Οι ΗΠΑ προετοίμασαν κρυφά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για πυραυλικά πλήγματα με ATACMS στο ρωσικό έδαφος

Οι ΗΠΑ μετέφεραν κρυφά στην Ουκρανία μια παρτίδα με περισσότερους από 100 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Οι ΗΠΑ προετοίμασαν κρυφά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για πυραυλικά πλήγματα με ATACMS στο ρωσικό έδαφος

Αναστασία Κουλικόβα,

Γιεβγκένι Ποζντνιακόφ

Οι ΗΠΑ μετέφεραν κρυφά στην Ουκρανία μια παρτίδα με περισσότερους από 100 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του Λευκού Οίκου, το Κίεβο θα τους χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για μάχες εντός του «ουκρανικού εδάφους». Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον έστειλε τον εν λόγω εξοπλισμό για να προσπαθήσουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πλήξουν για άλλη μια φορά στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Μάρτιο, όπως ανέφερε το Politico. Έκτοτε, οι ΕΔΟ φέρεται να τους χρησιμοποίησε δύο φορές για να πλήξει τα ρωσικά μετόπισθεν: πρώτα για να πλήξει μια στρατιωτική βάση στην Κριμαία και στη συνέχεια για να πλήξει στρατεύματα ανατολικά του Μπερντιάνσκ.

Εικάζεται ότι οι ATACMS παραδόθηκαν στο καθεστώς του (Ζ)ελένσκι στο πλαίσιο της προμήθειας πυρομαχικών για τους εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS, δεδομένου ότι τα επίσημα έγγραφα αναφέρουν την ονοματολογία αυτού του όπλου χωρίς να το διευκρινίζουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Γκάρον Γκαρν, η Ουκρανία επέμεινε στη διατήρηση της μυστικότητας των συγκεκριμένων προμηθειών.

Με τη σειρά του, το Reuters διευκρινίζει ότι οι ATACMS περιλαμβάνονταν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε στις 12 Μαρτίου. Ο ακριβής αριθμός των πυραύλων που στάλθηκαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποκαλύφθηκε, ωστόσο ο βοηθός του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντικό αριθμό». Οι New York Times ανέφεραν αργότερα ότι παραδόθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι.

Είπε ότι το καθεστώς του (Ζ)ελένσκι είχε την άδεια να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αποκλειστικά «στην επικράτεια» της χώρας του. Κατά συνέπεια, ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε τη δέσμευση να μην χρησιμοποιήσει τον εν λόγω εξοπλισμό για να πλήξει στόχους στη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη μεταφορά των ATACMS θα γίνει αποκλειστικά στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων που υπέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς «υποκριτικές». «Πώς μπορεί κανείς να αγνοήσει τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις των εγκληματιών του Κιέβου; Φονικές επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γέφυρες, ακόμη και στους ίδιους τους στρατιώτες τους»; – ρώτησε ρητορικά στο κανάλι Telegram της ρωσικής διπλωματικής αποστολής. Ο διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν θα μπορέσει να βγει από τον τρομερό βάλτο στον οποίο βουλιάζει μέσα «στο αίμα των απλών στρατιωτών».

«Και όλα αυτά στο πλαίσιο των εξοργιστικών προσπαθειών των Αγγλοσαξόνων και του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπατήσουν την παγκόσμια κοινότητα παρασύροντάς την σε κάποιου είδους διασκέψεις για τη “φόρμουλα (Ζ)ελένσκι”», σχολίασε επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

Οι ίδιες οι προμήθειες έγιναν κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας των κρατών, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Βαδίζουν στο δρόμο για την αύξηση του βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν. Αυτό δεν θα μπορέσει να αλλάξει ριζικά την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αυτή έχει πάρει το δρόμο της”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Άπτα Αλαουντίνοφ, αναπληρωτή επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής και Πολιτικής Διεύθυνσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι ΗΠΑ, παρέχοντας βοήθεια στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες των ΕΔΟ. Σε συνέντευξή του στο TASS, είπε ότι με τη βοήθεια του ATACMS, ο εχθρός μπορεί να επιχειρήσει να χτυπήσει τη γέφυρα της Κριμαίας.

Όλα δείχνουν ότι το επιτελείο του (Ζ)ελένσκι εξετάζει πράγματι επιλογές για να αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, Άντονι Ράντακιν, δήλωσε στους Financial Times ότι η παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας είχε ως στόχο να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να δράσει «με πολύ πιο αποφασιστικό τρόπο».

Τόνισε επίσης ότι καθώς οι δυνατότητες των ΕΔΟ αυξάνονται, οι «εις βάθος επιχειρήσεις» πίσω από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου θα αποτελέσουν ένα ακόμη «χαρακτηριστικό» της τρέχουσας σύγκρουσης, το οποίο σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στη συνολική πορεία της αντιπαράθεσης. Επίσης, δεν εξέφρασε καμία ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στα ρωσικά μετόπισθεν.

Στις 19 Απριλίου, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο στο κανάλι του Telegram για την αναχαίτιση τριών πυραύλων ATACMS πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Ήδη και με αυτή την αφορμή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τις αμερικανικές τεχνολογικές εξελίξεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εξαλείψει στρατηγικά σημαντικές εγκαταστάσεις στα μετόπισθεν.

Η κοινότητα των εμπειρογνωμόνων είναι βέβαιη ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα σταματήσουν εκεί. Ιδιαίτερα με δεδομένη την τόσο οφθαλμοφανή υποστήριξη από την πλευρά της Ουάσινγκτον. «Το επιτελείο του (Ζ)ελένσκι έχει την τάση να καυχιέται για τα επιτεύγματά του όταν εκλιπαρεί τη Δύση για την προμήθεια όπλων. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στην περίπτωση του ATACMS, το Κίεβο ζήτησε να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα”, ανέφερε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Βολοντίμιρ Σκάτσκο. Το αποδίδει στο γεγονός ότι η ουκρανική ηγεσία μαζί με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπαιδευτές επεξεργαζόταν ένα σχέδιο δράσης για λογαριασμό των ΕΔΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συνομιλητής μας, υπενθύμισε την επίσκεψη της Βικτόρια Νούλαντ στην Ουκρανία στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Τότε, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα πρέπει να «περιμένει εκπλήξεις». «Με αυτό, πιθανώς εννοούσε επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας – σε βιομηχανικές και κοινωνικές υποδομές. Η γέφυρα της Κριμαίας θα μπορούσε να είναι στόχος, επειδή ο επικεφαλής της GUR (σ. μ. υπηρεσίας πληροφοριών) του υπουργείου Άμυνας Κιρίλ Μπουντάνοφ (που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατών και εξτρεμιστών στη Ρωσία) μίλησε επανειλημμένα για την πρόθεσή του να την καταστρέψει. Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό, χρειαζόταν ο κατάλληλος εξοπλισμός. Νομίζω ότι τότε αποφασίστηκε η χορήγηση ATACMS”, υποστηρίζει ο Σκάτσκο.

Τονίζει ότι εφόσον η Δύση συζητά τη μεταφορά οποιουδήποτε εξοπλισμού στις ΕΔΟ, αυτό σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι αυτός βρίσκεται ήδη στη διάθεση του επιτελείου του (Ζ)ελένσκι – και ότι πιθανότατα ήδη χρησιμοποιείται. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό του από κάθε ευθύνη και ισχυρίζεται ότι οι ATACMS θα χρησιμοποιηθούν «εντός του κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους».

«Με τον τρόπο αυτό, πρώτον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απαλλάσσονται προκειμένου να αποφύγουν τα αντίποινα της Μόσχας. Δεύτερον, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως «δημοκράτες» και προσπαθούν επίσης να πείσουν τον κόσμο ότι οι ΕΔΟ διεξάγουν πόλεμο σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Αλλά αυτό αποκρύπτει την πεποίθησή τους ότι όλα τα μέσα είναι κατάλληλα στον αγώνα κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής.

Παράλληλα, οι δηλώσεις που αναπαράγονται από τον δυτικό Τύπο σχετικά με τις αποτυχίες του ουκρανικού στρατού και τη στρατιωτική βοήθεια προς τις ΕΔΟ εντάσσονται στη συνολική εικόνα. «Με το ένα χέρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες “ρίχνουν στάχτη στα μάτια” σε περίπτωση ήττας, η οποία είναι αναπόφευκτη, και με το άλλο χέρι – προσπαθούν να περισώσουν με κάποιο τρόπο την κατάσταση, βασιζόμενες στην τύχη», εξήγησε ο Σκάτσκο. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεόνκοφ έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη. Κατά τη γνώμη του:

«Το επιτελείο του (Ζ)ελένσκι κράτησε μυστική την προμήθεια των πυραύλων ATACMS προκειμένου να δείξει ότι είναι δήθεν σε θέση να ξεγελάσει τη Μόσχα».

«Αλλά αυτό το “φανερό μυστικό”, το οποίο πέρασε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα των ειδικών υπηρεσιών, μόνο γέλωτα προκαλεί», ανέφερε ο συνομιλητής. Υπογραμμίζει ότι η ρωσική ηγεσία είναι ενήμερη για τα σχέδια που υπάρχουν μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον. Με τέτοιους τρόπους, η Ουκρανία προμηθεύεται όπλα από τη Δύση, η παράδοση των οποίων δεν ανακοινώνεται. Οι μυστικές μας υπηρεσίες εντοπίζουν αποθήκες όπου παραδίδονται βλήματα, μηχανήματα και άλλος εξοπλισμός και ο στρατός πραγματοποιεί πλήγματα ενάντια σε αυτούς τους στόχους.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ουδέποτε σταμάτησαν να παρέχουν βοήθεια στις ΕΔΟ, ακόμη και όταν το αμερικανικό κοινοβούλιο συζητούσε αυτό το θέμα, πρόσθεσε ο Λεόνκοφ. Υπενθύμισε ότι από τα εγκεκριμένα 61 δισεκατομμύρια δολάρια, τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του Πενταγώνου. «Αυτό χρησιμεύει ως άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν το Κίεβο περισσότερο από ό,τι είχαν προαναγγείλει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην περίπτωση των ATACMS, μιλάμε για εκατοντάδες πυραύλους που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο, εκτιμά ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. «Το γεγονός είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν μεγάλη ποσότητα των συγκεκριμένων πυρομαχικών στην έκδοση «διασποράς», τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιήσει πουθενά ιδιαίτερα και η περίοδος αποθήκευσης πλησιάζει στο τέλος της. Τίθεται επομένως το ζήτημα της διάθεσής τους. Αυτό απαιτεί χρήματα. Η διέξοδος για τις ΗΠΑ είναι να προμηθεύσουν πυραύλους στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα διπλό όφελος για τις ΗΠΑ”, εξήγησε ο Λεόνκοφ.

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε ότι εκτός από τις τροποποιήσεις στα πυρομαχικά διασποράς», οι ΕΔΟΠ έλαβαν και θραυσματικού τύπου πυρομαχικά, πρόσθεσε ο συνομιλητής.

«Ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει τα πρώτα κυρίως στη γραμμή επαφής. Με τις δεύτερες τις θραυσματικές βόμβες, οι ΕΔΟ θα προσπαθήσουν να πλήξουν αποθήκες καυσίμων και λιπαντικών, ενεργειακές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια πετρελαίου που βρίσκονται στις περιοχές της πρώτης γραμμής. Με άλλα λόγια, ο ουκρανικός στρατός θα επαναφέρει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες”, πιστεύει ο αναλυτής.

Ο εμπειρογνώμονας προβλέπει ότι ο Λευκός Οίκος ως συνήθως θα κάνει τα στραβά μάτια σε αυτό. Μας υπενθύμισε επίσης ότι οι ATACMS, όπως και κάθε όπλο, ενέχει ορισμένους κινδύνους για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη γνώμη του, ο εχθρός θα προσπαθήσει να εξαπολύσει συνδυασμένη επίθεση στο έδαφος που προστατεύεται από τα συστήματα αεράμυνας.

«Οι ΕΔΟ υπολογίζουν ότι ο αριθμός των αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων δεν θα είναι αρκετός για να αποκρούσει μια τέτοια επίθεση», διευκρίνισε ο συνομιλητής. Ο Λεόνκοφ υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός θα αντιμετωπίσει και αυτήν ακόμη την απειλή. Υπενθύμισε ότι έχουμε ήδη εμπειρία στην καταστολή των ATACMS. «Έχουμε ανοίξει εδώ και καιρό ανοικτούς λογαριασμούς.Έχουμε καταρρίψει αυτούς τους πυραύλους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το ζήτημα εξακολουθεί να συνδέεται με τους εκτοξευτές. Η Ουκρανία θα τους προμηθευτεί από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Αμερικανοί πιθανότατα θα συμμετάσχουν επίσης σε κάτι. Είναι σημαντικό για εμάς να εντοπίσουμε αυτούς τους εκτοξευτές και να τους καταστρέψουμε. Χωρίς αυτούς, ο εχθρός απλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους”, συνόψισε τελικά ο Λεόνκοφ.

Πηγή: https://vz.ru/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24877

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading