Η επίδειξη «μυϊκής ισχύος» απλώς επιταχύνει το ρυθμό μετατροπής των Φιλιππίνων σε βορά για τα κανόνια, για λογαριασμό των ΗΠΑ

Ωστόσο, προς το παρόν, χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για να εξωθήσουν την επιθετικότητα της Μανίλα στο προσκήνιο, που γίνονται πρόθυμα βορά στα κανονιών για λογαριασμό των ΗΠΑ. Μόνο που η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσποιείται ότι δεν το γνωρίζει.
Η επίδειξη «μυϊκής ισχύος» απλώς επιταχύνει το ρυθμό μετατροπής των Φιλιππίνων σε βορά για τα κανόνια, για λογαριασμό των ΗΠΑ

Ai Jun

Ενώ οι Φιλιππίνες απουσιάζουν από το φετινό Ναυτικό Συμπόσιο του Δυτικού Ειρηνικού, που αποτελεί μια πλατφόρμα περιφερειακού μηχανισμού ναυτικής συνεργασίας, καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια στα στρατιωτικά γυμνάσια Balikatan, ή αλλιώς “βάζοντας πλάτη”, στις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για μια στάση – οι Φιλιππίνες δεν ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε συνομιλίες και αντ’ αυτού επιλέγουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις.

Στις 22 Απριλίου, περίπου 17.000 Φιλιππινέζοι και Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τα γυμνάσια Balikatan, μια κοινή άσκηση πολεμικών επιχειρήσεων διαρκείας τριών εβδομάδων στις Φιλιππίνες, “σε μια επίδειξη συμμαχικής δύναμης πυρός κοντά στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας”.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων συμμετέχει για πρώτη φορά στις ασκήσεις Balikatan, μια κίνηση που αποσκοπεί σαφώς στην ενίσχυση της ικανότητάς της να αντιμετωπίσει την ακτοφυλακή της Κίνας. Επίσης, για πρώτη φορά, οι ασκήσεις διεξάγονται εκτός των χωρικών υδάτων των Φιλιππίνων – 12 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε δύο περιοχές – Luzon και Palawan, τις περιοχές που βρίσκονται απέναντι από τα Στενά της Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι προφανές πού κατευθύνονται οι ασκήσεις. “Ο σκοπός των ενόπλων δυνάμεων, ο λόγος για τον οποίο υπάρχουμε, είναι πραγματικά να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης των Φιλιππίνων Michael Logico πριν από τις ασκήσεις.

Η στάση των Φιλιππίνων είναι πεντακάθαρη: Δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει τις καταστάσεις, αλλά ενθουσιάζεται με την προετοιμασία για στρατιωτική αντιπαράθεση.

Δεν αποκλείεται η επιλογή των Φιλιππίνων να απουσιάσουν από το Ναυτικό Συμπόσιο του Δυτικού Ειρηνικού να είναι μια προσπάθεια να δυναμιτίσουν τις συζητήσεις για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή και διαταράσσοντας το φόρουμ. Ωστόσο, η Μανίλα δεν τα κατάφερε. Η συνάντηση ήταν επιτυχής, όπως δήλωσε στους Global Times ο Zhang Junshe, Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Ακόμη και ο διοικητής του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού Stephen Koehler δήλωσε στο CNN: “Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις ναυτικές δυνάμεις να συναντηθούν και να συζητήσουν όλα τα θέματα”.

Ως σημαντικός ενδιαφερόμενος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι Φιλιππίνες έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαλόγους για τη διερεύνηση της επίλυσης των ζητημάτων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εάν η χώρα έχει κάποιο αίσθημα ευθύνης.

Ακόμη και οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία συμμετείχαν στη φετινή σύνοδο. Αυτό κάνει τη Μανίλα, η οποία συχνά ακολουθεί τις ΗΠΑ στην υποστήριξη της λεγόμενης τάξης που βασίζεται σε κανόνες, να συμπεριφέρεται με πολύ υποκρισία Αποτελεί μια ένδειξη το γεγονός ότι οι Φιλιππίνες απομονώνονται από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο Zhang.

Οι λογικοί Φιλιππινέζοι γνωρίζουν καλά ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις Φιλιππίνες. “Οι ΗΠΑ μας χρησιμοποιούν για να εφαρμόσουν την “στροφή τους προς την Ασία””, γράφει ο πρώην εκπρόσωπος της προεδρίας των Φιλιππίνων Rigoberto D. Tiglao, προσθέτοντας ότι “οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν πόλεμο για αυτά τα ερημονήσια”.

Σε μια πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη, ένας Αμερικανός ειδήμων σε θέματα στρατηγικής δήλωσε στους Global Times: “Βρίσκω λίγο απορίας άξιον γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τόσο σχετικά αμελητέες βραχονησίδες”. Αυτή είναι η πραγματική αντίληψη των ΗΠΑ – οι βραχονησίδες και οι ύφαλοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικά βράχια. Επομένως πώς θα μπορούσε η Ουάσινγκτον να εμπλακεί σε έναν πόλεμο για μερικά “ασήμαντα” βράχια; Ωστόσο, προς το παρόν, χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για να εξωθήσουν την επιθετικότητα της Μανίλα στο προσκήνιο, που γίνονται πρόθυμα βορά στα κανονιών για λογαριασμό των ΗΠΑ. Μόνο που η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσποιείται ότι δεν το γνωρίζει.

Πηγή: https://www.globaltimes.cn/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24791

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading