Τι είναι αυτό που καθιστά την αποστολή του Blinken στην Κίνα ιδιαίτερα δύσκολη

Στην ουσία, ο διπλωματικός χορός μεταξύ του Blinken και των Κινέζων ομολόγων του επισφραγίζει έναν ευρύτερο αγώνα για την υπεροχή σε μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια τάξη. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι μύθος - η Κίνα διαθέτει την καλύτερη βιομηχανική βάση στον κόσμο και δεν θα έπρεπε να ντρέπεται γι' αυτό.
Τι είναι αυτό που καθιστά την αποστολή του Blinken στην Κίνα ιδιαίτερα δύσκολη

Στην ουσία, ο διπλωματικός χορός μεταξύ του Blinken και των Κινέζων ομολόγων του επισφραγίζει έναν ευρύτερο αγώνα για την υπεροχή σε μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια τάξη. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι μύθος – η Κίνα διαθέτει την καλύτερη βιομηχανική βάση στον κόσμο και δεν θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτό.

Bradley Blankenship

Αμερικανός δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πολιτικός σχολιαστής

Η “πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα” και το “εμπόριο ειδών διπλής χρήσης” είναι ατάκες που κρύβουν το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον πλήττεται όσον αφορά την οικονομία του μέλλοντος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Κίνα την Τετάρτη για να ξεκινήσει μια τριήμερη επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του και ενδεχομένως με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Όπως ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους που έχουν εικόνα της επίσκεψης, ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η φερόμενη υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει την υποτιθέμενη πώληση οπλικών εξαρτημάτων και προϊόντων διπλής χρήσης. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται επίσης σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν παρουσιάσει μια αναλαμπή αναθέρμανσης μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Σι στην 30ή σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο, πέρυσι. Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή εντάσσεται χρονικά ανάμεσα σε σημαντικές κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Από τη μία πλευρά, ο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα ένα σημαντικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με μια διάταξη περί εκποίησης ή απαγόρευσης του κινεζικού κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, TikTok. Από την άλλη, μια ιστορική τριμερής σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες υποδηλώνει πιθανές επίσημες στρατιωτικές συνεργασίες στο μέλλον, με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στις Φιλιππίνες, μια κίνηση με αδιαμφισβήτητες επιπτώσεις για την Κίνα.

Τι είναι αυτό που καθιστά την αποστολή του Blinken στην Κίνα ιδιαίτερα δύσκολη

Το ταξίδι του Μπλίνκεν έπεται επίσης από πολύ κοντά της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα, η οποία συνέπεσε με την παρουσία της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σο Πεκίνο. Η επίσκεψη του Λαβρόφ υπογράμμισε τον ανθεκτικό διαχρονικό δεσμό μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ η επίσκεψη της Γέλεν φάνηκε να προμηνύει πιθανές εμπορικές εντάσεις σχετικά με αυτό που το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ως αβάσιμες κατηγορίες περί “πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας”.

Πίσω από τις διπλωματικές αβρότητες κρύβεται μια βαθύτερη ατζέντα: η συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ και ορισμένων συμμάχων τους να περιορίσουν την οικονομική και τεχνολογική άνοδο της Κίνας. Αυτό αποκαλύφθηκε όταν αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν την Τρίτη αιφνιδιαστικές επιδρομές στα γραφεία μιας κινεζικής εταιρείας στην Πολωνία και τη Δανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι “αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις” της βασίζονται σε “ενδείξεις ότι η επιθεωρούμενη εταιρεία ενδέχεται να έχει λάβει ξένες επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν την εσωτερική αγορά σύμφωνα με τον κανονισμό περί ξένων επιδοτήσεων”. Παρά την εξήγηση αυτή, φαίνεται ότι η ΕΕ αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο έλεγχο και την εχθρότητα της Ουάσινγκτον έναντι των κινεζικών επιχειρήσεων. Η ευθυγράμμιση της ΕΕ με τις ΗΠΑ στον τομέα της εμπορικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την Κίνα, σηματοδοτεί ένα χαλαρό μέτωπο με στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας οικονομικής εμβέλειας της Κίνας.

Το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί επίσης μια ακόμη δικαιολογία για τον περιορισμό της Κίνας. Η διμερής εταιρική σχέση υπήρξε εξαιρετικά επωφελής και για τις δύο πλευρές: το εμπόριο τους έφτασε το 2023 σε ρεκόρ 240,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 3,6% το ίδιο έτος παρά τις δυτικές κυρώσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες το 2024.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά και στο γεγονός ότι πολλές άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, δεν έχουν προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – απλώς δεν εμπορεύονται στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως η Κίνα. Αλλά ακόμη και σε αυτούς τους τομείς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ουδέποτε αποκάλυψαν στοιχεία ότι το Πεκίνο βοηθάει άμεσα την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ζήτημα το οποίο διακυβεύεται στην πραγματικότητα αποκαλύφθηκε το 2021, όταν η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo δήλωσε ευθέως ότι “πρέπει (οι ΗΠΑ) να συνεργαστούμε με την Ευρώπη” για να “επιβραδύνουμε τον ρυθμό καινοτομίας της Κίνας”. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ πίεζαν ισχυρά τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν απαγορεύσεις στη Huawei και προσπαθούσαν να εκφοβίσουν άλλες προκειμένου να υπογράψουν δημόσιους διαγωνισμούς με αμερικανικές εταιρείες έναντι των κινεζικών ανταγωνιστών.

Η ιδέα ήταν ότι χωρίς τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κινεζικές επιχειρήσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας θα γίνονταν αναπόφευκτα λιγότερο κερδοφόρες και, ως εκ τούτου, λιγότερο καινοτόμες. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν ισχύει. Ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν να ελέγξουν την αφήγηση με κατηγορίες περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού, η πραγματικότητα είναι ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η ηλιακή ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Απλώς εφαρμόζουν πολιτικές προστατευτισμού για να στηρίξουν τις δικές τους εταιρείες, ενώ δεν λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για να ανταγωνιστούν πραγματικά στην αγορά. Ωστόσο, για την Ευρώπη, θα πρέπει να σημειωθεί πόσο μονόπλευρη είναι αυτή η κατάσταση. Η Γηραιά ήπειρος εξαρτάται από την αμερικανική τεχνολογία- το πλεονέκτημα της ΕΕ ως προς το ΑΕΠ έχει καταρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008- και βρίσκεται στρατηγικά εκτεθειμένη λόγω της υφιστάμενης αμερικανικής επιρροής και της έλλειψης εγχώριας καινοτομίας.

Στην ουσία, ο διπλωματικός χορός μεταξύ του Μπλίνκεν και των Κινέζων ομολόγων του επισφραγίζει έναν ευρύτερο αγώνα για την υπεροχή σε μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια τάξη. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι μύθος – η Κίνα διαθέτει την καλύτερη βιομηχανική βάση στον κόσμο και δεν θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτό. Οι κατηγορίες για υποβοήθηση πολεμικών προσπαθειών – που γίνονται ακόμη πιο παράλογες από την ανοιχτή υποστήριξη της Αμερικής στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, το οποίο έχει κατηγορηθεί εύλογα για γενοκτονία – αποσκοπούν απλώς στο να δημιουργήσουν θόρυβο. Οι ΗΠΑ και οι υποτακτικοί τους απλά ηττώνται σχεδόν σε κάθε ουσιαστικό τομέα, γεγονός που θα κάνει τη δουλειά του Άντονι Μπλίνκεν ιδιαίτερα δύσκολη αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: https://www.rt.com/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24810

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading