Κοινή δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.2ο μέρος,τελευταίο

Κοινή δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την εμβάθυνση των σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας που εισέρχονται σε νέα εποχή
Κοινή δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.2ο μέρος,τελευταίο

Κοινή δήλωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την εμβάθυνση των σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας που εισέρχονται σε νέα εποχή στο πλαίσιο της 75ης επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

V

Τα Μέρη επιβεβαιώνουν εκ νέου την επιθυμία τους να προωθήσουν μια πιο δίκαιη και βιώσιμη πολυπολική παγκόσμια τάξη, καθώς και τον αυστηρό σεβασμό και την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο σύνολό τους και στην αλληλοσυσχέτισή τους, και επιπλέον να υπερασπιστούν τη γνήσια πολυμέρεια. Τα Μέρη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων της Ομάδας Φίλων για την υπεράσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Μέρη εκφράζουν την αμοιβαία πρόθεσή τους να αναπτύξουν σταδιακά τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μέρη επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρωσοκινεζικός συντονισμός για την αντιμετώπιση βασικών θεμάτων της διεθνούς ατζέντας, σε διάφορες πλατφόρμες του ΟΗΕ.

Τα Μέρη προτίθενται να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας για την πολυμερή συνεργασία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση των οικουμενικών ανθρώπινων αξιών, την αντιμετώπιση της πολιτικοποίησης της ατζέντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής των «διπλών προτύπων» και της χρήσης των θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εργαλείου παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών και την από κοινού προώθηση της υγιούς ανάπτυξης όλων των πτυχών της διεθνούς ατζέντας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα Μέρη, προκειμένου να προάγουν το ζήτημα της βελτίωσης της υγείας στο σύνολο των χωρών του κόσμου, θα συνεχίσουν τον στενό συντονισμό σε θέματα παγκόσμιας υγείας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της υποστήριξης του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αντιμετώπισης των προσπαθειών πολιτικοποίησης των δραστηριοτήτων του.

Τα Μέρη είναι σταθερά προσηλωμένα στην ανάπτυξη ενός ανοικτού, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανούς και χωρίς διακρίσεις πολυμερούς εμπορικού συστήματος που θα βασίζεται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Τα Μέρη είναι έτοιμα να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΠΟΕ, να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποκατάσταση ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών, και να διευκολύνουν την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ.

Τα Μέρη αντιτίθενται στην πολιτικοποίηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των πολυμερών εμπορικών, χρηματοπιστωτικών, ενεργειακών και μεταφορικών οργανισμών, η οποία προκαλεί κατακερματισμό του παγκόσμιου εμπορίου, αυξημένο προστατευτισμό και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα Μέρη καταδικάζουν τις κυνικές ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, παρεμποδίζουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και τα μέτρα που αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ. Οι περιορισμοί που αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ εμποδίζουν την ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται σθεναρά σε αυτούς τους περιορισμούς.

Επιπλέον, τα Μέρη τόνισαν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολυμερείς τομεακές πλατφόρμες με στόχο την προώθηση κοινών προσεγγίσεων και την αντιμετώπιση της πολιτικοποίησης των εργασιών των διεθνών δομών.

VI

Τα Μέρη θεωρούν την από κοινού εργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ως σημαντική πορεία για την εμβάθυνση των σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κρατών. Ως εκτούτου θα συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειές τους για την περαιτέρω ανάπτυξη του SCO ως αξιόπιστης και ισχυρής πολυμερούς ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου του στη διαμόρφωση μιας νέας δίκαιης, βιώσιμης και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Τα Μέρη, σε συνεργασία με λοιπά κράτη μέλη του SCO, θα βελτιώσουν τις δραστηριότητες του οργανισμού, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και των ανθρωπιστικών δεσμών προς το συμφέρον της μετατροπής της Ευρασίας σε έναν κοινό χώρο ειρήνης, σταθερότητας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ανάπτυξης και ευημερίας.

Η κινεζική πλευρά θα παράσχει πλήρη υποστήριξη στη ρωσική που προεδρεύει της ένωσης BRICS για το 2024 και θα συμβάλει στην επιτυχή διεξαγωγή της XVI Συνόδου Κορυφής των BRICS.

Τα Μέρη είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με τα λοιπά μέλη των BRICS για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής των BRICS, να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών στην υφιστάμενη δομή συνεργασίας των BRICS και να επεξεργαστούν το μοντέλο των χωρών – εταίρων. Τα Μέρη, σύμφωνα με το πνεύμα των BRICS, θα συνεχίσουν να προωθούν τον ρόλο των BRICS στις παγκόσμιες υποθέσεις, διαμορφώνοντας την παγκόσμια ατζέντα, και θα αναπτύξουν δυναμικά τη συνεργασία με τη μορφή εξωστρέφειας/BRICS Plus.

Τα Μέρη θα ενισχύσουν τον συντονισμό μεταξύ των χωρών BRICS σε διεθνή φόρουμ, θα ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου, της ψηφιακής οικονομίας, της δημόσιας υγείας, όπως επίσης θα προωθήσουν τον αποτελεσματικό διάλογο σχετικά με τη χρήση των εθνικών νομισμάτων, των μέσων πληρωμής και των πλατφορμών στις αμοιβαίες εμπορικές συναλλαγές των χωρών BRICS.

Τα Μέρη θεωρούν απαραίτητο να ενισχύσουν περαιτέρω το δυναμικό της UNESCO ως παγκόσμιου διακυβερνητικού φόρουμ ανθρωπιστικής πολιτικής, να προωθήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό και τον επαγγελματικό διάλογο στην πλατφόρμα αυτή με στόχο την αποτελεσματική αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών και την προώθηση μιας ενοποιητικής ατζέντας.

Τα Μέρη αξιολογούν θετικά την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στο πλαίσιο της G20 και επιβεβαιώνουν εκ νέου την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τα κοινά βήματα σε αυτή την πλατφόρμα για την προώθηση χωρίς αποκλεισμούς και αμοιβαία επωφελών διαδικασιών οικονομικής παγκοσμιοποίησης, τη λήψη ισορροπημένων συναινετικών μέτρων για την αντιμετώπιση βασικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προκλήσεων, τη δίκαιη μεταρρύθμιση του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης με στόχο την αύξηση της εκπροσώπησης του Παγκόσμιου Νότου στο εν λόγω σύστημα.

Τα Μέρη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προσχώρηση της Αφρικανικής Ένωσης στην G20 ως πλήρες μέλος και είναι έτοιμα να καταβάλουν κοινές εποικοδομητικές προσπάθειες προς όφελος των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα Μέρη θα συνεχίσουν τον στενό και αμοιβαία επωφελή συντονισμό στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, επιδιώκοντας την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη υλοποίηση των αναπτυξιακών κριτηρίων αναφοράς APEC Putrajaya 2040 και τη δημιουργία της Κοινότητας Ασίας-Ειρηνικού.

Για τον σκοπό αυτό, τα Μέρη προτίθενται να προωθήσουν περαιτέρω από κοινού προσεγγίσεις αρχών για την οικοδόμηση μιας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας, την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, τη σταθεροποίηση και την ομαλή λειτουργία των διασυνοριακών αλυσίδων αξιών, την ψηφιοποίηση, την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προς χάριν της ευημερίας των λαών της.

Η ρωσική πλευρά εκτιμά ιδιαίτερα την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις εργασίες της Ομάδας Φίλων της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη. Τα Μέρη θα συνεχίσουν να εστιάζουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα ανάπτυξης, να αυξάνουν τις επενδύσεις και να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία για την πρόοδο και να προωθούν την ταχύτερη εφαρμογή της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

VII

Τα Μέρη επισημαίνουν με ανησυχία ότι η σημερινή κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες συγκρούσεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, γενικευμένη αστάθεια και αυξημένους στρατηγικούς κινδύνους ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των διακρατικών συγκρούσεων, μεταξύ άλλων μεταξύ κρατών με πυρηνικά όπλα.

Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών με πυρηνικά όπλα, της 3ης Ιανουαρίου 2022 σχετικά με την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών και πάνω απ’ όλα, στην παραδοχή ότι σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές και ότι δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί, τα Μέρη επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς όλα τα κράτη που υπέγραψαν το εν λόγω έγγραφο να εφαρμόσουν τις διατάξεις του στην πράξη.

Τα Μέρη υποστηρίζουν ότι τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα πρέπει να επαγρυπνούν για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, να σέβονται την αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας και να μην παρεμβαίνουν στα ζωτικά συμφέροντα του άλλου, ιδίως μέσω της επέκτασης των στρατιωτικών συμμαχιών και συνασπισμών και της δημιουργίας στρατιωτικών προγεφυρωμάτων κοντά στα σύνορα άλλων κρατών που διαθέτουν επίσης πυρηνικά όπλα, ιδίως με την εμπροσθοβαρή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και των μέσων εκτόξευσής τους, καθώς και άλλων στρατηγικών στρατιωτικών υποδομών.

Το πρωταρχικό καθήκον της αποτροπής της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο, με έμφαση στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μεταξύ τους θεμελιωδών αντιθέσεων σε θέματα ασφάλειας.

Η Κίνα και η Ρωσία τάσσονται υπέρ μιας επιτυχούς προώθησης της διαδικασίας αναθεώρησης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) και αντιτίθενται στην εκμετάλλευσή της, καθώς και της ίδιας της Συνθήκης, για πολιτικές σκοπιμότητες άσχετες με το αντικείμενό της.

Τα Μέρη επαναβεβαιώνουν τη σοβαρή ανησυχία τους για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν καθοριστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα κατά παράβαση της στρατηγικής ισορροπίας.

Αυτό αφορά κυρίως τις προσπάθειες των ΗΠΑ

– να οικοδομήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας – να αναπτύξουν τα στοιχεία του σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και στο διάστημα, γεγονός που συνδυάζεται με τη δημιουργία μη πυρηνικών όπλων υψηλής ακρίβειας για «αφοπλιστικά» και «αποκεφαλιστικά» πλήγματα,

– τις «κοινές πυρηνικές επιχειρήσεις» του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην Ευρώπη

– την «εκτεταμένη πυρηνική αποτροπή». με τη συμμετοχή ορισμένων συμμάχων τους,

– την κατασκευή στην Αυστραλία, κράτος-μέλος της Συνθήκης: «Ζώνη του Νότιου Ειρηνικού Απαλλαγμένη από Πυρηνικά Όπλα», υποδομών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ ή/και του Ηνωμένου Βασιλείου,

– το πρόγραμμα συνεργασίας πυρηνικών υποβρυχίων μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας,

– τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς (INF) στις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Ευρώπης και για τη μεταφορά τους στους συμμάχους της..

Η τελευταία από αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί παρά να προκαλεί αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη και πολύ βαθιά ανησυχία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν χερσαία συστήματα ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους RSMD στις προαναφερθείσες περιοχές με το πρόσχημα της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων με τους συμμάχους τους με σαφή αντιρωσικό και αντικινεζικό προσανατολισμό.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την πρόθεσή της να αναπτύξει και να εμβαθύνει αυτή την πρακτική, η οποία θα οδηγήσει τελικά στη μόνιμη στάθμευση των σχετικών πυραυλικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Τα Μέρη καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτά τα εξαιρετικά αποσταθεροποιητικά βήματα, τα οποία αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας, και προτίθενται να εντείνουν τη συνεργασία τους και να συσφίξουν τον συντονισμό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταστροφική και εχθρική πορεία της Ουάσινγκτον για τη λεγόμενη «διπλή ανάσχεση» των χωρών μας.

Τα Μέρη επιβεβαιώνουν την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης και συνεπούς ενίσχυσης της Σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και αποθήκευσης βακτηριολογικών (βιολογικών) και τοξινικών όπλων και για την καταστροφή τους σύμφωνα με τη Συνθήκη (BWC) της 16ης Δεκεμβρίου 1971, μεταξύ άλλων και μέσω της θεσμοθέτησής της και της υιοθέτησης ενός νομικά δεσμευτικού πρωτοκόλλου με αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής και επαλήθευσής της.

Τα Μέρη απαιτούν από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις βιολογικές-στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγονται εντός και εκτός της εθνικής τους επικράτειας και απειλούν την ασφάλεια άλλων κρατών και των αντίστοιχων περιοχών.

Τα Μέρη αντιτίθενται στις απόπειρες μεμονωμένων χωρών να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για ένοπλη αντιπαράθεση και θα αντιταχθούν σε πολιτικές και δραστηριότητες στον τομέα της ασφάλειας που αποσκοπούν στην επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής και στην καθιέρωση και χρήση του ως «πεδίου μάχης».

Τα Μέρη επαναβεβαιώνουν την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία, με βάση το ρωσοκινεζικό σχέδιο συνθήκης για την αποφυγή της τοποθέτησης όπλων στο διάστημα και της απειλής ή χρήσης βίας κατά διαστημικών αντικειμένων, ενός πολυμερούς νομικά δεσμευτικού μέσου που θα παρέχει θεμελιώδεις και αξιόπιστες εγγυήσεις για την αποτροπή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών στο διάστημα, της τοποθέτησης όπλων σε αυτό και της απειλής ή χρήσης βίας κατά ή μέσω διαστημικών αντικειμένων.

Τα μέρη υποστηρίζουν την ανάληψη μιας διεθνούς πρωτοβουλίας/πολιτικής δέσμευσης για τη μη πρώτη τοποθέτηση όπλων στο διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής ειρήνη, να εξασφαλιστεί ισότιμη και αδιαίρετη ασφάλεια για όλους και να ενισχυθεί η προβλεψιμότητα και η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των κρατών στην ειρηνική εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος.

Τα Μέρη δεσμεύονται για την επίτευξη του στόχου ενός κόσμου απαλλαγμένου από χημικά όπλα και ανησυχούν βαθύτατα για την πολιτικοποίηση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ОЗХО)). Επισημαίνουν τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τη Σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και για την καταστροφή τους (CWC/КЗХО), ως σημαντικό μέσο στον τομέα του αφοπλισμού και της μη διάδοσής τους.

Τα Μέρη καλούν την Ιαπωνία να εφαρμόσει ολοκληρωμένα, πλήρως και με ακρίβεια το Σχέδιο για την εξάλειψη των εγκαταλελειμμένων χημικών της όπλων στο έδαφος της Κίνας και για την περίοδο μετά το 2022, επιταχύνοντας έτσι την πλήρη καταστροφή των εν λόγω χημικών όπλων που εξακολουθούν να παραμένουν στην κινεζική επικράτεια.

Τα Μέρη θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις δράσεις τους για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των χημικών όπλων, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του OPCW και να επανέλθει το έργο του σε μια τεχνική και αποπολιτικοποιημένη κατεύθυνση.

Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών στο πλαίσιο της NPT, της BTWC και της CWC, τα μέρη απορρίπτουν τις προσπάθειες να υποκαταστήσουν τους αρχικούς στόχους του καθεστώτος μη διάδοσης με ψευδείς πολιτικούς στόχους, να πολιτικοποιήσουν τη διεθνή συνεργασία για τον έλεγχο των εξαγωγών και να χρησιμοποιήσουν τους σχετικούς μηχανισμούς και μέσα ως εργαλείο άσκησης πίεσης και τεχνολογικής αποτροπής εναντίον άλλων κρατών, καθώς και για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους καιροσκοπικές ατζέντες και παράνομες πολιτικές μονομερών περιοριστικών μέτρων.

Τα Μέρη επιβεβαιώνουν εκ νέου την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη «Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας».

Τα Μέρη προτίθενται να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, επιδεικνύοντας «μηδενική ανοχή» στις «τρεις δυνάμεις του κακού», συμπεριλαμβανομένου του «Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν», να ενισχύσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ουσιών και των πρόδρομων ουσιών τους, καθώς και άλλων νέων προκλήσεων και απειλών.

Τα Μέρη αποδίδουν μεγάλη σημασία στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και προτίθενται να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης, της ασφάλειας και των ρυθμιστικών κανονισμών της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ρωσική πλευρά επιδοκιμάζει την Παγκόσμια Πρωτοβουλία της Κίνας για τη «Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης», και η Κινεζική πλευρά εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με τις ηθικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης που προωθεί το Ρωσικό Μέρος, όπως ορίζονται στον Ρωσικό Κώδικα Δεοντολογίας περί Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα Μέρη συμφώνησαν να δρομολογήσουν έναν τακτικό μηχανισμό διαβούλευσης για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών ανοικτού κώδικα, να συντονίσουν τις προσεγγίσεις για την εξέταση των ρυθμιστικών θεμάτων της τεχνητής νοημοσύνης σε διεθνείς πλατφόρμες και να αλληλοϋποστηρίζονται στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Τα Μέρη επαναβεβαιώνουν τις κοινές προσεγγίσεις τους σχετικά με τη διαφύλαξη της ασφάλειας κατά τη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν από κοινού διάφορες απειλές στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα Μέρη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις διεθνείς προσπάθειες για αναφορικά με την υγιή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας, τη διεθνή συνεργασία για τη δημιουργία ικανοτήτων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για την κατάλληλη αντιμετώπιση του ζητήματος των στρατιωτικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα Μέρη υποστηρίζουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης σε πλατφόρμες όπως είναι ο ΟΗΕ, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), οι BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO). Τα μέρη αντιτίθενται στη μονοπώληση των τεχνολογιών, στη χρήση μονομερών περιοριστικών μέτρων που αποβλέπουν στον κακόβουλο περιορισμό της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, εις βάρος μεμονωμένων κρατών, και στη διάρρηξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα Μέρη αναγνωρίζουν τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ στην ανάπτυξη καθολικών κανόνων στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας στον τομέα των πληροφοριών, υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας ανοικτού τύπου του ΟΗΕ για την ασφάλεια κατά τη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και των ΤΠΕ 2021-2025, χαρακτηρλιζοντά την ως άνευ άλλης εναλλακτικής λύση, παγκόσμια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για το θέμα αυτό και τάσσονται υπέρ της μονιμοποίησής της.

Τα Μέρη είναι πεπεισμένα για την ανάγκη να αναπτυχθούν νέοι κανόνες υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών στον χώρο διακίνησης των πληροφοριών, ιδίως η υιοθέτηση ενός καθολικού νομικά δεσμευτικού εγγράφου στον τομέα αυτό, που θα θέσει τα θεμέλια για ένα διεθνές νομικό καθεστώς ρύθμισης του χώρου της πληροφορίας για την πρόληψη διακρατικών συγκρούσεων, το οποίο θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ειρηνικού, ανοικτού, ασφαλούς, σταθερού, διασυνδεδεμένου και προσβάσιμου περιβάλλοντος ΤΠΕ.

Τα Μέρη θεωρούν αναγκαίο να ολοκληρωθεί η επεξεργασία μιας συνολικής σύμβασης για την καταπολέμηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για εγκληματικούς σκοπούς στο πλαίσιο της αρμόδιας ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 74/247 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τα Μέρη τάσσονται υπέρ ενός πολυμερούς, δημοκρατικού και διαφανούς παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης του Διαδικτύου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των επιμέρους εθνικών τμημάτων του.

Τα Μέρη δηλώνουν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω συντονισμό στο πλαίσιο του SCO, των BRICS και άλλων πολυμερών μορφών και ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της κατοχύρωσης της διεθνούς ασφάλειας των πληροφοριών με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων σύμφωνα με το υφιστάμενο συμβατικό και νομικό πλαίσιο.

VIII

Τα Μέρη λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στους στόχους, στις αρχές και στο διαρθρωτικό πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή της 9ης Μαΐου 1992 και της συμφωνίας του Παρισιού της 12ης Δεκεμβρίου 2015, ειδικότερα όσον αφορά την αρχή των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών.

Τα Μέρη τονίζουν ότι η παροχή οικονομικής στήριξης από τις ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σημαντική για την ενίσχυση των μέτρων σχετικά με τη μείωση του ρυθμού αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και την προσαρμογή στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα μέρη αντιτίθενται στη δημιουργία φραγμών στο διεθνές εμπόριο με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη σύνδεση των κλιματικών ζητημάτων με απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Τα Μέρη επιδοκιμάζουν την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ κατά τη 15η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα υπό την προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και προωθούν την αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου και της φύσης, συμβάλλοντας στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εσωτερικής κατάστασης και την ανεξαρτησία κάθε κράτους, και να συνεργαστούν με άλλα κράτη για την ανάπτυξη ενός δεσμευτικού μέσου για την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ρύπανσης, από πλαστικά απορρίμματα.

Τα Μέρη εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις δραστηριότητες της Ιαπωνίας όσον αφορά την αποβολή υδάτων που περιέχουν ραδιονουκλίδια από τον πυρηνικό σταθμό «Fukushima -1» στον ωκεανό, απαιτούν από την Ιαπωνία να διαθέσει με υπευθυνότητα και με ασφάλεια τα ύδατα αυτά προς έλεγχο, να αποδεχθεί αυστηρή διεθνή παρακολούθηση και να σεβαστεί τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων χωρών για ανεξάρτητη παρακολούθηση.

IX

Η Ρωσική πλευρά αξιολογεί θετικά την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση της Κίνας για το ουκρανικό ζήτημα και συμμερίζεται την προσέγγιση της ότι οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στη πληρότητα και ολότητα του.

Η Ρωσική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Τα Μέρη διαπιστώνουν την ανάγκη να σταματήσει κάθε βήμα που συμβάλλει στην παράταση των εχθροπραξιών και στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, ζητούν να αποτραπεί η μετάβασή της σε ανεξέλεγκτη φάση και τονίζουν τη σημασία του διαλόγου ως βέλτιστης μορφής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.

Τα Μέρη εκκινούν από την παραδοχή ότι η βιώσιμη επίλυση της ουκρανικής κρίσης απαιτεί την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της και την τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια.

X

Τα Μέρη είναι πεπεισμένα ότι τα πεπρωμένα των λαών όλων των χωρών είναι αλληλένδετα και ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πραγματικές προκλήσεις στον τομέα της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και διαπιστώνουν ότι οι νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες που έχουν αναδυθεί σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός βιώσιμου συστήματος ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο, το οποίο θα συμμορφώνεται πλήρως με την αρχή της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας.

Τα Μέρη καλούν τις ενδιαφερόμενες χώρες και οργανισμούς να σταματήσουν να ακολουθούν συγκρουσιακές πολιτικές και να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, υπονομεύοντας την υφιστάμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας, δημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χωρών, προκαλώντας περιφερειακές εντάσεις και προωθώντας την αντιπαράθεση των μπλοκ.

Τα Μέρη εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστών συμμαχιών και δομών μπλοκ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδίως στρατιωτικών συμμαχιών και συνασπισμών που στρέφονται κατά οποιουδήποτε τρίτου μέρους. Τα Μέρη επισημαίνουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα της αμερικανικής στρατηγικής περί «Ινδο-Ειρηνικού» που στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συγχρονίζεται με την καταστροφική γραμμή του ΝΑΤΟ.

Τα Μέρη εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην στρατηγική σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού η υλοποίηση του σχεδίου AUCUS (ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία) σε όλες τις πτυχές του.

Τα Μέρη θα ενισχύσουν τον συντονισμό ως προς την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης με την Ένωση των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), θα συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση του κεντρικού της ρόλου στην πολυμερή αρχιτεκτονική της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και θα προωθήσουν την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών με επίκεντρο την ASEAN, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και του Περιφερειακού Φόρουμ Ασφάλειας της ASEAN.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κίνας και των χωρών της ASEAN να διασφαλίσουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας θα πρέπει να επιλυθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων και αντιτίθενται σθεναρά στην παρέμβαση εξωπεριφερειακών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή, από την κινεζική πλευρά και των χωρών της ASEAN, της Διακήρυξης περί συμπεριφοράς των χωρών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επιδοκιμάζει την έγκαιρη εκπόνηση του Κώδικα Συμπεριφοράς σχετικά με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα Μέρη αντιτίθενται στις ηγεμονικές προσπάθειες των ΗΠΑ να αλλοιώσουν την ισορροπία δυνάμεων στη βορειοανατολική Ασία μέσω της συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων και της δημιουργίας στρατιωτικών μπλοκ και συνασπισμών. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους Ψυχρού Πολέμου και καθοδηγούνται από τη λογική της αντιπαράθεσης των μπλοκ, θέτοντας την ασφάλεια «κλειστών ομάδων» υπεράνω της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, γεγονός που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του συνόλου των χωρών της περιοχής. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποβάλλουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Τα Μέρη αντιτίθενται στις ενέργειες στρατιωτικού εκφοβισμού εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που προκαλούν περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, που συνδέεται με ένοπλα επεισόδια και κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Τα Μέρη παροτρύνουν έντονα τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για την εκτόνωση της στρατιωτικής έντασης και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης των εκβιασμών, των κυρώσεων και της πίεσης, για την επανάληψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή της ΛΔΚ και άλλων εμπλεκόμενων κρατών με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας εξέτασης των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Τα Μέρη , επαναβεβαιώνοντας την αταλάντευτη δέσμευσή τους για την επίλυση όλων των προβλημάτων της κορεατικής χερσονήσου αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις εποικοδομητικές κοινές ρωσοκινεζικές πρωτοβουλίες.

Τα Μέρη είναι αλληλέγγυα στην προσπάθεια να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και αντιτίθενται στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής. Τα Μέρη εκφράζουν τη δέσμευσή τους για μια συνολική και δίκαιη και μακροπρόθεσμη διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος σε μια γνωστή διεθνή νομική βάση, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η φόρμουλα των δύο κρατών, η οποία προβλέπει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ.

Τα Μέρη υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και της Λιβύης και ενθαρρύνουν την προώθηση μιας διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης υπό την ηγεσία και την συμμετοχή των ίδιων των λαών των χωρών αυτών. Τα Μέρη θα εργαστούν ενεργά για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή του Κόλπου και θα βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα Μέρη εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την εταιρική συνεργασία τους προς την κατεύθυνση του Αφγανιστάν τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με στόχο την προώθηση της εδραίωσης του Αφγανιστάν ως ανεξάρτητου, ουδέτερου, ενωμένου και ειρηνικού κράτους, απαλλαγμένου από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά, που θα ζει ειρηνικά και αρμονικά με όλες τις γειτονικές χώρες.

Τα Μέρη αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τον ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο των περιφερειακών πλατφορμών στην πολιτική διευθέτηση του αφγανικού προβλήματος, δηλαδή το σχήμα «Διαβουλεύσεων της Μόσχας για το Αφγανιστάν», τον Μηχανισμό Γειτονίας του Αφγανιστάν, το περιφερειακό κουαρτέτο Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Πακιστάν και τον SCO.

Τα Μέρη υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, υπεύθυνες για την 20ετή κατοχή του Αφγανιστάν, δεν πρέπει να επιχειρήσουν εκ νέου να αναπτύξουν στρατιωτικές υποδομές στο έδαφός του, ούτε και στη γειτονική περιοχή, αλλά ότι πρέπει να αναλάβουν την πρωταρχική ευθύνη για τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες της χώρας, να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους, ως προς τη μετασυγκρουσιακή ανοικοδόμησή της και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποδέσμευση των κατασχεθέντων εθνικών αποθεμάτων του Αφγανιστάν.

Τα Μέρη αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) στη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων διασυνοριακών προκλήσεων και απειλών. Τα Μέρη υπογραμμίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ τηου ΟΣΣΑ και της ΛΔΚ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρασία και την από κοινού αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων.

Με βάση το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια φιλική, σταθερή και ευημερούσα περιοχή, τα Μέρη θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν από κοινού αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τις χώρες της περιοχής της Κεντρικής Ασίας, να ενισχύουν την αλληλεπίδρασή τους στο πλαίσιο του SCO, της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών και πολυμερών μηχανισμών.

Τα Μέρη εκφράζουν τη πλήρη ομοφωνία τους στην άποψη ότι η εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και η επίτευξη πραγματικής ανεξαρτησίας και αυτοδυναμίας από τα αφρικανικά κράτη αποτελούν τη θεμελιώδη βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία της εν λόγω ηπείρου. Τα Μέρη ζητούν τη διατήρηση μιας ευνοϊκής και υγιούς ατμόσφαιρας διεθνούς συνεργασίας με την Αφρική, για το σκοπό αυτό θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις επαφές τους και το συντονισμό σε αφρικανικά θέματα, να συμβάλλουν και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αφρικανικών χωρών για την επίλυση των προβλημάτων με αφρικανικές μεθόδους.

Τα Μέρη εκφράζουν την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική αλληλεπίδραση και τις συνέργειες στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (LAC/ΛΑΚ).

Τα Μέρη προσβλέπουν στην ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας τους με τα σχετικά κράτη της ΛΑΚ και τις ομάδες τους, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), της Νότιας Κοινής Αγοράς (MERCOSUR), της Συμμαχίας του Ειρηνικού (PA), της Κοινότητας των Άνδεων (AC), της Μπολιβαριανής Συμμαχίας των Λαών της Αμερικής (ALBA), του Συστήματος Ολοκλήρωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA), της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) και άλλων περιφερειακών οργανισμών, και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο διεθνών σχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της G20 και των BRICS.

Τα Μέρη εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της Αρκτικής ως περιοχής ειρήνης, χαμηλής στρατιωτικής και πολιτικής έντασης και σταθερότητας, καθώς και για την ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στην περιοχή αυτή.

Πηγή: http://www.kremlin.ru/supplement/6132

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24981

Ένα σχόλιο

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading