Η Δύση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο της χαρτί στο εσωτερικό της Ρωσίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρήκε στη Ρωσία ένα αντικατάστατο της μη συστημικής αντιπολίτευσης που κατέφυγε στη Δύση.
Η Δύση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο της χαρτί στο εσωτερικό της Ρωσίας

Αντρέι Ρέζτσικοφ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρήκε στη Ρωσία ένα αντικατάστατο της μη συστημικής αντιπολίτευσης που κατέφυγε στη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν να παρέμβουν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία με τη βοήθεια αποφοίτων αμερικανικών προγραμμάτων ανταλλαγών. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, Σεργκέι Ναρίσκιν, οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν τους Ρώσους υποτρόφους σε πυρήνα μιας πέμπτης φάλαγγας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ικανότητα της Δύσης να στρατολογεί Ρώσους είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκείνοι που είναι έτοιμοι να εξαργυρώσουν τα κέρδη από τις υποτροφίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των δυτικών ιδρυμάτων. Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή η απειλή;

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), δήλωσε ότι καθώς πλησιάζουν οι ρωσικές προεδρικές εκλογές, “οι αμερικανικές αρχές εφευρίσκουν όλο και πιο εξελιγμένους τρόπους παράνομης παρέμβασης στις δημοκρατικές διαδικασίες”. Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου.

“Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να εντείνει το έργο της με τους Ρώσους που είναι απόφοιτοι αμερικανικών προγραμμάτων ανταλλαγής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αριθμός των Ρώσων δικαιούχων υποτροφιών αμερικανικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως τα Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel και άλλα, ανέρχεται σε περισσότερα από 80.000 άτομα”, επεσήμανε ο Ναρίσκιν. – Αν “τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας”, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί, οι κάτοχοι υποτροφιών είναι ικανοί να αντικαταστήσουν τη μη συστημική αντιπολίτευση που έχει καταφύγει μαζικά στη Δύση και να αποτελέσουν το βασικό στοιχείο της πέμπτης φάλαγγας”.

Ο διευθυντής της SVR σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των επαφών και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους Ρώσους συμμετέχοντες στα προγράμματα ανταλλαγών. “Στο μέλλον, αναμένεται να προχωρήσει στην ενεργό εμπλοκή των πρώην υποτρόφων στον πολιτικό αγώνα με τις ρωσικές αρχές”, τόνισε ο Ναρίσκιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εργασία αυτή περιλαμβάνει εκπαιδευτικές συναντήσεις στις πλησιέστερες χώρες του εξωτερικού και “η κύρια έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε μεθόδους υποκίνησης του διαεθνοτικού και κοινωνικού μίσους, παρέμβασης στις εκλογές και δυσφήμισης της ρωσικής ηγεσίας στα κοινωνικά δίκτυα”.

“Ιδιαίτερη προσοχή στις συναντήσεις θα δοθεί στα θέματα εξάσκησης της ασφαλούς επικοινωνίας με τους Αμερικανούς “‘χειραγωγούς'”. Στην Ουάσινγκτον εναποθέτουν επίσης τις ελπίδες τους στην εμπλοκή των υποτρόφων στην προετοιμασία νέων μηχανισμών πίεσης κυρώσεων κατά της Ρωσίας”, υπογραμμίζει ο Ναρίσκιν.

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα στα μέσα Φεβρουαρίου και το ρόλο των “καθοδηγητών” θα παίξουν Αμερικανοί αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μόσχα και τη Ρίγα. “Είναι προφανές ότι την παραμονή των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την παραμικρή ευκαιρία για να “”διαταράξουν” την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Προφανώς, δεν είναι μακριά η στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναλάβει τους μαθητές των αγγλοαμερικανικών παιδικών σταθμών και σχολείων”, πρόσθεσε ο διευθυντής της SVR.

Νωρίτερα, ο Ναρίσκιν είχε εξηγήσει ότι η SVR είναι υποχρεωμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει πιθανή ανάμειξη στις φετινές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Το καλοκαίρι του 2023, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει θέσει ως αποστολή στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να ωθήσουν τους Ρώσους στην ανάγκη ενός δυναμικού αγώνα ενάντια στις αρχές, φτάνοντας ακόμη και μέχρι και την εξέγερση. Ένας από τους κύριους εχθρούς της Ρωσίας, είπε, είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση με τους ηγέτες των παρατάξεων της Δούμας τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε ότι οι απόπειρες παρέμβασης στις ρωσικές εκλογές θα πρέπει να κατασταλούν αποφασιστικά. “Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του λαού μας, την εθνική κυριαρχία του και το δικαίωμά του να επιλέξει το μέλλον του”, δήλωσε ο πρόεδρος.

Από αυτή την άποψη, η SVR επιτελεί πράγματι την αποστολή της. Είναι προφανές ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές θα έχουμε, όπως λέγεται, εισβολή – και αυτό έπρεπε να σηματοδοτηθεί. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών με βάση τις οποίες εργάζονται τώρα οι αρμόδιες αρχές μας“, δήλωσε ο Ντμίτρι Ντρομπνίτσκι, ένας ειδικός επί των αμερικανικών θεμάτων.

Ο συνομιλητής υπενθύμισε ότι στη δεκαετία του ’90 και στα μηδενικά χρόνια υπήρχαν πολύ περισσότερα τέτοια προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, και οι συμμετέχοντες σε αυτά “εκπαιδεύονταν αρκετά σοβαρά”. Επιπλέον, ο φιλοδυτικός προσανατολισμός εξακολουθεί να είναι ορατός μεταξύ των εκπροσώπων της δημιουργικής διανόησης, ακόμη και των επικεφαλής μεγάλων ρωσικών εταιρειών. Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε λόγω του γεγονότος ότι το πρόγραμμα στρατολόγησε κυρίως ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να σκεφτούν “σύμφωνα με το πρότυπο του συστημκού φιλελευθερισμού”.

“Πολλοί άνθρωποι απογοητεύτηκαν αργότερα. Τώρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να στρατολογήσει κανείς ανθρώπους λόγω κάποιου είδους οργής και διαμαρτυρίας στη Ρωσία. Η εικόνα που παρουσιάζει η Δύση δεν είναι πλέον σοβαρά ελκυστική. Η ίδια η Δύση έχει ξαφνικά γίνει ένας τρομερά μη ελκυστικός αποτυχημένος”, εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας.

“Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες αποσύρονται από τη Ρωσία και επεξεργάζονται και διδάσκουν πολιτικές τεχνολογίες σε νέους ταλαντούχους επιστήμονες, ειδικούς και όλους εκείνους που ήθελαν να λάβουν ανθρωπιστική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Τώρα η Δύση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτόν τον πόρο”, προσθέτει ο Ολέγκ Ιβάννικοφ, έφεδρος αντισυνταγματάρχης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε το ανώτατο κύρος που διαθέτει η SVR μεταξύ των διεθνών μυστικών υπηρεσιών, οπότε “τα λόγια του Ναρίσκιν θα πρέπει να ληφθούν πολύ προσεκτικά υπόψη”. “Η δήλωση του Ναρίσκιν δεν είναι μόνο ένα μήνυμα προς τις υπόλοιπες ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και προς τη Δύση ότι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες σχετικά με την προσπάθεια οργάνωσης ενός “Μαϊντάν” στη Ρωσία”, τόνισε ο Ιβάννικοφ.

Με τη σειρά του, ο Ντρομπνίτσκι τόνισε ότι η Δύση δεν κατάφερε ποτέ να απομονώσει τη Ρωσία, ενώ η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώνεται κάθε εβδομάδα. “Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, η Δύση έχει γίνει τόσο μη ελκυστική που δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι πρόκειται για ” φυσιολογικές χώρες “, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας.

“Επιπλέον, ακόμη και σε καθαρά προπαγανδιστικούς πόρους που έχουν σχεδιαστεί για τους υπαλλήλους του σημείου ελέγχου “Άνω Λαρς” , εμφανίστηκε κάποια σύγχυση σχετικά με το τι συμβαίνει. Ως εκ τούτου, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να στρατολογηθούν απλώς άνθρωποι από φοιτητές στην πρωτεύουσα, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποκινήσουν σοβαρά κάτι εδώ”, εξήγησε ο Ντρομπνίτσκι.

Σημ. Μετ. το Άνω Λαρς είναι το σημείο ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας από το οποίο έχουν επιχειρήσει να «εισβάλλουν» Ρώσοι φυγάδες, που ανήκουν στο “τάγμα εφόδου” των “καλών Ρώσων”

Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες στρατολόγησης μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών θα συνεχιστούν. “Εάν καταργηθούν αυτά τα προγράμματα, το ένα τέταρτο του προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα απολυθεί. Άλλωστε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η CIA, που εποπτεύουν αυτά τα προγράμματα, είναι κυρίως γραφειοκράτες, κι όχι άνθρωποι με μανδύα και σπαθί. Το κύριο καθήκον τους είναι να επιδείξουν την σημαντικότητά τους”, δήλωσε ο συνομιλητής

Ο Ιβάννικοφ υπενθύμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβαλε το χεράκι του σε όλες σχεδόν τις έγχρωμες επαναστάσεις στον μετασοβιετικό χώρο, “αλλά έσπασε τα μούτρα του μόνο στη Ρωσία”. “Οι δυνατότητες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι εξαιρετικά περιορισμένες στη Ρωσία, καθώς οι ειδικές υπηρεσίες μας κρατούν το δάχτυλό τους πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας και εντοπίζουν έγκαιρα πολίτες που είναι ικανοί για παράνομες ενέργειες με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Ντρομπνίτσκι προβλέπει ότι με φόντο τη διάβρωση του συστήματος κρατικής διακυβέρνησης στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από την εξαφάνιση του επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν για αρκετές ημέρες, “οι μέθοδοι εργασίας των ΗΠΑ θα είναι πιο θρασείς και βίαιες”. Πιστεύει ότι “η Δύση κάνει μεγάλη φασαρία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές” και θα προσπαθήσει να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμά της.

“Είναι σημαντικό γι’ αυτούς να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό τους, έτσι ώστε να φωτογραφίσουν μερικές δεκάδες ανθρώπους, να φτιάξουν με αυτούς μια αφίσα, για αρκετά εκατομμύρια δολάρια, με τίτλο: “Δεν αναγνωρίζω τα αποτελέσματα των εκλογών” και να τη στείλουν ως υλικό αναφοράς. Μια τέτοια ιστορία θα λειτουργήσει αρκετά, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα γράψουν γι’ αυτό”, σχολιάζει ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν “επικίνδυνα περιβάλλοντα” στη Ρωσία, με τα οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα προσπαθήσουν πρωτίστως να συνεργαστούν.

“Δεν θα είναι μόνο η διοργάνωση συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τρομοκρατικές επιθέσεις και οτιδήποτε άλλο. Για το λόγο αυτό είναι προφανές ότι η SVR δίνει προσοχή ιδιαίτερη προσοχή και αντιδρά….. Η κατάσταση στην ίδια την Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αστάθειας, ενώ οι πόροι της εξακολουθούν να είναι τεράστιοι. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πόρους με περισσότερο χαοτικό τρόπο και βία, χωρίς να καθοδηγούνται από εσωτερικούς περιορισμούς”, προσθέτει ο εμπειρογνώμονας.

Ο Ιβάννικοφ συμφωνεί ότι οι οικονομικοί πόροι της Δύσης για τη στήριξη τέτοιου είδους κοινωνικών και δημόσιων δράσεων “είναι απεριόριστοι”. “Τα ζητήματα της στρατολόγησης και της “δέουσας διαδικασίας” εξαρτώνται άμεσα από τη χρηματοδότηση. Ορισμένοι πολίτες ονειρεύονται απλώς και μόνο, να ζεστάνουν τα χέρια τους με οποιοδήποτε εισόδημα, μεταξύ άλλων και με τις χορηγίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφορα άλλα κονδύλια. Ως εκ τούτου, καθήκον της SVR είναι να ξεμπερδέψει αυτό το κουβάρι”, διευκρίνισε ο ομιλητής.

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24873

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading