στοιχείο των ψηφιακών πλατφορμών. Και εδώ πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και ανταγωνιστικοί. Έχει ήδη υπογραφεί διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται μια επικαιροποιημένη έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Θέτει νέους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διασφάλισης της τεχνολογικής αυτοδυναμίας σε επαναστατικούς τομείς όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Η εφαρμογή τους υπόσχεται μια πραγματική επανάσταση στην οικονομία και την κοινωνική σφαίρα, θα πρέπει να αποτελέσει πραγματική επανάσταση.

Σημ. Μετ. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνητή νοημοσύνη ικανή να δημιουργεί κείμενο, εικόνες ή άλλα δεδομένα χρησιμοποιώντας παραγωγικά μοντέλα και μεγάλο γλωσσικό μοντέλο είναι ένα γλωσσικό μοντέλο που αποτελείται από ένα νευρωνικό δίκτυο με πολλές παραμέτρους, το οποίο εκπαιδεύεται σε μεγάλες ποσότητες κειμένου που δεν έχει επισημανθεί με ετικέτες χρησιμοποιώντας αυτοεπιβλεπόμενη μάθηση

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τους υπολογιστικούς μας πόρους. Άρα, μέχρι το 2030, η συνολική χωρητικότητα των εγχώριων υπερυπολογιστών θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 φορές. Αυτός είναι ένας απολύτως ρεαλιστικός στόχος.

Γενικά, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ολόκληρη η υποδομή της οικονομίας των δεδομένων. Ζητώ από την Κυβέρνηση να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων που παράγουν εξοπλισμό για την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων, καθώς και για τη δημιουργία λογισμικού. Είναι απαραίτητο ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε εγχώριες λύσεις πληροφορικής να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι συνθήκες για τη χρήση ψηφιακών συστημάτων θα πρέπει να είναι όχι μόνο στις μεγαλουπόλεις, αλλά και στις μικρές πόλεις, στις αγροτικές περιοχές και στις απομακρυσμένες περιοχές, κατά μήκος των ομοσπονδιακών και περιφερειακών αυτοκινητοδρόμων και των τοπικών οδικών αξόνων. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να παρέχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσίας εντός της τρέχουσας δεκαετίας. Θα επιλύσουμε το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, πολλαπλασιάζοντας τον δορυφορικό μας «αστερισμό» κατά 116 δισεκατομμύρια ρούβλια και διαθέτοντας 116 δισεκατομμύρια ρούβλια για την ανάπτυξή του.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Τώρα θα ήθελα να σταθώ ξεχωριστά στα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Τι προτείνεται επ’ αυτού; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μειώσουμε το βάρος του χρέους των συνιστωσών οντοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να διαγραφούν τα δύο τρίτα των χρεών των περιφερειών από τα δάνεια του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 200 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως από το 2025 έως το 2028.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτές οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να διακρίνονται για τη “χροιά” τους και να στοχεύουν από τις περιφέρειες στη στήριξη επενδύσεων και έργων υποδομής. Αγαπητοί συνάδελφοι, εφιστώ την προσοχή σας σε αυτό.

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το 2021, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα δανείων από τον προϋπολογισμό υποδομών ύψους 500 δισεκατομμυρίων ρουβλίων και στη συνέχεια το επεκτείναμε σε ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια. Επιτρέψτε μου να ανακαλέσω στη μνημη σας ότι τα δάνεια αυτά χορηγούνται στην περιφέρεια με επιτόκιο 3% ετησίως για διάστημα έως και 15 ετών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Τα κεφάλαια αυτά διατίθενται σε αναπτυξιακά έργα και οι περιφέρειες αποτυπώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μηχανισμού.

Τα δάνεια αυτά δεν διαγράφονται, αλλά φέτος οι συνιστώσες οντότητες της Ομοσπονδίας θα αρχίσουν να αποπληρώνουν αυτά τα χρέη. Επιπλέον προτείνω τα κεφάλαια που επιστρέφονται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό να επανεπενδυθούν στην ανάπτυξη των περιφερειών, να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση νέων δανείων του προϋπολογισμού για τις υποδομές και να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιο των δανείων υποδομών προς τις συνιστώσες της Ομοσπονδίας κατά τουλάχιστον 250 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως από το 2025 και μετά.

Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να δοθούν στις περιφέρειες μεγαλύτερες δυνατότητες διαχείρισης των κονδυλίων στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων των εθνικών έργων.

Επιτρέψτε μου να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Μια συνιστώσα οντότητα της Ομοσπονδίας εκσυγχρονίζει, ας πούμε, μια πολυκλινική και έχει πραγματοποιήσει επισκευές υψηλών προδιαγραφών. Εάν περισσεύουν κονδύλια, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι για την επιστροφή τους στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά, ας πούμε, για την αγορά εξοπλισμού για την ανακαινισμένη πολυκλινική κ.ο.κ.

Και φυσικά, θα στηρίξουμε τις συνιστώσες της Ομοσπονδίας που έχουν το δυναμικό ανάπτυξης, αλλά πρέπει να τις βοηθήσουμε να το ξεκλειδώσουμε και να δρομολογήσουμε έργα σε επίπεδο τομέων υπαρκτής παραγωγικής οικονομίας και υποδομών που θα αποτελέσουν κινητήριους μοχλούς σε αυτές τις περιοχές.

Επί του παρόντος, 10 συνιστώσες οντότητες της Ομοσπονδίας με χαμηλή δημοσιονομική ικανότητα υλοποιούν μεμονωμένα προγράμματα για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Ζητώ από την κυβέρνηση να παρατείνει αυτά τα προγράμματα για άλλα έξι χρόνια.

Μέχρι το 2030, όλες οι περιοχές μας θα πρέπει να γίνουν οικονομικά περισσότερο αυτάρκεις. Επαναλαμβάνω, αυτό είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης, ίσων συνθηκών για την αυτοπραγμάτωση των πολιτών και επίτευξης υψηλού βιοτικού επιπέδου σε όλη τη χώρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Όπως βλέπουμε, τα σχέδια είναι μεγάλα, το ίδιο και οι δαπάνες. Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας προβλέπονται στον κοινωνικό τομέα, το δημογραφικό, την οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και τις υποδομές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στο φορολογικό σύστημα. Αναμφίβολα, πρέπει να διασφαλίζει τη ροή πόρων για την επίλυση των εθνικών υποχρεώσεων, καθώς και για την υλοποίηση περιφερειακών προγραμμάτων- πρέπει να μειώνει τις ανισότητες, όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των συνιστωσών της Ομοσπονδίας- πρέπει να λαμβάνει υπόψη το επίπεδο εισοδήματος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Προτείνω να σκεφτούμε προσεγγίσεις για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, για μια δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης προς τα άτομα με υψηλότερα ατομικά και εταιρικά εισοδήματα.

Αντίθετα, πρέπει να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών, μεταξύ άλλων μέσω των εκπτώσεων, στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί σήμερα. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην ανάπτυξη, στην υλοποίηση υποδομών και κοινωνικών έργων. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο, βέβαια, να κλείσουμε τα όποια παραθυράκια χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις για να αποφύγουν τη φορολόγηση ή να υποεκτιμήσουν τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις.

Ζητώ από την Κρατική Δούμα και την Κυβέρνηση να καταθέσουν μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για το θέμα αυτό στο εγγύς μέλλον. Και εφεξής, λαμβάνοντας υπόψη τις εγκριθείσες τροπολογίες, προτείνω να καθοριστούν οι κύριες φορολογικές παράμετροι μέχρι το 2030 και να εξασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό σταθερές και προβλέψιμες συνθήκες για την υλοποίηση οποιωνδήποτε επενδυτικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων. Αυτό ακριβώς ζητά η επιχειρηματική κοινότητα κατά τη διάρκεια των άμεσων επαφών μας.


Πηγή: http://www.kremlin.ru/events/president/news/73585

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24874

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading