ΗΠΑ:Κατηγορώντας την Κίνα δεν πρόκειται να λυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να σπείρουν κάποια διχόνοια μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, ίσως ποντάρουν σε λάθος άλογο.
ΗΠΑ:Κατηγορώντας την Κίνα δεν πρόκειται να λυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Victor Gao

τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Soochow και αντιπρόεδρος του «Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 24 έως τις 26 Απριλίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη στην Κίνα, στον απόηχο της επίσκεψης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στην Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters επικαλέστηκε υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κινηθούν εναντίον κινεζικών εταιρειών που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα θέσει ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα.

Η Κίνα δεν είναι άμεσος εμπλεκόμενος σε αυτόν τον πόλεμο. Η Κίνα δεν παίρνει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο. Ως εκ τούτου, κάθε κατηγορία που υπονοεί ότι η Κίνα επιλέγει στρατόπεδο σε αυτόν τον πόλεμο ή υποστηρίζει τη μία πλευρά εναντίον της άλλης, είναι εντελώς παραπλανητική.

Από την αρχή, η Κίνα τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, σταματώντας τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, τόσο από την ουκρανική όσο και από τη ρωσική πλευρά. Η Κίνα κατέθεσε μια ειρηνευτική πρόταση κατά την 1η επέτειο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, και αυτή η ειρηνευτική πρόταση παραμένει ακόμη στο τραπέζι. Τελικά, όποιες εχθροπραξίες υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να σπείρουν κάποια διχόνοια μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, ίσως ποντάρουν σε λάθος άλογο. Εξάλλου, μοιραζόμαστε κοινά σύνορα μήκους άνω των 4.300 χιλιομέτρων. Αυτό αποτελεί σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιητικό παράγοντα για την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρασία.

Κατηγορώντας ψευδώς την Κίνα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να βάλει την Κίνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αλλά το να κατηγορεί την Κίνα δεν λύνει την κρίση στην Ουκρανία.

ΗΠΑ:Κατηγορώντας την Κίνα δεν πρόκειται να λυθεί η κρίση στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν υποδείξεις στην Κίνα, να μιλούν υποτιμητικά στην Κίνα και να προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους εκδοχή της αλήθειας στην Κίνα. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, αν πιστεύει ότι η Κίνα θα δεχτεί τα κηρύγματα και την επιβολή απόψεων από την Ουάσινγκτον. Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον πρέπει να σέβονται και να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως ίσο προς ίσο.

Θα έχουμε πάντοτε διαφορές, αλλά ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία, τη σοφία και τον αμοιβαίο σεβασμό για να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε και να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν. Αν η Ουάσιγκτον έρθει στο Πεκίνο και προσπαθήσει να επιβάλει τη δική της εκδοχή της αλήθειας στην Κίνα, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να έχει επιζήμια αποτελέσματα στη σχέση Κίνας-ΗΠΑ.

Ρίξτε μια ματιά στην κρίση στην Ουκρανία και στην κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Νομίζω ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική θα πρέπει να προτρέψει την Ουάσινγκτον να μην υπερβάλλει, καθώς ενδέχεται να προκύψει μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάβαση από την ειρήνη στον πόλεμο και από έναν περιφερειακό πόλεμο σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Με βάση την αντίληψή μου για τις ΗΠΑ, αυτές διεξάγουν πάντα τρία πράγματα ταυτόχρονα: διπλωματία, πόλεμο και κατασκοπεία. Μερικές φορές αυτοί οι τρεις πυλώνες ενισχύουν ο ένας τον άλλον και μερικές φορές υπερισχύουν ο ένας του άλλου.

Αν η διπλωματία είναι εξαιρετικά δαπανηρή, οι ΗΠΑ στρέφονται σε στρατιωτικά μέσα. Αν τα στρατιωτικά μέσα δεν αποδίδουν ή είναι πολύ δαπανηρά, τότε οι ΗΠΑ στρέφονται στις μυστικές υπηρεσίες. Αυτά τα τρία πράγματα δεν αποκλείουν αμοιβαία το ένα το άλλο. Ενισχύουν αμοιβαία το ένα το άλλο.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πολύ έντονα αυτά τα τρία διαφορετικά στηρίγματα: τη διπλωματία, το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Το κλειδί είναι ο θεμελιώδης στόχος της. Ποιος είναι λοιπόν ο τελικός στόχος των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ελπίζω ότι όταν ο Μπλίνκεν φτάσει στο Πεκίνο, θα χρησιμοποιήσει τη σοφία, το θάρρος και την δυνατότητά του να βρει μια ισορροπία, για να καταλήξει σε μια πρόταση που θα συζητηθεί με την Κίνα με στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία, με στόχο να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές αμάχων. Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιδιώξουν την παράταση του πολέμου, θυσιάζοντας επιπλέον ζωές αμάχων.

Πηγή: https://www.globaltimes.cn/

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24804

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading