Γιατί το Ιράν αποφάσισε να μην αντεπιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ

Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος Ιράν-Ισραήλ. Τουλάχιστον όχι σε αυτό το στάδιο.
Γιατί το Ιράν αποφάσισε να μην αντεπιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ

Mikhail Gurevich

Πολιτικός παρατηρητής του Kommersant FM

Η απειλή ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει παρέλθει επειδή η Τεχεράνη αποφάσισε να πάρει τον χρόνο της

Το Ιράν απείλησε και πάλι το Ισραήλ με σκληρή απάντηση στην αντεπίθεσή του. Ο στρατός και το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θα κάνουν όσους ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές να το μετανιώσουν, δήλωσε ο αναπληρωτής συντονιστής αρχηγός στρατού, ο Habibollah Sayyari.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απέφυγε να μιλήσει εναντίον της Τεχεράνης. Οι πολιτικοί έχουν επικεντρώσει τη ρητορική τους κατά της Χαμάς. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να αυξήσει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να την αναγκάσει να απελευθερώσει τους ομήρους, γράφουν οι Times of Israel.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος Ιράν-Ισραήλ. Τουλάχιστον όχι σε αυτό το στάδιο. Η Τεχεράνη έχει επιλέξει να μην αντιδράσει έντονα στα αντίποινα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, διαψεύδοντας όλες τις αναφορές για την καταστροφή του ραντάρ που προστατεύει το πυρηνικό κέντρο της Natanz ως σιωνιστικές ίντριγκες. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι έχουμε δύο αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται στο Ισραήλ και ένα πολύ μεγάλο ιρανικό χτύπημα.

Στην τελευταία περίπτωση, όλα ήταν επίσημα και επομένως η Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει μια εγγραφή στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο αριθμό UAV και βαλλιστικών πυραύλων που συμμετέχουν σε μια ενιαία επιθετική επιχείρηση.

Παρεμπιπτόντως, δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα της εν λόγω επίθεσης μεγάλης κλίμακας. Το Ιράν, όπως και το Ισραήλ, αποκρύπτει προσεκτικά τα δεδομένα σχετικά με τις ζημιές, που προκλήθηκαν. Ωστόσο, οι πολιτικές συνέπειες τέτοιων γεγονότων είναι πολύ πιο σημαντικές. Και, ως συνήθως στη Μέση Ανατολή, μια σειρά από δεκάδες φαινομενικά άσχετα προβλήματα έχουν περιπλεχθεί.

Μετά το ιρανικό χτύπημα, για παράδειγμα, οι δυτικές χώρες άρχισαν να συμβουλεύουν το Ισραήλ να μην αντιδράσει, ενώ φήμες αναφέρουν ότι το εβραϊκό κράτος διαπραγματευόταν το δικαίωμα να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.

Στη συνέχεια, δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει υπομονετικό και τελικά αντέδρασε.

Οι Ιρανοί είχαν επιλογές. Οι Αγιατολάχ θα μπορούσαν να πουν ότι το Ισραήλ ξεπέρασε και πάλι όλες τις κόκκινες γραμμές. Αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά θα μπορούσε να προστατεύσει τη Χαμάς. Αλλά το Ιράν, για τους δικούς του λόγους, ανέφερε μέσω του Τύπου ότι δεν είχε συμβεί κάτι σοβαρό. Ο λόγος για αυτή την ηρεμία είναι πιθανότατα ότι έβλεπαν μια λειτουργική συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ, της Ιορδανίας και των σουνιτικών μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.

Αυτόν ακριβώς τον εφιάλτη οι Ιρανοί έκαναν τα πάντα για να τον αποτρέψουν. Αποκατέστησαν ακόμη και τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία το 2023. Αλλά προφανώς η αντιπαράθεση με τους σιίτες εξακολουθεί να είναι πιο σημαντική για τους μετριοπαθείς σουνίτες από την αντιπάθειά τους προς τους Εβραίους.

Γιατί το Ιράν αποφάσισε να μην αντεπιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, εάν η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε πράγματι στην ιρανική αεράμυνα, αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί πιθανόν πέταξαν πάνω από την Ιορδανία ή την Αραβική Χερσόνησο για να εκτελέσουν το έργο τους, και είναι απίθανο αυτό να έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του Χασεμιτικού Βασιλείου ή του οίκου των Σαούντ. Ως αποτέλεσμα, η στρατιωτική συμμαχία δεν είναι μόνο αμυντική, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύουν σχεδόν όλοι οι πληρεξούσιοι του Ιράν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Hezbollah, των Houthis και των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ και στη Συρία.

Προς το παρόν, ωστόσο, όλα αυτά είναι μια υποθετική εικόνα. Η υλοποίησή της προϋποθέτει την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Ριάντ και, στο πλαίσιο της συμφωνίας, την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς και αμερικανοϊσραηλινή συναίνεση για την απόκτηση πυρηνικών ικανοτήτων από πλευράς Σαουδικής Αραβίας.

Και όλα αυτά αν είναι να συμβούν θα ‘πρεπε να γίνουν πριν από το τέλος Ιουνίου. Διαφορετικά, η Ουάσινγκτον δεν θα μπορέσει να περάσει τις σχετικές αποφάσεις από το Κογκρέσο λόγω των επερχόμενων εκλογών. Προφανώς, οι Ιρανοί πιστεύουν ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα επιτάχυνε τη διαδικασία που περιγράφηκε προηγουμένως. Γι’ αυτό προτιμούν να δείχνουν μια φιλειρηνική συμπεριφορά., επιδιώκοντας μια ειρήνη για την οποία δεν πρέπει να μείνει καμία πέτρα αναποδογυρισμένη σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλά αυτό είναι κάτι θα έρθει στην ώρα του.

Πηγή: https://www.kommersant.ru/doc/6663216

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24787

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading