Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους, ενώ η Ρωσία παραμένει ψύχραιμη

οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ματαιώσουν τα διαφαινόμενα σχέδια της Ρωσίας για μια απόλυτη ρωσική στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία εντός του έτους.
Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους, ενώ η Ρωσία παραμένει ψύχραιμη

M. K. BHADRAKUMAR

Η ελευθερία δράσης της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες πρόκειται να τερματιστεί, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πέτυχε, επιτέλους, να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, παρά τη μακρόχρονη καθυστέρηση, που είχε αυτό συναντήσει μέχρι πρότινος. Η βοήθεια που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο θα στείλει 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.

Η έγκριση από τη Γερουσία αναμένεται το συντομότερο δυνατόν την Τρίτη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε: «Θα υπογράψω αμέσως αυτόν τον νόμο για να στείλω ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: υποστηρίζουμε τους φίλους μας και δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν ή τη Ρωσία να επικρατήσουν».

Για να είμαστε σίγουροι, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ματαιώσουν τα διαφαινόμενα σχέδια της Ρωσίας για μια απόλυτη ρωσική στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία εντός του έτους. Όπως είναι φυσικό, οι διατλαντικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον επίσης συσπειρώνονται, και αυτό είναι το μήνυμα που βγήκε από την διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας των συμμάχων υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες το Σάββατο.

Το αίσθημα ανακούφισης στο Κίεβο είναι αισθητό με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ (Ζ)ελένσκι να δηλώνει στο NBC: «Νομίζω ότι αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη». Είπε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές κινήθηκαν για να διατηρήσουν «την ιστορία στο σωστό δρόμο».

Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν μάλλον δηκτική ωσάν η Μόσχα να προεξοφλούσε την εξέλιξη. Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο τη Μόσχα στο αμερικανικό νομοσχέδιο για τη βοήθεια είναι η σκέψη που ευνοεί τη δήμευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, στην οποία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στάθηκε ιδιαίτερα λέγοντας: «επειδή αυτό είναι ουσιαστικά η καταστροφή όλων των θεμελίων του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Πρόκειται για καταπάτηση της κρατικής περιουσίας, των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και της ιδιωτικής περιουσίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως νόμιμη ενέργεια – είναι παράνομη. Και κατά συνέπεια, θα αποτελέσει αντικείμενο αντιποίνων και νομικών διενέξεων».

Η Μόσχα διαισθάνεται ότι η αμερικανική πρόθεση είναι, πρώτον, να εξαναγκάσει και την ΕΕ σε παρόμοια πορεία και να καταστρέψει έτσι τις όποιες εναπομείνασες προοπτικές συμφιλίωσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης για πολύ καιρό ακόμη, δεύτερον, να παράσχει τα εφόδια για να αξιοποιήσει τελικά τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες για το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και, τρίτον, από γεωπολιτική άποψη, να δημιουργήσει ένα προηγούμενο σε οποιαδήποτε μελλοντική αναμέτρηση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας.

Αρκεί να πούμε ότι η Μόσχα έχει δίκιο όταν εκτιμά ότι σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, ο νόμος «για την ειρήνη του 21ου αιώνα μέσω της ισχύος», ο οποίος ψηφίστηκε επίσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με διακομματική ψήφο 360 υπέρ, έναντι 58 κατά, το Σάββατο και εξουσιοδοτεί την εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ να κατάσχει και να μεταφέρει στην Ουκρανία τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ, είναι γεμάτος με συνέπειες πολύ πιο καταστροφικές από την οικονομική βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Κατά περίεργο τρόπο, οι ενέργειες αυτές αλληλοσυμπληρώνονται.

Μην κάνετε κανένα λάθος σχετικά με τη διακομματική συναίνεση στο Κογκρέσο στο θέμα αυτό. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προφανώς αποβάλει την αμφιθυμία του και αποφάσισε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο που αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι ο Τζόνσον μπορεί τελικά να μην αποπεμφθεί από τους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Πεκίνο αντιλαμβάνεται πολύ καλά το διαβολικό παιχνίδι. Ένα σχόλιο στους Global Times την Κυριακή ανέφερε: «Εάν το νομοσχέδιο [για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία] γίνει τελικά νόμος και τεθεί σε ισχύ, θα δημιουργήσει ένα καταστροφικό προηγούμενο σε βάρος της υφιστάμενης διεθνούς οικονομικής τάξης».

Φυσικά, οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις που θα συνεχιστούν θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής. Διότι, σε τέτοιες ρευστές συνθήκες, οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, έχει επέλθει ένα σημείο καμπής, αφού, προφανώς με το βλέμμα στραμμένο στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλάζει ταχύτητα και απειλεί ρητά την Κίνα για την υποτιθέμενη υποστήριξή της προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί την Τετάρτη τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Στο σύνολό τους, αυτό που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει πολλαπλά τις προσπάθειές της για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις ότι η πολεμική κόπωση έχει δήθεν αρχίσει να εγκαθίσταται. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Pat Ryder αποκάλυψε στο Politico με δήλωσή του ότι η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον στρατιωτικούς συμβούλους στην Ουκρανία, καθώς «οι συνθήκες ασφαλείας έχουν μετεξελιχθεί».

Αυτό το πρόσθετο προσωπικό «δεν θα αναλάβει πολεμικό ρόλο, αλλά θα συμβουλεύει και θα υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό». Ο συγκεκριμένος αριθμός του προσωπικού παραμένει εμπιστευτικός «για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και προστασίας των δυνάμεων». Θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες εφοδιασμού και εποπτείας των όπλων που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και «το νέο κλιμάκιο θα βοηθήσει επίσης τον ουκρανικό στρατό στον τομέα της συντήρησης των όπλων».

Πράγματι, πέρα από τις σοφιστείες περί μη πολεμικού ρόλου, αυτό που είναι στα χαρτιά είναι μια σταδιακή επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν στον πόλεμο για λογαριασμό της Ουκρανίας, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο μιας άμεσης ρωσοαμερικανικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Επικαλούμενο πηγές, το Politico ανέφερε ακόμη ότι «ένα από τα καθήκοντα που θα αναλάβουν οι σύμβουλοι είναι να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να σχεδιάσουν τον τρόπο συντήρησης του πολύπλοκου εξοπλισμού που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι μάχες αναμένεται να ενταθούν την περίοδο του καλοκαιριού».

Πώς συντίθεται το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 60,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Περιλαμβάνει 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων, 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία και άλλα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια για «τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».

Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η άμεση στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ανέλθει στην πραγματικότητα σε περίπου 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αυτή η κατανομή αποκλείει μια νέα ουκρανική «αντεπίθεση». Αλλά αυτό είναι μια μικρή παρηγοριά, αφού η αυξημένη ροή αμερικανικού οπλισμού θα ενισχύσει την ουκρανική στρατιωτική ικανότητα για να αντέξει τη ρωσική επίθεση, η οποία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο.

Από στρατιωτικής πλευράς, σε άμεσους όρους, η αιχμή του νομοσχεδίου για τη βοήθεια έγκειται στο γεγονός ότι ανοίγει την πύλη για τη μεταφορά στην Ουκρανία τακτικών πυραυλικών συστημάτων [ATACMS] ικανών να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων, γεγονός που φέρνει την Κριμαία εντός της εμβέλειάς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Οδησσού και αριθμούν 1000 άτομα, ενώ σύντομα αναμένεται ένα επιπλέον απόσπασμα. Αυτό βέβαια είχε προβλεφθεί πριν από μερικές εβδομάδες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού, παρόλο που το Παρίσι το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι το πακέτο βοήθειας στοχεύει αφενός στην αποφυγή μιας καταστροφικής στρατιωτικής κατάστασης που θα προκύψει στο μέτωπο τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να είναι πολιτικά επιζήμια για την προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν, ενώ αφετέρου, το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων στην πραγματικότητα πηγαίνει στους αμερικανούς κατασκευαστές όπλων εγκατεστημένες σε ορισμένες βασικές – εκλογικά – «αμφίρροπες Πολιτείες» και ικανοποιεί το σημαίνον στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το βαθύ κράτος με τη μεγάλη επιρροή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στη Wall Street Journal: «Θα στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό από τα δικά μας αποθέματα και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο για να αναπληρώσουμε αυτά τα αποθέματα αγοράζοντάς τα από Αμερικανούς προμηθευτές. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους Patriot που κατασκευάζονται στην Αριζόνα, πυραύλους Javelin που κατασκευάζονται στην Αλαμπάμα και βλήματα πυροβολικού που κατασκευάζονται στην Πενσυλβάνια, το Οχάιο και το Τέξας».

Είναι βέβαιο, ότι η θριαμβολογική αφήγηση του πολέμου στην Ουκρανία από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε φάση επαναφοράς.

Πηγή: https://www.indianpunchline.com/ukraine-us-doubles-down-russia-is-cool/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24840

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading