Ο Blinken θα πρέπει να δέσει τη ζώνη του ασφαλίζοντας την από το «πρώτο κουμπί» της, πριν προσγειωθεί στην Κίνα

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Blinken στην Κίνα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να προβάλλουν το τέχνασμα της "άσκησης πίεσης για την απαίτηση παραχωρήσεων".
Ο Blinken θα πρέπει να δέσει τη ζώνη του ασφαλίζοντας την από το «πρώτο κουμπί» της, πριν προσγειωθεί στην Κίνα

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Blinken στην Κίνα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να προβάλλουν το τέχνασμα της “άσκησης πίεσης για την απαίτηση παραχωρήσεων”.

κύριο άρθρο των Global Times

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 24 έως τις 26 Απριλίου. Πριν από την αναχώρησή του, το Τμήμα Υποθέσεων Βόρειας Αμερικής και Ωκεανίας του Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε μια προεπισκόπηση στα μέσα ενημέρωσης με περισσότερες από 3.000 λέξεις και παρουσίασε τις σχετικές πληροφορίες αυτής της επίσκεψης.

Η Κίνα εξέφρασε το “καλωσόρισμά” της όσον αφορά την επίσκεψη του Μπλίνκεν και η στάση της αυτή δεν έχει αλλάξει. Ταυτόχρονα, η Κίνα έδωσε λεπτομερή εξήγηση των πέντε βασικών στόχων στους οποίους επικεντρώνεται σχετικά με την εν λόγω επίσκεψη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η διαμόρφωση της σωστής αντίληψης, η ενίσχυση του διαλόγου, η αποτελεσματική διαχείριση των διαφορών, η προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και η από κοινού ανάληψη ευθυνών ως οφείλουν να κάνουν οι μεγάλες χώρες. Η Κίνα διατηρεί την ευελιξία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα τη συνέπεια σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντά της.

Η ενημέρωση από πλευράς του κινεζικού Τύπου είναι έγκαιρη και έγκυρη ώστε το κοινό και η αμερικανική πλευρά να κατανοήσουν σωστά τη σημασία και το ρόλο αυτής της επικοινωνίας. Η Κίνα, αξιοποιεί την επίσκεψη ως ένα σημαντικό γεγονός για την ίδια και τις ΗΠΑ στα πλαίσια της εφαρμογής της συναίνεσης που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επίσκεψη του Μπλίνκεν και διατυπώνει επίσης τις προσδοκίες και τις απόψεις της σχετικά με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν από το ταξίδι αυτό.

Η πτήση από την Ουάσινγκτον στη Σαγκάη διαρκεί περίπου 20 ώρες, χρόνος που είναι αρκετός για τον Μπλίνκεν και τους συνεργάτες του να εξετάσουν προσεκτικά τον κατάλογο, ώστε να υπάρξει σωστή κατανόηση και να κουμπώσουν το “πρώτο κουμπί” ασφαλίζοντας τη ζώνη τους πριν από την προσγείωση τους στην Κίνα.

Κρίνοντας με βάση τις τρέχουσες τάσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, γίνεται εμφανές πόσο αναγκαίο ήταν να είναι στοχευμένη αυτή η ενημέρωση από την κινεζική πλευρά. Λίγο πριν από την επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να προβάλλουν το τέχνασμα της “άσκησης πίεσης για την απαίτηση παραχωρήσεων”.

Από τη μία πλευρά, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές που υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κυρώσεις που θα μπορούσαν να αποκόψουν ορισμένες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήθεν για να αυξήσουν τη “διπλωματική επιρροή” κατά την επίσκεψη του Μπλίνκεν.

Ο Blinken θα πρέπει να δέσει τη ζώνη του ασφαλίζοντας την από το «πρώτο κουμπί» της, πριν προσγειωθεί στην Κίνα

Από την άλλη πλευρά, οι Εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για το 2023 σχετικά με τις Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέχισαν να διαδίδουν ψέματα για το Σιντζιάνγκ, κατηγορώντας ψευδώς την Κίνα ότι επιδίδεται στη λεγόμενη “εθνοτική γενοκτονία” και δηλώνοντας ότι ο Μπλίνκεν θα “αναδείξει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανώτατο επίπεδο και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο”. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαδώσουν εσφαλμένες αντιλήψεις και παρανοήσεις για την Κίνα μέσω της ηγεμονίας τους σε ορισμένους κύκλους. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί υπερβολικά και έχει εκπέσει σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι έχει υποστηριχθεί επανειλημμένα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των αρχηγών κρατών της Κίνας και των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε τους “πέντε πυλώνες” για την υποστήριξη του “οράματος του Σαν Φρανσίσκο” των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, με την “από κοινού ανάπτυξη μιας σωστής αντίληψης” να κατέχει την πρώτη θέση. Η Κίνα επικεντρώνεται σε πέντε σημαντικούς στόχους όσον αφορά την επίσκεψη του Μπλίνκεν, με την αρχή της “διαμόρφωσης μιας σωστής αντίληψης” να εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση.

Γιατί οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ συνεχίζουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, προκαλώντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας; Γιατί η αμερικανική πλευρά μετατρέπει μια κανονική επίσκεψη σε κάτι που μοιάζει με “τελεσίγραφο”; Ο βασικός λόγος είναι ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει ακόμη δημιουργήσει μια σωστή αντίληψη για την Κίνα. Εάν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα, είναι σαν να περπατάμε τη νύχτα με δεμένα μάτια, οπότε εύκολα θα οδηγηθούμε σε λάθη, αλλά και σε κινδύνους ακόμη.

Όπως όλοι γνωρίζουν, η λεγόμενη “εθνοτική γενοκτονία” στη Σιντζιάνγκ είναι το απόλυτο “ψέμα του αιώνα“, το οποίο έχει καταρριφθεί διεξοδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και κάτω από το προσεκτικά κατασκευασμένο μικρό σιδερένιο παραπέτασμα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι φωνές του δικαίου που αποκαλύπτουν αυτό το ψέμα γίνονται όλο και πιο δυνατές. Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω “ψέμα του αιώνα” εμφανίζεται επανειλημμένα στη λεγόμενη ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ. Εκτός του ότι εγείρει αμφιβολίες για την ποιότητα της έκθεσης, κάνει επίσης τους ανθρώπους να βλέπουν πιο καθαρά τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων δυνάμεων στις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξη των κινεζικών βιομηχανιών.

Πίσω από αυτό το ακραίο φαινόμενο κρύβεται ένα βαθύτερο ζήτημα: ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ προέρχονται είτε από τη θεμελιώδη παρανόηση της πραγματικής κατάστασης της Κίνας από την αμερικανική πλευρά, είτε από τη σκόπιμη παρουσίαση της Κίνας ως αντιπάλου των ΗΠΑ και τη διαστρέβλωση των αντιλήψεων για αυτήν, με σκοπό τον περιορισμό της. Τα τελευταία χρόνια, οι λανθασμένες αντιλήψεις των ΗΠΑ για την Κίνα έχουν οδηγήσει σε σοβαρές δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις, γεγονός που η Κίνα έχει επανειλημμένα τονίσει στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αμερικανική διπλωματία τείνει να δίνει προτεραιότητα στη συζήτηση θεμάτων από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων, υιοθετώντας τη δήθεν “ρεαλιστική” προσέγγιση. Σε συνδυασμό με ένα στυλ συμπεριφοράς που υποδηλώνει ότι “οι ΗΠΑ είναι αυτές που θέτουν το πρότυπο για την αντίληψη”, η προσέγγιση αυτή οδηγεί συχνά σε εγωιστικά και παράλογα επιχειρήματα σχετικά με τις αντιλήψεις της Κίνας, ασκώντας πίεση στις διμερείς σχέσεις.

Μία τριήμερη επίσκεψη δεν είναι μία σύντομη επίσκεψη. Είναι σε θέση να καλύψει εκτεταμένες και σε βάθος συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα πρέπει να σταθεροποιηθούν και να βελτιωθούν, προχωρώντας σε μια πορεία σταθερότητας, υγείας και βιωσιμότητας. Από την άποψη αυτή, υπάρχει άφθονο περιθώριο φαντασίας και συνεργασίας και για τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει τα δικά της συμφέροντα να προασπίσει, αρχές να υπερασπιστεί και βασικές γραμμές να διαφυλάξει. Ας ελπίσουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα παραμείνει αρκετά ξεκάθαρη και ότι θα αποφύγει τυχόν λανθασμένες εκτιμήσεις.

Πηγή: https://www.globaltimes.cn/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24809

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading