Προσοχή! Το «Κουτί της Πανδώρας» του ιαπωνικού μιλιταρισμού ετοιμάζεται να ανοίξει

Αν και γνώριζαν καλά τι σημαίνει η επικίνδυνη παλινόρθωση του ιαπωνικού μιλιταρισμού, οι αμερικανικές και ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το "κουτί της Πανδώρας" εις βάρος της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την αμερικανική ηγεμονία.
Προσοχή! Το «Κουτί της Πανδώρας» του ιαπωνικού μιλιταρισμού ετοιμάζεται να ανοίξει

Αν και γνώριζαν καλά τι σημαίνει η επικίνδυνη παλινόρθωση του ιαπωνικού μιλιταρισμού, οι αμερικανικές και ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το “κουτί της Πανδώρας” εις βάρος της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την αμερικανική ηγεμονία.

Xin Ping

σχολιαστής διεθνών υποθέσεων, αρθρογραφεί τακτικά για τις εφημερίδες Xinhua News, Global Times, China Daily, CGTN κ.λπ.

Η Ιαπωνία κάνει συχνές, ασυνήθιστες κινήσεις το τελευταίο διάστημα. Συμμετείχε με τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής τους, ακολουθούμενη από μια δήλωση που αφιέρωσε μια ολόκληρη παράγραφο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και έδωσε μια ένδειξη ότι η Ιαπωνία μπορεί να ενταχθεί σύντομα στην AUKUS.

Σχεδιάζει με τις ΗΠΑ να αναβαθμίσει τη συμμαχία ασφαλείας τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τότε που οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη αμοιβαίας άμυνας το 1960. Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής των τριών αρχών για τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στην εξαγωγή όπλων και την αναζήτηση στρατιωτικών καινοτομιών.

Πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ που βοηθούν πρόθυμα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νεότερου εταίρου τους, ως έναν τρόπο να περιορίσουν τους αντιπάλους που θεωρούν ότι υπάρχουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δηλαδή την Κίνα.

Αν και γνώριζαν καλά τι σημαίνει η επικίνδυνη παλινόρθωση του ιαπωνικού μιλιταρισμού, οι αμερικανικές και ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το “κουτί της Πανδώρας” εις βάρος της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την αμερικανική ηγεμονία.

Οι ενέργειες της Ιαπωνίας ενισχύουν τις εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Το μιλιταριστικό παρελθόν της Ιαπωνίας, που σημαδεύτηκε από καταστροφικούς επιθετικούς πολέμους και βάναυσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επέφερε ανείπωτη δυστυχία στις γειτονικές της χώρες και όχι μόνο. Χωρίς ποτέ να κάνει πραγματική αυτοκριτική για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, η Ιαπωνία αντίθετα αυξάνει χρόνο με το χρόνο τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων και επιδιώκει στρατιωτικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αγοράς πυραύλων κρουζ Tomahawk από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Asahi Shimbun, ένα σύνταγμα των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας χρησιμοποίησε μάλιστα σε μία από τις αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του Χ τον όρο “Μεγάλος Πόλεμος της Ανατολικής Ασίας”, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κάποτε από την ιαπωνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια τόσο επικίνδυνη κίνηση που κάποιοι τη χαρακτήρισαν ως νεκρανάσταση του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας.

Προσοχή! Το «Κουτί της Πανδώρας» του ιαπωνικού μιλιταρισμού ετοιμάζεται να ανοίξει

Οι δεξιές δυνάμεις της Ιαπωνίας δραστηριοποιούνται προς πολλές κατευθύνσεις: στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, συνεχίζει να προκαλεί την Κίνα σχετικά με τα νησιά Diaoyu, στη Νότια Σινική Θάλασσα, επιδεικνύει την ισχύ της μαζί με τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει τις Φιλιππίνες να δημιουργήσουν προβλήματα με την Κίνα, και στο πυρηνικό ζήτημα, μιλάει για το ενδεχόμενο κοινής χρήσης πυρηνικών με την Αμερική, προσπαθώντας να ξεφύγει από την τρέχουσα πυρηνική ομπρέλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ πυροδοτούν τις φλόγες που θα γυρίσουν μπούμερανγκ

Εκτός από την προώθηση των δικών της συμφερόντων, η Ιαπωνία ήταν πάντα πρόθυμη να χρησιμεύσει ως πιόνι των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για να διατηρήσει την ηγεμονία των τελευταίων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ήταν επίσης πρόθεση των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τα δεσμά της Ιαπωνίας προκειμένου να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή αυτή.

Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως καλύτερο προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ για την εφαρμογή της “Στρατηγικής Ασίας-Ειρηνικού” που καταστρώθηκε για τον περιορισμό και την καταστολή της Κίνας, καθώς η Ιαπωνία έχει την πρόθεση να ανταγωνιστεί τον σημαντικότερο γείτονά της, τη στρατιωτική ικανότητα να συνδράμει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και μια μακροχρόνια συμμαχία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει στις τελευταίες να επιβάλλουν πειθαρχία στην Ιαπωνία όποτε χρειάζεται.

Αυτό οδηγεί στην αμερικανική συναίνεση, ακόμη και ενθάρρυνση της προσπάθειας των δεξιών δυνάμεων της Ιαπωνίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, να ενισχύσουν τις ικανότητες ασφαλείας και να προβάλουν τους επιθετικούς της πολέμους, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω την αλαζονεία του ιαπωνικού μιλιταρισμού. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το σχέδιο των δύο μερών να καταστήσουν δυνατή την απρόσκοπτη ενοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και δυνατοτήτων τους, καθώς και η διερεύνηση προηγμένης συνεργασίας στο πλαίσιο του πυλώνα ΙΙ του AUKUS.

Με γνώμονα τη νοοτροπία της αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αφήσουν το τέρας του ιαπωνικού μιλιταρισμού να επανεμφανιστεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, γεγονός που θα υπονομεύσει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή αυτή. Άλλωστε ποτέ δεν ντράπηκαν να θυσιάσουν τα συμφέροντα άλλων χωρών για να διατηρήσουν τη δική τους “θέση ισχύος”, και αυτή τη φορά η Κίνα δεν είναι το μόνο θύμα. Οι χώρες της ASEAN και τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού θα υποφέρουν όλες από την νεκρανάσταση του διαβόλου, όπως τη βίωσαν πριν από οκτώ δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ θα μείνουν άραγε ανεπηρέαστες από τη ζημιά που προκάλεσε ο ιαπωνικός μιλιταρισμός; Αυτό θα ήταν μάλλον απίθανο. Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις καταστροφές που απελευθερώνονται από αυτό. Ποιος ξέρει πού θα βρίσκεται το επόμενο Περλ Χάρμπορ;

Γι αυτό, δεν είναι ποτέ τόσο επιτακτικό και επείγον όσο τώρα να σταματήσουν οι αμερικανικές και ιαπωνικές αρχές την απερίσκεπτη κίνησή τους να αναστήσουν τον ιαπωνικό μιλιταρισμό από τον τάφο του, αλλά αντίθετα να σκεφτούν πώς θα συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, αντί να την βλάψουν.

Πηγή: https://www.globaltimes.cn/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24807

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading