Ο Νεμπέντζια αιτιολογεί την ψήφο επί του σχεδίου ψηφίσματος.

Αιτιολόγηση της ψήφου του Μόνιμου Ρώσου Αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέντζια κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του σχεδίου ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Νεμπέντζια αιτιολογεί την ψήφο επί του σχεδίου ψηφίσματος.

Αιτιολόγηση της ψήφου του Μόνιμου Ρώσου Αντιπροσώπου Βασίλι Νεμπέντζια κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του σχεδίου ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

25 Μαρτίου 2024

Πριν από την ψηφοφορία επί της ρωσικής τροπολογίας στο σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα:

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι και προβληματισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επεξεργασία του σχεδίου ψηφίσματος τις τελευταίες 24 ώρες. Ήταν μόλις μια ώρα πριν από τη συνεδρίαση όταν μάθαμε ότι η λέξη “μόνιμη” στο σημείο 1 σε σχέση με την κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να αντικατασταθεί από μια πιο αδύναμη διατύπωση. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Όλοι μας λάβαμε οδηγίες να ψηφίσουμε το κείμενο που είχε τη λέξη “μόνιμο” και πιστεύουμε ότι αυτό είναι θεμελιωδώς σημαντικό. Όλες οι άλλες διατυπώσεις αφήνουν πάρα πολλά περιθώρια ερμηνείας, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Ισραήλ να επαναλάβει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ανά πάσα στιγμή μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, η οποία ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί σήμερα.

Για να το αποφύγουμε αυτό, θέλουμε να εισαγάγουμε μια προφορική τροπολογία και να επαναφέρουμε τη λέξη “μόνιμη” στο εν λόγω σημείο 1, ώστε να διατυπώνεται όπως προτάθηκε στην αρχική έκδοση του κειμένου.

“Απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός για το μήνα του Ramadan, η οποία θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε μια μόνιμη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων καθώς και την εξασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης για την αντιμετώπιση των ιατρικών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών και απαιτεί περαιτέρω από τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σε σχέση με όλα τα άτομα που έχουν υπό κράτηση”.

Σας ευχαριστούμε.

***

Μετά την ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα:

κ. Πρόεδρε,

Συνάδελφοι,

Η Ρωσία ψήφισε υπέρ του σχεδίου που είχαν υποβάλει τα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είναι θεμελιωδώς σημαντικό ότι για πρώτη φορά το Σ.Α. του ΟΗΕ απαιτεί από τα μέρη άμεση κατάπαυση του πυρός, έστω και μόνο για τη διάρκεια του μήνα του Ramadan. Δυστυχώς, το τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια εξακολουθεί να είναι ασαφές, δεδομένου ότι η διατύπωση “διαρκής” μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό είναι αρκετά ενδεικτικό. Εκείνοι που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ θέλουν να έχει “ελεύθερα τα χέρια του”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η φράση θα χρησιμοποιηθεί προς το συμφέρον της ειρήνης και όχι για να προωθήσει την απάνθρωπη επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Η διατύπωση “μόνιμο” θα ήταν πιο ακριβής. Είμαστε απογοητευμένοι που δεν πέρασε. Αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι θεμελιωδώς σημαντικό να ψηφίσουμε υπέρ της ειρήνης. Παρ’ όλα αυτά, το Συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Επισημαίνουμε επίσης την απαίτηση του ψηφίσματος για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Στις 22 Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας έζησε άλλη μια θλιβερή σελίδα της ιστορίας του, όταν η ίντριγκα και ο εκβιασμός προσπάθησαν να οδηγήσουν το Συμβούλιο σε λάθος δρόμο και να το αναγκάσουν να υιοθετήσει ένα έγγραφο που όχι μόνο δεν περιείχε άμεση απαίτηση ή τουλάχιστον έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αλλά στην πραγματικότητα έδινε, όπως είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αλγερίας, “άδεια να συνεχίσουν να σκοτώνουν Παλαιστίνιους”. Ούτε εμείς ούτε οι Αλγερινοί και οι Κινέζοι συνάδελφοί μας θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την πρώτη ημέρα της κλιμάκωσης στη ζώνη σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραήλ, η ρωσική αντιπροσωπεία κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθούν στο πρωτοφανές ξέσπασμα βίας με ένα σαφές και κατηγορηματικό αίτημα για άμεση μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκπληρώνοντας την αποστολή του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Σήμερα, κατά την ψηφοφορία της τροπολογίας μας, είδαμε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο των συναδέλφων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διαπιστώσαμε με τα μάτια μας ποιοι πραγματικά θέλουν να τερματιστεί η απάνθρωπη επιχείρηση του Ισραήλ και όχι απλώς να ανασταλεί.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στα ακόλουθα. Αυτό που συνέβη σήμερα είναι μια απάντηση σε όσους επικρίνουν τη δύναμη βέτο των πέντε μελών του Συμβουλίου. Αν η Ρωσία και η Κίνα δεν είχαν χρησιμοποιήσει το βέτο στις 22 Μαρτίου, αντί για ένα σύντομο κείμενο ικανό να σταματήσει τη βία στη Γάζα, θα είχαμε ένα επιζήμιο κείμενο που πρότειναν οι ΗΠΑ, το οποίο όχι μόνο δεν απαιτούσε κατάπαυση του πυρός, αλλά στην πραγματικότητα έδινε στο Ισραήλ την άδεια να συνεχίσει τις ενέργειές του εναντίον των Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων και στη Ράφα.

Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι κατηγορούν ξανά και ξανά το Συμβούλιο ότι δεν καταδίκασε την επίθεση κατά του Ισραήλ και συνεχίζουν να κατηγορούν τη Ρωσία ότι δεν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ότι στις 18 Οκτωβρίου η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να υιοθετήσει το βραζιλιάνικο σχέδιο ψηφίσματος που προέβλεπε την απερίφραστη καταδίκη των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου και τις ανθρωπιστικές εκεχειρίες.

Επιπλέον, το εν λόγω σχέδιο περιείχε διατύπωση στην οποία επέμενε η Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζω επίσης ότι η αντιπροσωπεία της Ρωσίας απείχε από το βραζιλιάνικο σχέδιο, ενώ η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ άσκησε βέτο. Επομένως, μπορείτε να κατηγορήσετε μόνο τους εαυτούς σας. Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στο σημείο αυτό επ’ αόριστον, διότι στους έξι μήνες από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απάντησε στις ενέργειες της Χαμάς – οι οποίες έχουν καταδικαστεί επανειλημμένα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο της βαρύτητας των χωρών τους – με απάνθρωπα εγκλήματα και συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού, έχοντας ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 32.000 αθώων αμάχων, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα. Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Επιτρέψτε μου επίσης να υπενθυμίσω ότι η Ρωσία καταδίκασε αμέσως και απερίφραστα τα όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να κάνουμε εικασίες για το θέμα αυτό. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι είναι η διεθνής τρομοκρατία. Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε για άλλη μια φορά μια τερατώδη εκδήλωση του θηριώδους προσώπου της τρομοκρατίας. Στις 22 Μαρτίου, μια τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 143 αθώους πολίτες, οι οποίοι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ. Στο παρελθόν κατά τη δεκαετία του 1990, αντιμετωπίσαμε επίσης εκδηλώσεις της τρομοκρατίας που μας προκάλεσαν εξαιρετικά βαρύ τίμημα.

Εκτιμούμε την υποστήριξη όλων εκείνων που μας εξέφρασαν σήμερα τα συλλυπητήριά τους.

Σας ευχαριστούμε.

Πηγή: https://russiaun.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24875

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading