«Κινδυνεύουμε λόγω της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ»: Το Πατριωτικό Κόμμα της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο πρόεδρος του κόμματος «Βατάν» της Τουρκίας μιλάει για την επιρροή των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και για το μέλλον του ΝΑΤΟ
«Κινδυνεύουμε λόγω της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ»: Το Πατριωτικό Κόμμα της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Αμπάς Τζούμα

δημοσιογράφος επί διεθνών θεμάτων, πολιτικός σχολιαστής, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και Αφρικής

Ο πρόεδρος του κόμματος «Βατάν» της Τουρκίας μιλάει για την επιρροή των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και για το μέλλον του ΝΑΤΟ

Όταν είπα σε ορισμένους συναδέλφους μου και ειδικούς σε θέματα Τουρκίας ότι θα πήγαινα στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθώ τον πρόεδρο του Πατριωτικού Κόμματος της Τουρκίας (Vatan Partisi), τον Doğu Perinçek, οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Κυμαίνονταν από την πλήρη αδιαφορία και τον εκνευρισμό μέχρι τον μεγάλο θαυμασμό. Οι σκεπτικιστές έλεγαν ότι τόσο το κόμμα όσο και ο ηγέτης του είναι «κουτσές πάπιες» και δεν έχουν μέλλον. Ωστόσο, ο ίδιος ο Perinçek διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Σημ. Μετ. Το Πατριωτικό Κόμμα (Vatan Partisi) είναι πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Το Πατριωτικό Κόμμα περιγράφει τον εαυτό του ως «κόμμα πρωτοπορίας» και ο πρόεδρός του, Doğu Perinçek, περιέγραψε το κόμμα το 2015 ως μια συσπείρωση σοσιαλιστών, επαναστατών, Τούρκων εθνικιστών και κεμαλιστών. Το κόμμα είναι έντονα φιλοκινεζικό και φιλορωσικό, καθώς και αντιαμερικανικό. Το κόμμα υποστηρίζει επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν και αυτές που θεωρεί αντιιμπεριαλιστικές πολιτικές του.

«Περιμένετε μερικά χρόνια και θα δείτε ότι θα καταφέρουμε να μπούμε στο κοινοβούλιο», δηλώνει ο 81χρονος πολιτικός. Ο Perincek πιστεύει ότι κάθε χρόνο ο τουρκικός λαός απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις δυτικές αξίες και τους πολιτικούς που τους εκπροσωπούν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες επιδεικνύουν συστηματικά μη φιλική, ακόμη και επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή, αλλά και σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

«Οι απλοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται και οι ένοπλες δυνάμεις μας επίσης», λέει ο Perincek. «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο κύριος στόχος της Αμερικής», επισημαίνει καθώς μου δείχνει έναν χάρτη της χώρας στον οποίο οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Τουρκική Δημοκρατία είναι σημαδεμένες με αμερικανικές σημαίες. Ένας παρόμοιος χάρτης του Ιράν κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο.

«Υπό αυτή την έννοια, για την Τεχεράνη είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι για εμάς», λέει.

«Επειδή δεν υπάρχει πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί;» Ρωτάω.

Ο Perincek γελάει.

«Το Ιράν δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό κινδυνεύουμε περισσότερο», απαντά.

«Κινδυνεύουμε λόγω της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ»: Το Πατριωτικό Κόμμα της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο πρόεδρος του Vatan Partisi, ο Dogu Perincek και ο ανταποκριτής του RT Abbas Juma

Τα τρία στάδια του διαχωρισμού

Σύμφωνα με τον Perincek, οι αντιθέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον είναι κυρίως στρατηγικές και δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα.

Dogu Perincek: Θα διέκρινα την ιστορία των τουρκοαμερικανικών σχέσεων σε τρεις περιόδους. Η πρώτη διήρκεσε από το 1945-1980, η δεύτερη από το 1980-2014 και η τρίτη ξεκίνησε μετά το 2014.

Κατά την πρώτη περίοδο, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να υπονομεύσουν τα επαναστατικά επιτεύγματα της Τουρκίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν σε αυτό. Μετά το 1980, η κύρια επιδίωξή τους ήταν η ενσωμάτωση της τουρκικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία. Φυσικά, η ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία προϋπέθετε την εξάλειψη της εθνικής οικονομίας, του πολιτισμού και της πολιτικής της χώρας. [Η Δύση] σκέφτηκε να εφαρμόσει αυτό το σενάριο ακόμη και με τη βία. Εκείνη την εποχή, το κόμμα μας ήταν η κύρια πολιτική δύναμη που αγωνίστηκε ενάντια σε αυτό. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν κόμμα των εργατών και των αγροτών. Περίπου 2.500 μέλη του κόμματος ρίχτηκαν στη φυλακή όπου βασανίστηκαν. Επιπλέον, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν το σχέδιο «Κουρδιστάν» στο τουρκικό έδαφος. (Ο Perincek το αποκαλεί: το «δεύτερο σχέδιο του Ισραήλ»). Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα γι’ αυτό και αντισταθήκαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε. Το 2014, καταφέραμε τελικά να απελευθερώσουμε τους αξιωματικούς και τους στρατηγούς που είχαν φυλακιστεί το 2007.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη τρίτη περίοδος, όταν η Τουρκική Δημοκρατία άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από τις ΗΠΑ. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του αυτονομισμού. Σε απάντηση, το καλοκαίρι του 2016, πράκτορες των ΗΠΑ προετοίμασαν και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν ένοπλο πραξικόπημα. Ωστόσο, απέτυχαν. Μετά από αυτό, άρχισαν οι εκκαθαρίσεις. 140.000 προδότες απολύθηκαν από τις θέσεις τους ή φυλακίστηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ορισμένο παράδοξο: οι [πράκτορες] του ΝΑΤΟ τιμωρήθηκαν συλλογικά, αλλά η Τουρκική Δημοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ.

RT: Είπατε ότι οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά συνεχίζουν να ασκούν οικονομική πίεση στην Τουρκική Δημοκρατία. Για παράδειγμα, θέλουν να εμποδίσουν την Τουρκική Δημοκρατία να συνεργαστεί με τη Ρωσία…

Dogu Perincek: Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά η πολιτική της πίεσης που ασκούν [στην Τουρκική Δημοκρατία] είναι έτοιμη να φτάσει σε αδιέξοδο. Η Τουρκική Δημοκρατία κινείται σταδιακά πιο κοντά στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύπλοκη και αργή διαδικασία. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θέλει να ξεφύγει εντελώς από τον ατλαντικό κόσμο και από την άλλη πλευρά, θέλει να έρθει πιο κοντά στις ασιατικές χώρες. Ο [Τούρκος πρόεδρος] Ρετζέπ Ερντογάν θέλει να είναι φίλος με τον Πούτιν, αλλά θέλει επίσης να έχει καλή σχέση με τον [πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις [στη χώρα μας]. Η Τουρκία έχει μεγάλο εθνικό χρέος και εξαρτάται από τις εισαγωγές. Η πίεση δεν είναι μόνο οικονομική, τα [αμερικανικά] όπλα στρέφονται επίσης εναντίον μας (ο Perincek δείχνει και πάλι τον χάρτη). Κάνουν ό,τι μπορούν για να αναγκάσουν την Τουρκική Δημοκρατία να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ αργά ή γρήγορα.

«Κινδυνεύουμε λόγω της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ»: Το Πατριωτικό Κόμμα της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο Dogu Perincek δείχνει ένα χάρτη με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκική Δημοκρατία

RT: Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα για την αποχώρηση από τη συμμαχία…

Dogu Perincek: Ο λαός μας έχει ήδη αποχωρήσει από αυτήν. Αν κάνατε δημοψήφισμα σήμερα, το 80% του τουρκικού πληθυσμού θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ατλαντιστές εναντίον πατριωτών

RT: Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η Τουρκία είναι στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, ακούσαμε πρόσφατα για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar κοντά στο Κίεβο.

Dogu Perincek: Η διαίρεση μεταξύ των ατλαντιστών και των πατριωτών είναι εμφανής στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει επίσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Ουκρανία αποδεικνύουν ότι ο ατλαντισμός στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ισχυρός.

RT: Και τι ισχύει για τον Τούρκο πρόεδρο – με ποιανού το μέρος είναι; Επιστρέφοντας στο θέμα της παραγωγής τουρκικών UAV στην Ουκρανία, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι επικεφαλής αυτής της εκστρατείας είναι ο γαμπρός του Ερντογάν.

Dogu Perincek: Ο γαμπρός του Ερντογάν Selcuk Bayraktar εκπροσωπεί τα ατλαντικά συμφέροντα. Οι ατλαντιστές τον θέλουν να αντικαταστήσει τον πεθερό του ως ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και της χώρας.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν υποστηρίζει πλήρως τους Ατλαντιστές, διότι καταλαβαίνει πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί δεν είναι ευχαριστημένοι μαζί του. Όσο σκληρά και αν προσπαθεί [ο Ερντογάν] να έρθει πιο κοντά στην Ουάσιγκτον, εκείνοι δεν τον αποδέχονται. Από αυτή την άποψη, η ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου ηγέτη στις ΗΠΑ τον Μάιο είναι αρκετά αποκαλυπτική.

Το παλαιστινιακό ζήτημα και το Ιράν αποδυναμώνουν τη δυτική επιρροή στην Τουρκία

RT: Πώς αντέδρασε η Τουρκική Δημοκρατία και ιδιαίτερα οι τουρκικές ελίτ όσον αφορά την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ;

Dogu Perincek: Στην αρχή [της σύγκρουσης], ο Ερντογάν δεν ήθελε να λάβει συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με την Παλαιστίνη. Αλλά ο απεγνωσμένος αγώνας του παλαιστινιακού λαού τον ανάγκασε να πάρει το μέρος του.

Η επίθεση της Χαμάς [στο Ισραήλ] στις 7 Οκτωβρίου και το χτύπημα του Ιράν επέφεραν σοβαρό πλήγμα στους ατλαντιστές της Τουρκίας. Πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχα σε μια συνάντηση στην ιρανική πρεσβεία σχετικά με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. Τούρκοι στρατηγοί ήταν παρόντες σε αυτή τη συνάντηση. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν συμμετείχαν σε τέτοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν.

Φυσικά, η Δύση προσπαθεί να καταπολεμήσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τους φανατικούς της θρησκείας για να τροφοδοτήσει τη σύγκρουση σιιτών-σουνιτών, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Συμπέρασμα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, ο Perincek θυμήθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα το 1996. Κατά την επίσημη αυτή επίσκεψη, συναντήθηκε με αρκετούς υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τον Perincek, εκείνη την εποχή είδε ότι «το μεγάλο ρωσικό πνεύμα ήταν καταβεβλημένο». Ωστόσο, ο χρόνος πέρασε και η Ρωσία στάθηκε ξανά στα πόδια της.

«Κάποτε, υπό τον [πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις] Γέλτσιν, ακολουθήσατε και εσείς μια αυτοκαταστροφική πορεία. Αλλά τότε ο ρωσικός λαός αποφάσισε να εστιάσει στην ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας [της Ρωσίας] αντί της ενσωμάτωσης με τη Δύση. Και αυτό σας έσωσε”, δήλωσε ο Perincek.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο Perincek είναι βέβαιος ότι τα πράγματα θα συμβούν πολύ πιο γρήγορα από τη στιγμή που η διαδικασία ξεκίνησε ήδη πριν από δέκα χρόνια και δεν θα αργήσει να βγει η χώρα από την κρίση – και στη συνέχεια, ίσως και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Πηγή: https://www.rt.com/news/597055-turkish-patriots-influence-nato-us/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24870

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading