Ιδού που απέβλεπε η ακύρωση της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ.

το τσίρκο που σημειώθηκε σήμερα (26 Μαρτίου) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ιδού που απέβλεπε η ακύρωση της συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ.

το τσίρκο που σημειώθηκε σήμερα (26 Μαρτίου) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Dačić (Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ): Ντροπή και άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας του διεθνούς δικαίου

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως αναφέρει ο εν λόγω οργανισμός.

“Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την εισήγηση για την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ντροπιαστική και σκανδαλώδης. Καταστρέφει όλες τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, διότι για πρώτη φορά προτείνεται η ένταξη ενός εδαφικού χώρου που δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως χώρα. Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο και παραβιάζει την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι πρόκειται για το τέλος του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić.

***

Προηγουμένως, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολάνσκι, σχολίασε το τσίρκο που σημειώθηκε σήμερα (26 Μαρτίου) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αηδιαστικό σόου που οργάνωσαν σήμερα οι δυτικές αντιπροσωπείες σε σχέση με τη συνάντηση που ζήτησε η Ρωσία για την 25η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας δείχνει πόσο πολύ φοβούνται τη δημόσια συζήτηση αυτού του θέματος.

Έχουν σοβαρό λόγο να φοβούνται – άλλωστε, κανένα από τα μέλη της Συμμαχίας δεν έχει ποτέ λογοδοτήσει γι’ αυτό! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν τώρα να ταξινομήσουν αυτό το ζήτημα ως “προ πολλού παρελθόν”. Τι ασήμαντο – 78 ημέρες βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού και εδάφους μολυσμένου για αιώνες με απεμπλουτισμένο ουράνιο! Η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται για αγγλοσαξονικό πληθυσμό και έδαφος.

Προφανώς, λαμβάνοντας οδηγίες να αποτρέψουν πάση θυσία τη δημόσια συζήτηση αυτών των εξαιρετικά δυσάρεστων για τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητημάτων, οι αντιπροσωπείες των δυτικών χωρών – και η επαίσχυντη “πράξη” της παραβίασης της εργασιακής πρακτικής του Συμβουλίου Ασφαλείας έπεσε στον Nicolas de Rivière της Γαλλίας – εμφανώς “σκόνταψαν στις δηλώσεις τους”.

Έλεγαν ότι το θέμα είναι άσχετο. Στη συνέχεια ότι είναι καλύτερα να το συζητήσουμε ανεπίσημα. Στη συνέχεια ότι δεν ρωτήθηκαν αν αυτή η συνάντηση ήταν απαραίτητη! Σε γενικές γραμμές, ένας επιτιθέμενος είναι επιτιθέμενος, ακόμη και μετά από 25 χρόνια.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Σερβίας, υπουργός Εξωτερικών Ivica Dacic, ο οποίος ήρθε αεροπορικώς από το Βελιγράδι ειδικά για να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση, παρακολούθησε αυτό το θλιβερό θέαμα.

Δυστυχώς, λόγω των χειρισμών της ιαπωνικής προεδρίας και της παθητικότητας των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (όλα απείχαν), η ημερήσια διάταξη δεν συμφωνήθηκε και η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι Αλγερινοί και Κινέζοι συνάδελφοι στάθηκαν σταθερά και με συνέπεια στο πλευρό μας. Μετά από αυτές τις μάχες, απευθυνθήκαμε στον Τύπο, όπως και οι Σέρβοι συνάδελφοί μας.

Αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος είδε πόσο μικροπρεπείς είναι οι δυτικές αντιπροσωπείες και πόσο τρέμουν όταν τους υπενθυμίζεται η αλήθεια για το τι έκαναν πριν από 25 χρόνια. Και αυτό είναι το καλύτερο κίνητρο για εμάς ώστε να διατηρήσουμε αυτό το θέμα στο επίκεντρο του Συμβουλίου, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Παρατηρήσεις του Μόνιμου Ρώσου Αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέντζια προς τον Τύπο σχετικά με την 25η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας

Σήμερα, στην 25η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της ανεξάρτητης Γιουγκοσλαβίας, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη πράξης διπλωματικής επίθεσης – από τη Γαλλία, σημερινό μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά συνέβη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επίθεση έγινε κατά της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ.

Η Γαλλία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν διαδικαστικούς ελιγμούς προκειμένου να αποτρέψουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα υψίστης σημασίας, το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Σερβία, την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ιδίως για τους Σέρβους που ζουν στην περιοχή, χειροτερεύει καθημερινά. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε μάλιστα επείγουσα συνεδρίαση για το θέμα αυτό στις 8 Φεβρουαρίου 2024. Σκοπός μας σήμερα ήταν να συζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της ατελείωτης σειράς κλιμάκωσης στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψουμε να συμβούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον, είτε στα Δυτικά Βαλκάνια είτε σε άλλα μέρη του κόσμου. Και η αιτία ήταν η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της ανεξάρτητης Γιουγκοσλαβίας, η οποία διήρκεσε 78 ημέρες.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έλαβε καμία εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρά τις επικαλούμενες αιτίες, τις οποίες ακούτε σήμερα από τα μέλη της Συμμαχίας, ο κύριος λόγος είναι η απροθυμία να παραδεχτούν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία του ΝΑΤΟ από φόβο μήπως εκτεθούν μπροστά στην παγκόσμια κοινότητα ως μια σειρά επιθετικών και επεμβατικών κρατών που προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα νεοαποικιακό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχουμε ήδη δει πολλά παραδείγματα αυτού, όχι μόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και, τέλος, στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι οι συνάδελφοί μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πρόθυμοι να ακούσουν αυτό που θα λέγαμε. Φοβούνται να το ακούσουν αυτό, ιδίως φοβούνται τις νομικές τους ευθύνες, επειδή δεν έχουν ακόμη λογοδοτήσει για όσα έκαναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε επικυρωθεί από την ιαπωνική προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ στις αρχές Μαρτίου. Συνεπώς, παραμένουμε βέβαιοι ότι ένα τεράστιο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Ιαπωνία για την αδυναμία της ως Προδρεύουσα [του Συμβουλίου] χώρα, να εκπληρώσει σωστά τα καθήκοντά της. Και φυσικά, ήταν πλήρης ντροπή και αίσχος να παιχτεί αυτό το θέαμα μπροστά στον πρωθυπουργό της Σερβίας, το οποίο είναι απολύτως απαράδεκτο.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24873

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading