Λαβρόφ- συνέντευξη στο «Σπούτνικ», τη «Γκοβόριτ Μoσκβά» και τη «Κομσομόλσκαγια Πράβντα»3ο μέρος,τελευταίο

Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Σπούτνικ», «Γκοβόριτ Μoσκβά» (Φωνή της Μόσχας) και «Κομσομόλσκαγια Πράβντα»
Λαβρόφ- συνέντευξη στο «Σπούτνικ», τη «Γκοβόριτ Μoσκβά» και τη «Κομσομόλσκαγια Πράβντα»3ο μέρος,τελευταίο

Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Σπούτνικ», «Γκοβόριτ Μoσκβά» (Φωνή της Μόσχας) και «Κομσομόλσκαγια Πράβντα»,

στη Μόσχα, ατις 19 Απριλίου 2024.

Ερώτηση: Ας περάσουμε στη Μέση Ανατολή. Υπήρξε ένα χτύπημα στο Ιράν σήμερα το βράδυ. Πιστεύετε ότι όλα όσα συμβαίνουν εκεί τώρα μπορούν να αναγκάσουν το Ιράν να εξετάσει τη πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων; Ακόμα και αν δεν το έχει σκεφτεί νωρίτερα.

Σεργκέι Λαβρόφ: Άκουσα τέτοιες σκέψεις. Τις διαδίδουν τα ισραηλινά και δυτικά μέσα ενημέρωσης. Νομίζω ότι αποσκοπούν στην απόσπαση της προσοχής της διεθνούς κοινότητας από τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας που υποφέρει από την ανθρωπιστική καταστροφή (ειδικοί δημοσιογράφοι του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μιλούν ήδη για γενοκτονία) παρουσιάζοντας το Ιράν ως απειλή. Αυτοί που κάνουν τέτοιες δηλώσεις θέλουν να κατηγορήσουν το Ιράν ότι σχεδιάζει επίθεση με πυρηνικά όπλα που δεν διαθέτει.

Ο ΔΟΑΕ επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός. Το Ιράν είναι η κατεξοχήν ελεγχόμενη χώρα μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Στο Ιράν υπάρχει νόμος, ακόμη και φετφά (υποχρεωτική απόφαση και αξίωμα του ανώτατου ηγέτη) που τα απαγορεύει. Το Ιράν δεν χρειάζεται να ασχοληθεί καθόλου με αυτό τώρα.

Μετά την απάντηση του Ιράν στο απαράδεκτο χτύπημα ενάντια στο προξενικό γραφείο του στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν άνθρωποι, υπήρξαν επαφές μεταξύ της ηγεσίας της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς και μεταξύ των εκπροσώπων μας και του Ισραήλ. Αποκομίσαμε σαφώς σε αυτές τις συνομιλίες την ιδέα ότι το Ιράν δεν επιθυμεί κλιμάκωση. Μεταφέραμε αυτή την ιδέα στους Ισραηλινούς. Το Ιράν δεν μπορεί να μην αντιδράσει στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του καθεστώτος του διπλωματικού του γραφείου, ωστόσο δεν επιθυμεί κλιμάκωση.

Πρακτικά όλοι οι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν την απάντηση του Ιράν με τον ίδιο τρόπο, κρίνοντας από κάθε άποψη, ακόμα κι από την απάντηση του Ισραήλ στις εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, η οποία κινήθηκε περίπου σε ανάλογα πλαίσια (ελπίζω να μην κάνω λάθος σε αυτό).

Ερώτηση: Η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και η ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ των Αράβων και του Ισραήλ, και όλα όσα βρίσκονται πίσω από όλα αυτά είναι τόσο περίπλοκα που μόνο ένας ειδικός επιστήμονας μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Υπάρχει υποθετικά κάποια ελπίδα ότι όλα αυτά μπορούν να επιλυθούν μια μέρα με διπλωματικές μεθόδους, με τις προσπάθειες τρίτων χωρών ή με τις δικές μας προσπάθειες; Ή μήπως όλα έχουν ξεφύγει εντελώς, έχει χυθεί τόσο πολύ αίμα και έχουν παραβιαστεί τόσα πολλά συναισθήματα που αυτό θα οδηγήσει σε μόνιμη τζιχάντ, και στην υποβόσκουσα πιθανότητα πυρηνικού πολέμου για τους επόμενους αιώνες;

Σεργκέι Λαβρόφ: Πρακτικά όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής – ο ανεξέλεγκτος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία – τροφοδοτούνται κυρίως από το παλαιστινιακό πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και 75 χρόνια. Το 1948 αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κρατών. Το ένα ιδρύθηκε ενώ το άλλο δεν έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Ερώτηση: Χθες αναφέρθηκε ότι η Αμερική θα ασκήσει βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Σεργκέι Λαβρόφ: Έχει ήδη ασκήσει βέτο. Τα εδάφη που αποδόθηκαν το 1948 και στα δύο κράτη φαίνονται αρκετά διαφορετικά τώρα. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει πολλά εδάφη που αποδόθηκαν στους Παλαιστίνιους ως κατεχόμενα εδάφη. Δεν αποδόθηκαν στο Ισραήλ με βάση το ψήφισμα που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε τα δύο κράτη.

Εννοείται ότι τώρα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Υπήρξε ο πόλεμος των έξι ημερών το 1967. Και τώρα δεν μιλάμε πλέον για τα ιδανικά καθορισμένα σύνορα του 1948 αλλά για τα σύνορα του 1967 σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προέβλεπε επίσης την παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, το ψήφισμα προέβλεπε την επιστροφή των προσφύγων στην Παλαιστίνη και τη χρήση των υδάτινων πόρων σε δίκαιη βάση. Αυτά αποτελούν βασικά ζητήματα.

Νομίζω ότι αν αυτό είχε γίνει στο παρελθόν, η Μέση Ανατολή θα ήταν πολύ πιο ήρεμη. Όχι κατά 100 τοις εκατό, καθώς αυτό είναι δύσκολα εφικτό. Πάντως και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έκαναν κι αυτοί λάθη. Ορισμένες συμφωνίες υπογράφηκαν όταν ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν επικεφαλής. Υπήρχαν προβλήματα και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βασιστούμε σε αυτές και να εκπληρώσουμε τα συμφωνηθέντα.

Όταν το Κουαρτέτο των διεθνών διαμεσολαβητών (Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) λειτουργούσε ακόμη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από πρόταση του Κουαρτέτου, υιοθέτησε το 2003 ένα ψήφισμα που καθόριζε τον Οδικό Χάρτη για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός ενός έτους. Υπήρχε ένα χρονοδιάγραμμα ανά μήνα, ανά εβδομάδα. Τους ικανοποιούσε όλους. Ελάμβανε υπόψη το εδαφικό καθεστώς και όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν επί τόπου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την ανάγκη δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει η ιστορία της Ράφα. Πρόκειται για το νοτιότερο σημείο όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε ανυπόφορες συνθήκες. Θα προτιμούσε όμως να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι για την Αίγυπτο. Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι ενιαίο, τόσο γεωγραφικά όσο και διοικητικά.

Η Δυτική Όχθη του ποταμού Ιορδάνη είναι γεμάτη από παράνομους οικισμούς που τους καταδικάζουν ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες έποικοι εκεί. Περιοδικά, εμπλέκονται σε συγκρούσεις και ανταλλαγή πυροβολισμών με Άραβες. Μια αποτυχία να δρομολογηθεί η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους δεν θα είχε καλό αποτέλεσμα.

Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να διακηρύξουν ότι η Παλαιστίνη είναι αυτό που είναι τώρα, αν και είναι αδύνατο να πορευτεί ή να κινηθεί κανείς ανάμεσα σε τέτοιες κουκίδες. Όταν όλοι άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους μετά το τέλος της θερμής φάσης της σύγκρουσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί καθόλου με το παλαιστινιακό κράτος, διότι ασχολείται με την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ.

Όταν εγκρίθηκε ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, η μόνιμη πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, ότι δεν άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που δεν ήταν δεσμευτικό. Αν δεν είναι δεσμευτικό, τότε ούτε και ό,τι συνδέεται με το παλαιστινιακό κράτος είναι δεσμευτικό. Κάπως έτσι θα επιχειρηματολογήσουν οι Αμερικανοί. Αυτή είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση. Εμείς θέλουμε να σταματήσει η βία και να λυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Πάνω απ’ όλα, θέλουμε οι Άραβες που υποστηρίζονται από όλες τις υγιείς δυνάμεις να επιδείξουν πρωτοβουλία και να πάρουν το θέμα της δημιουργίας του παλαιστινιακού κράτους στα χέρια τους.

Ερώτηση: Πώς τα πάμε με τα θέματα που σχετίζονται με την Αρμενία; Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ανάμεικτες.

Σεργκέι Λαβρόφ: Σαν τι;

Ερώτηση: Το Ερεβάν ισχυρίζεται ότι οι ενέργειές μας στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ είναι αμφισβητήσιμες και ότι η EAΟΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Σεργκέι Λαβρόφ: Τα γεγονότα είναι πολύ πεισματάρικα. Η Αρμενία είναι σύμμαχός μας από νομική άποψη και όχι μόνο. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει. Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Αρμενία που κατανοούν την αξία της Ρωσίας όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι οι σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία περνούν μια δύσκολη περίοδο, αλλά η σημασία τους για την κρατική υπόσταση, την κυριαρχία, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τις πολυάριθμες θετικές εξελίξεις που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μας. Νομίζω ότι τα λόγια του είναι σημαντικά, διότι σε κάποιο βαθμό αντιπροσωπεύουν μια αντίδραση στις τολμηρές και ανάρμοστες ενέργειες της Δύσης (κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που επιδιώκουν να επιταχύνουν την απομάκρυνση της Αρμενίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε σχέση με το μέγεθός της, η Αρμενία αποκομίζει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τη συμμετοχή της στην ΕΑΟΕ, με το 35% της οικονομίας της να προέρχεται από τη συμμετοχή στον εν λόγω οργανισμό. Πέρυσι, το εμπόριο της Αρμενίας ανήλθε σε λίγο περισσότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το ποσό αυτό, η ΕΑΟΕ αντιπροσώπευε το 37%, η ΕΕ το 13% και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 3%. Ακόμη και από αριθμητική άποψη, θα ήταν εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι η ΕΑΟΕ έχει καταστήσει αδύναμη την Αρμενία.

Ως μικρή χώρα, η Αρμενία συνεισφέρει πολύ λιγότερο στην ΕΑΟΕ από ό,τι άλλοι συμμετέχοντες (συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών εισφορών). Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων ή τις ψηφοφορίες, η Αρμενία απολαμβάνει ίσα δικαιώματα όπως κάθε άλλο μέλος, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η εταιρεία «Γκαζπρόμ Αρμενίας» πωλεί φυσικό αέριο στην τιμή των 177 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Οι δυτικοί καταναλωτές πληρώνουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο. Εάν επρόκειτο να βασιστούν στο δυτικό φυσικό αέριο για θέρμανση, δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Αν έκλειναν αυτό το μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο, όπως θέλουν οι Αμερικανοί, και το αντικαθιστούσαν με μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες αμερικανικής κατασκευής… Ελπίζω οι Αρμένιοι να κατανοήσουν τη σημασία της ενέργειας που παράγεται από τον ΑΗΣ Μετσαμόρ.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σιδηρόδρομος του Νοτίου Καυκάσου έχει επωφεληθεί από επιδοτούμενες τιμές για τους επιβάτες, επενδύσεις σε υποδομές και πολλά άλλα. Η εταιρεία παραγωγής χαλκού και μολυβδαινίου στο Ζανγκεζούρ είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στην Αρμενία. Έτσι, όσοι προσπαθούν να σχηματίσουν την εικόνα μιας «μικρής Αρμενίας» που την εκμεταλλεύεται η Ρωσική Ομοσπονδία ή η ΕΑΟΕ θα πρέπει να τα έχουν όλα αυτά υπόψη τους.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΣΣΑ. Δυστυχώς, μετά την υπογραφή των τεσσάρων τριμερών συμφωνιών για την εξασφάλιση μιας σταθερής και ισορροπημένης διαδικασίας εξομάλυνσης και επανέναρξης όλων των επικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να οικειοποιηθούν τα αποτελέσματα και να εμποδίσουν τη Ρωσία να εφαρμόσει τις συμφωνίες που χάρη στις ενέργειές της είχαν επιτευχθεί.

Αυτή τη φορά διαδραματίστηκε ακριβώς το ίδιο σενάριο όπως και το 2003. Τότε είχε υπογραφεί το Μνημόνιο Κοζάκ για την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας με ειδικά δικαιώματα για την Υπερδνειστερία. Είχε μονογραφηθεί και οι αρμόδιοι επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Κισινάου για να το υπογράψουν.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας έκανε αναστροφή καθώς πήγαινε στο αεροδρόμιο.

Σεργκέι Λαβρόφ: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα τηλεφώνησε στον κ. Βορόνιν και του επισήμανε το γεγονός ότι σχεδιάζουμε να διατηρήσουμε τις στρατιωτικές αποθήκες μας εκεί για τα επόμενα 15 χρόνια. Υποτίθεται ότι ήθελαν να αποσυρθούμε νωρίτερα, διαφορετικά, τον προειδοποίησαν να μην την υπογράψει. Περί αυτού επρόκειτο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ερεβάν το 2022, ο ΟΣΣΑ ενέκρινε πλήρως το έγγραφο (σχετικά με τη μεταφορά πρόσθετων εξοπλισμών για την προστασία των συνόρων, τη διεξαγωγή ειδικών στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη μιας αποστολής του ΟΣΣΑ στα σύνορα). Όλοι οι υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του Αρμένιου υπουργού, υπέγραψαν αυτό το έγγραφο.

Το επόμενο πρωί, καθώς ο πρωθυπουργός της Αρμενίας άνοιγε τη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι δεν υπήρξε συναίνεση, κι ότι αντίθετα υπήρχε δήθεν συναίνεση στην αρμενική κοινωνία όσον αφορά την αποστολή της ΕΕ. Υποτίθεται ότι θα έμενε εκεί για δύο μήνες, αλλά η θητεία της έχει παραταθεί πλέον επ’ αόριστον. Οι Καναδοί και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν. Δεν πρόκειται πλέον για αποστολή της ΕΕ, αλλά για μια αποστολή του ΝΑΤΟ.

Ισχυρίζονται ότι ο ΟΣΣΑ δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για την περιοχή ευθύνης του στην Αρμενία. Ούτε η Αρμενία είναι σίγουρη ακόμα. Δήλωσαν ότι αυτοί και το Αζερμπαϊτζάν είναι πρόθυμοι να σεβαστούν τα σύνορα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1991, που σημαίνει ότι το Καραμπάχ αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Έχουν συστήσει μια επιτροπή για την οριοθέτηση. Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν τέσσερα μεθοριακά χωριά στην περιοχή Ταβούς, τα οποία είναι έτοιμος να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν.

Τώρα προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους ότι αυτό είναι το σωστό. Δεν γίνεται καμία αναφορά στα σύνορα του 1991, τα οποία ο Νικόλ Πασινιάν ήθελε να επικυρώσει και να υπερασπιστεί ο ΟΣΣΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την οριοθέτηση. Αυτά τα σύνορα υπόκεινται τώρα πλέον σε αλλαγή.

Συνεπώς, πριν καν μιλήσουμε για την υποχρέωση του ΟΣΣΑ να ορίσει την περιοχή ευθύνης του, είναι επιτακτική ανάγκη να καθοριστούν τα σύνορα της Αρμενίας και να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης. Η αρμενική ηγεσία ασχολείται ενεργά με αυτό τώρα. Υπέγραψαν ένα έγγραφο που δηλώνει ότι το Καραμπάχ ανήκει πλέον στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Διακήρυξη της Άλμα-Άτα παραμένει ακόμη σε ισχύ. Η διακήρυξη που υπογράφηκε με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για τη διασφάλιση των ειδικών δικαιωμάτων της αρμενικής εθνικής μειονότητας στο Αζερμπαϊτζάν.

Επομένως, είναι λάθος να υποθέσουμε ότι οι Αρμένιοι εγκατέλειψαν το Καραμπάχ εξαιτίας της αδράνειας των ειρηνευτικών μας δυνάμεων.

Ερώτηση: Μόνο οι άνθρωποι του Πασινιάν το ισχυρίζονται αυτό. Κανείς άλλος.

Σεργκέι Λαβρόφ: Θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή την απάντηση επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα στην αρχή. Ο Νικολ Πασινιάν εξέφρασε την εκτίμησή του για όλα όσα είχαν σχέση με τη Ρωσία. Είναι δύσκολο να μην υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία όσων έχει κάνει η χώρα μας για την ασφάλεια, την οικονομία και την εθνική τους κυριαρχία. Οι πτυχές της σχέσης μας που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε θα πρέπει να εκτιμηθούν όπως πρέπει.

Ελπίζω ότι ο Πασινιάν θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Ρωσίας και ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν με ειλικρίνεια χωρίς την επιρροή επιχειρημάτων που έχουν καλλιεργηθεί από τους δυτικούς εχθρούς μας.

Ερώτηση: Όλοι μας ελπίζουμε τό ίδιο, κ. Λαβρόφ.

Μιας και μιλάμε για τους «πρώην» μας…. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε όπως σε εκείνο το καρτούν, αυτό που οι «πρώην» μας γνωρίζουν τόσο καλά. Θυμηθείτέ το: «Παιδιά, ας είμαστε φίλοι». Αλλά αυτό δεν λειτουργεί με όλους. Νιώθουμε ότι υπάρχουν όλο και λιγότεροι με τους οποίους μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Η υπέροχη γειτόνισσά μας – όλοι αγαπάμε την «όμορφη Μολδαβία», ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα το φθινόπωρο για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε καλά, ο πληθυσμός της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας δεν είναι ενθουσιασμένος με αυτή την ιδέα.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό; Εξετάζοντας τη γενικότερη εικόνα, ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε για να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό κατ’ επανάληψη, όπως μόλις αναφέρατε ότι συμβαίνει με την Αρμενία; Δηλαδή, ενώ η αποστολή της ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει εκεί, κάποιοι φαίνεται να επιτυγχάνουν ενώ άλλοι όχι. Οι εν λόγω γείτονές μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από εμάς. Είναι απογοητευτικό να το βλέπεις.

Σεργκέι Λαβρόφ: Πράγματι, είναι απογοητευτικό. Είναι κρίμα που το 2003 ο τότε πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντίμιρ Βορόνιν δεν είχε την… Δεν χρειαζόταν κανένα ιδιαίτερο θάρρος. Θα μπορούσαν απλώς να είχαν υπογράψει το έγγραφο που είχε ήδη μονογραφεί. Το θέμα της διατήρησης των αποθηκών πυρομαχικών εκεί, θα είχε πιθανώς λυθεί μέχρι σήμερα. Αυτά είναι όλα υποθετικά. Στην ιστορία δεν υπάρχουν «αν».

Η Δύση εργάζεται επιθετικά, με μανία, χωρίς καμιά αξιοπρέπεια. Παρουσιάζουν την Μάια Σάντου ως κάποιον που σέρνει ανοιχτά τη Μολδαβία στο ΝΑΤΟ είτε άμεσα είτε μέσω μιας ένωσης με τη Ρουμανία.

Ο ίδιος ρόλος ανατέθηκε και στον Βολοντιμίρ (Ζ)ελένσκι. Πρώτα ο Πέτρο Ποροσένκο έσυρε τη χώρα προς το ΝΑΤΟ, τροποποίησε το Σύνταγμα και τώρα ο Βολοντιμίρ (Ζ)ελένσκι. Οι ενέργειες της Μάια Σάντου μοιάζουν με δικτατορικές τακτικές που η Δύση επιτρέπει στους πληρεξουσίους της να χρησιμοποιούν όταν κρίνει απαραίτητο να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην αντιπολίτευση. Επιτρέπει και μάλιστα ενθαρρύνει μια τέτοια συμπεριφορά.

Παρομοίως, στη Γεωργία οι διαδηλώσεις παρουσίασαν τον πρόεδρο Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι ως υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου, παρόλο που ο νόμος που ισχύει ήδη εκεί είναι πολύ επιεικής. Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Πολωνία και σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν σχετικοί νόμοι, που επιβάλλουν πρόστιμα και ποινικές ευθύνες εάν κάποιος εισπράττει χρήματα και δεν τα δημοσιοποιεί ή εάν τα χρήματα χρησιμοποιούνται για μη προβλεπόμενους σκοπούς.

Στη Γεωργία, το θέμα είναι απλό – αν μια οργάνωση λαμβάνει πάνω από το 20 % της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό, πρέπει απλώς να το δηλώσει.

Εάν διεξαγόταν τώρα δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μολδαβία, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκαγκαουζία έχει ήδη ανακοινώσει την άρνησή της να συμμορφωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι στερούνται των δικαιωμάτων τους και των νομίμων επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν τις απόψεις τους, όπως η πρόταση εναλλακτικών μορφών στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προκειμένου να προωθηθούν οι φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες.

Το ίδιο κάνουν και με την Υπερδνειστερία. Θέλουν να τη μετατρέψουν σε εστία εντάσεων. Λένε (είμαι βέβαιος ότι το έχετε ακούσει) ότι είναι απαραίτητο να καταστείλουν αυτή την κρατική οντότητα με τη χρήση ένοπλης βίας. Επιδίωξή τους είναι να κάνουν τη Ρωσία να υποστεί άλλη μια “στρατηγική ήττα”. Ωστόσο, οι ίδιοι εξακολουθούν να μην έχουν καμία προοπτική. Αυτοί οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων που κυβερνούν τις χώρες από τις οποίες υποτίθεται ότι κατάγονται…

Δεν νομίζω ότι θα απολαμβάνουν για πολύ καιρό την υποστήριξη (δεν θα αναφερθώ καν στο ζήτημα της εξουσίας εν προκειμένω) από τις δυνάμεις που λειτουργούν ως χρονοτοποτηρητές, προσπαθώντας να πάρουν κι εκείνοι κάτι για τον εαυτό τους από την κατάσταση που οι Αμερικανοί επιδιώκουν να επωφεληθούν.

Ερώτηση: Σε κανέναν δεν αρέσουν οι απανταχού χρονοτοποτηρητές.

Φέτος, η Ρωσία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής των BRICS. Ποιες χώρες έχουν προσκληθεί, ποιο είναι οι στόχοι και οι προοπτικές που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

Σεργκέι Λαβρόφ: Έχουμε μια πολυφορτωμένη ατζέντα, με 250 εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τις προκλήσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή ένταξη των νέων μελών στην ομάδα μας. Ο αριθμός των μελών έχει διπλασιαστεί. Στη μακρόχρονη πορεία της λειτουργίας της, η ομάδα των BRICS έχει αναπτύξει παραδόσεις, διαδικασίες και συνεννοήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας της συναίνεσης και της αμοιβαίας υποστήριξης.

Έχουμε πολλές λειτουργικές δομές. Αυτά τα νέα μέλη θα συμμετέχουν όχι μόνο σε υπουργικές συναντήσεις και συνόδους κορυφής αλλά και σε τομεακές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της πληροφορικής, της γεωργίας και των τραπεζών. Αυτή είναι μια σύντομη απάντηση στην ερώτησή σας.

Ένας από τους στόχους είναι να ακολουθήσουμε την εντολή που δόθηκε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στους υπουργούς Οικονομικών μας (όπως ήδη ανέφερα) και στις κεντρικές τράπεζες να συντάξουν συστάσεις σχετικά με εναλλακτικές πλατφόρμες πληρωμών. Αυτό θα είναι σημαντικό για τη διαφύλαξη των οικονομικών δεσμών και προοπτικών (και έχουμε σταθερές προοπτικές και πολλά σχέδια) από αυθαίρετες ενέργειες της Δύσης, η οποία υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που κάποτε η ίδια δημιούργησε, υποτίθεται προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας.

Ερώτηση: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Λαβρόφ. Φαίνεται ότι συζητήσαμε όλα τα σημαντικά θέματα. Εάν νομίζετε ότι μας ξέφυγε κάποια ερώτηση…. υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Σεργκέι Λαβρόφ: Θα ήθελα να σας ευχηθώ να συνεχίσετε να αξιοποιείτε τον ρωσικό χώρο των μέσων ενημέρωσης, όπως κάνετε τώρα.

Ερώτηση: Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχόμαστε να παραμείνετε όπως είστε τώρα. Ολόκληρη η χώρα μας και το κοινό μας σας θαυμάζει και εκτιμά την ξεκάθαρη, σκληρή γλώσσα σας που απευθύνεται σε όσους συμπεριφέρονται με ανάρμοστο τρόπο. Σας ευχόμαστε να έχετε κουράγιο σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι.

Σεργκέι Λαβρόφ: Τώρα θυμάμαι το τελευταίο πράγμα που ήθελα να πω. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλες τις κυρίες Σάντου, σε όλους εκείνους που θέλουν να κατευθύνουν κάπου την Αρμενία, τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ που ακούστηκαν σήμερα. Όταν προέτρεψε τους Ευρωπαίους να συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο, είπε ότι δεν πολεμούν για την Ουκρανία, αλλά εναντίον της Ρωσίας, η οποία τους απειλεί. Ακολούθησε η δήλωση του Βολοντιμίρ (Ζ)ελένσκι που έλεγε ότι δεν πολεμούν για την Ουκρανία, αλλά για τα δικά τους συμφέροντα. Ας ελπίσουμε ότι η «επιφοίτηση» θα έρθει νωρίς για όλους αυτούς που φλερτάρονται σήμερα από τη Δύση.

Πηγή: https://mid.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24827

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading