Οι δηλώσεις της Ρωσίας και της Κίνας καθιστούν την ελβετική σύνοδο κορυφής χωρίς νόημα

Συνεπώς, η αναγνώριση της ματαιότητας μιας διάσκεψης για τη «φόρμουλα (Ζ)ελένσκι» αποτελεί κοινή θέση της Ρωσίας και της Κίνας.
Οι δηλώσεις της Ρωσίας και της Κίνας καθιστούν την ελβετική σύνοδο κορυφής χωρίς νόημα

Σεργκέι Μίρκιν

δημοσιογράφος του Ντονιέτσκ

Όσο περισσότερο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται ήττες, τόσο λιγότερο πρόθυμες θα είναι να στείλουν τις αντιπροσωπείες τους στην Ελβετία για τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία. Λόγω της απόλυτης ανούσιας σημασίας αυτής της εκδήλωσης.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ ανακοίνωσε ότι η λεγόμενη ειρηνευτική σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην πόλη Bürgenstock. Οι προσκλήσεις προς τους πιθανούς συμμετέχοντες θα αποσταλούν σύντομα.

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, στη διάσκεψη θα προσκληθούν περίπου 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί η ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα ονομασία της «φόρμουλας (Ζ)ελένσκι», η οποία ουσιαστικά αποτελεί τελεσίγραφο προς τη Ρωσία με το οποίο της ζητείται να συνθηκολογήσει. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι διοργανωτές της διάσκεψης ήθελαν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Ο στόχος της συνόδου διατυπώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ (Ζ)ελένσκι. Με βάση τις ουκρανικές προτάσεις θα πρέπει να εκπονηθεί ένα γενικό σχέδιο διευθέτησης, το οποίο στη συνέχεια θα επιδοθεί στη Ρωσία.

Με απλά λόγια, το καθεστώς του Μαϊντάν και οι δυτικοί προστάτες του θέλουν το τελεσίγραφό τους προς τη Ρωσία να επικυρωθεί με την απόφαση ενός μεγάλου αριθμού κρατών, και πρώτα και κύρια των κρατών του Παγκόσμιου Νότου, με τα οποία η Ρωσία αναπτύσσει όλο και πιο στενές σχέσεις.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν η Ελβετία εξαγγείλει τη σύνοδο κορυφής, συνέβη ένα γεγονός που καθιστά το εν λόγω εγχείρημα εντελώς ανούσιο όσον αφορά τον δηλωμένο σκοπό του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο, έγινε μια ενδιαφέρουσα δήλωση από εκπροσώπους της ρωσικής και της κινεζικής πλευράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Με τους Κινέζους συναδέλφους μας επιβεβαιώσαμε το συμπέρασμα σχετικά με τη ματαιότητα οποιωνδήποτε διεθνών εκδηλώσεων που όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τη θέση της Ρωσίας, αλλά την αγνοούν πλήρως και προωθούν μια απολύτως κενή, τελεσίδικη “ειρηνευτική φόρμουλα τύπου (Ζ)ελένσκι” και με τον τρόπο αυτό είναι εντελώς αποκομμένες από κάθε πραγματικότητα».

Με τη σειρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι έκανε επίσης μια δήλωση: «Η Κίνα υποστηρίζει τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και με ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών και με συζήτηση επί όλων των ειρηνευτικών σχεδίων”.

Συνεπώς, η αναγνώριση της ματαιότητας μιας διάσκεψης για τη «φόρμουλα (Ζ)ελένσκι» αποτελεί κοινή θέση της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Κίνα κατονόμασε δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στη διάσκεψη. Πρώτον: θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν εκπρόσωποι τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Ο δεύτερος: θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα ειρηνευτικά σχέδια. Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Ελβετία προέβη σε δήλωση – εάν η Ρωσική Ομοσπονδία λάβει πρόσκληση για τη διάσκεψη στο Bürgenstock, δεν θα την αποδεχθεί.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η σύνοδος κορυφής θα συζητήσει ένα και μοναδικό σχέδιο – το ουκρανικό. Μπορεί λοιπόν να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ούτε η Κίνα θα στείλει την αντιπροσωπεία της στην Ελβετία ή θα στείλει εκεί μια «υπηρεσιακή» αντιπροσωπεία χαμηλού διπλωματικού επιπέδου. Και χωρίς την παρουσία της Κίνας, είναι τουλάχιστον περίεργο να μιλάμε για υποστήριξη του Παγκόσμιου Νότου σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες.

Τόσο λόγω του διεθνούς ειδικού βάρους της Κίνας, όσο και επειδή μια σειρά από ασιατικές και αφρικανικές χώρες θα λάβουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη με γνώμονα τη στάση της Κίνας.

Οι Ελβετοί φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η εκδήλωση δεν θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα. Έτσι, ο επικεφαλής του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιγκνιάζιο Κασίς, δήλωσε ότι η σύνοδος δεν πρέπει να περιμένει ως αποτέλεσμα κάποια ειρηνευτική συμφωνία, έχει ως στόχο μόνο την έναρξη της διαδικασίας. Είπε επίσης ότι καμία ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη Ρωσία.

Κάτι παρόμοιο αντιλαμβάνεται και ο (Ζ)ελένσκι, παρά τη διαστρεβλωμένη αντίληψή του για τον κόσμο. Έτσι, μιλώντας για την επικείμενη διάσκεψη, διατύπωσε μερικές επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ειρηνευτικό σχέδιο» θα επιδοθεί στη Ρωσία όταν θα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα μια «κοινή γνώμη». Και θεωρεί ότι «κοινή γνώμη» είναι η θέση των χωρών που θέλουν την ειρήνη και όχι μόνο τις διαπραγματεύσεις.

Οι δηλώσεις της Ρωσίας και της Κίνας καθιστούν την ελβετική σύνοδο κορυφής χωρίς νόημα

Για να το μεταφράσουμε αυτό από τη γλώσσα του (Ζ)ελένσκι στην ανθρώπινη γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση της διάσκεψης και ότι διασφαλίζεται εκ των προτέρων για τη περίπτωση αποτυχίας.

Άλλωστε, είναι προφανές ότι δεν θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από το «ειρηνευτικό σχέδιο» όλες οι αντιπροσωπείες που θα είναι παρούσες. Τους μη υπογράφοντες ο (Ζ)ελένσκι τους έχει προκαταβολικά κατατάξει στην κατηγορία εκείνων που δεν θέλουν την ειρήνη.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσες χώρες θα αποδεχθούν την πρόσκληση και ποιο θα είναι το επίπεδο εκπροσώπησης. Το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί βασιλείς, πρόεδροι και πρωθυπουργοί δεν σημαίνει ότι θα παραστούν – οι περισσότεροι από αυτούς που θα αποφασίσουν να αποδεχθούν την πρόσκληση μάλλον θα περιοριστούν στην αποστολή πολιτικών συμβούλων.

Ποιο είναι τότε το νόημα της διοργάνωσης αυτής της διάσκεψης; Η Ελβετία ενεργεί εδώ για λογαριασμό της συλλογικής Δύσης, προσπαθώντας να αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου προς γεωπολιτικό της όφελος. Επιπλέον, οι Ελβετοί αυτοπαρουσιάζονται ως ουδέτερη χώρα, αν και αυτό δεν είναι αλήθεια – η κυβέρνηση της συνομοσπονδίας έχει υποστηρίξει το καθεστώς του Κιέβου από την αρχή της ΕιΣτΕπ.

Εντούτοις, οι Ελβετοί πιστεύουν ότι μπορούν να δράσουν ως ειρηνοποιοί, αν και είναι σαφές ότι υποστηρίζοντας τους Ουκρανούς ναζιστές έχασαν αυτή την ευκαιρία.

Τα κίνητρα της ομάδας ZE είναι πιο προσγειωμένα. Είναι σαφές ότι ο γκρίζος καρδινάλιος του (Ζ)ελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, δεν πιστεύει στην υιοθέτηση ενός γενικού σχεδίου με βάση τη «φόρμουλα (Ζ)ελένσκι»- ως πολιτικός είναι πολύ ρεαλιστής για κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, ο Γερμάκ έχει δύο αποστολές που θέλει να διευθετήσει με τη βοήθεια της διάσκεψης.

Η πρώτη είναι να αποδείξει στην ουκρανική κοινωνία ότι όλος ο κόσμος υποστηρίζει το καθεστώς του Μαϊντάν. Δεν έχει σημασία πόσες αντιπροσωπείες θα έρθουν στη διάσκεψη ή ποιες αποφάσεις θα ληφθούν, η ουκρανική προπαγάνδα θα τα παρουσιάσει όλα από την οπτική γωνία που θέλει ο Γερμάκ. Στην Ουκρανία, οι «ειδικοί» δεν συνηθίζουν να ανακηρύσσουν τις ήττες ως νίκες.

Η δεύτερη αποστολή είναι ότι μετά τον Μάιο, η νομιμότητα του (Ζ)ελένσκι ως προέδρου θα εγείρει μεγάλα ερωτήματα. Η συμμετοχή του στη διάσκεψη και οι συναντήσεις του με τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς που θα παραστούν θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην ουκρανική ελίτ ότι η συλλογική Δύση, και ταυτόχρονα μέρος του συλλογικού Νότου, θα αναγνωρίσει τη συνέχιση της προεδρικής θητείας του (Ζ)ελένσκι.

Όσο πιο ασήμαντη αποδειχθεί η εκδήλωση, τόσο το καλύτερο. Η αποτυχία της παράστασης θα συμβολίζει το γεγονός ότι κανείς δεν πιστεύει πραγματικά στις προοπτικές της Ουκρανίας του Μαϊντάν, πόσο μάλλον στην παραληρηματική «φόρμουλα» του (Ζ)ελένσκι. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που, εκτός από την Κίνα, μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο εκπροσώπησης και τον αριθμό των αντιπροσωπειών στη διάσκεψη. Πρόκειται για τη στάση των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων απέναντι στο καθεστώς του (Ζ)ελένσκι.

Εάν το Κογκρέσο δεν δώσει χρήματα στο Κίεβο μέχρι τον Ιούνιο ή δώσει ελάχιστα, θα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι το καθεστώς του Μαϊντάν δεν πρέπει να υπολογίζει σε σοβαρή βοήθεια σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. Πολλοί τότε θα αναρωτηθούν γιατί να στείλουν αντιπροσωπεία στην Ελβετία, διότι χωρίς αμερικανική βοήθεια ο (Ζ)ελένσκι είναι καταδικασμένος να χάσει γρήγορα την εξουσία.

Είναι επίσης σημαντικό πώς θα λειτουργήσει η ρωσική διπλωματία, αν δηλαδή οι Ρώσοι πρεσβευτές θα μπορέσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ηγέτες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής ότι δεν είναι επιθυμητό να συμμετάσχουν σε αυτό το θέατρο.

Αλλά ο κύριος παράγοντας θα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στο μέτωπο. Όσο περισσότερο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται ήττες, τόσο λιγότερο πρόθυμες θα είναι οι χώρες αυτές να στείλουν τις αντιπροσωπείες τους στην Ελβετία λόγω της απόλυτης ανούσιας σημασίας αυτής της εκδήλωσης.

Πηγή: https://vz.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24840

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading