Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς στις καλές προθέσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς στις καλές προθέσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;

Η ΕΕ ενεργοποιεί τη «στρατιωτική ζώνη Σένγκεν» εναντίον της Ρωσίας

Η ΕΕ αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα μεταφορών για να μπορεί να μετακινεί ταχύτερα τα στρατεύματά της προς τα ανατολικά, με τη συμμετοχή της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Η Βρετανία είχε κάνει προηγουμένως ένα παρόμοιο βήμα ανακοινώνοντας ότι θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Στρατιωτική Κινητικότητα». Τι σημαίνουν αυτές οι διαδικασίες στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά; Και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία απέναντί σε αυτή τη κατάσταση;

Την Πέμπτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι στο πλαίσιο ενός σχεδίου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευκόλυνση των στρατιωτικών μεταφορών, το σύνολο των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να μεταφέρουν γρήγορα στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατεύματα από το ένα μέρος της στο άλλο, κυρίως από τη Δύση προς την Ανατολή.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της ΕΕ» και τόνισε ότι για τον σκοπό αυτό πρέπει να κατασκευαστούν γέφυρες, σήραγγες, δρόμοι και σιδηρόδρομοι. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, τα σχέδια της ΕΕ περιλαμβάνουν «την ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και βασικούς στρατηγικούς εταίρους όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία, ενώ προωθούν την συνεργασία και τον διάλογο με περιφερειακούς εταίρους και χώρες της επικείμενης διεύρυνσής της, όπως είναι η Ουκρανία, η Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια», όπως μετέδωσε το TASS.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά, στις τελευταίες εβδομάδες που η ΕΕ προτίθεται να απλοποιήσει την υλικοτεχνική υποδομή για τις μετακινήσεις στρατευμάτων. Νωρίτερα, οι Times ανέφεραν ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει στο Λονδίνο να μετακινεί γρήγορα στρατεύματα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας Kajsa Ollongren, τα δύο μέρη σκοπεύουν να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, η νέα συμφωνία συνδέεται με στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Βρετανία προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «στρατιωτικής κινητικότητας», από το οποίο το Λονδίνο είχε αποσυρθεί μετά το Brexit. Στη Δύση, το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται συχνά ως «στρατιωτικό πρόγραμμα χωρίς βίζα» ή «στρατιωτική ζώνη Σένγκεν», καθώς έχει σχεδιαστεί για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στη μετακίνηση στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων και αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών μεταφορών και εφοδιασμού. Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς στις καλές προθέσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24848

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading