Η γενοκτονία στο σαλόνι μου

Έτσι άρχισαν τα ζωντανά μεταδιδόμενα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία της Γάζας.
Η γενοκτονία στο σαλόνι μου

L. Michael Hager

συνιδρυτής και πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αναπτυξιακού Δικαίου, στη Ρώμη

Η ιστορία είναι γεμάτη από γενοκτονίες. Μεταξύ των πρώτων ήταν η Σταυροφορία των Αλβιγηνών (σ. μ. μια Σταυροφορία που κηρύχτηκε από την Καθολική Εκκλησία ενάντια στις αιρέσεις) του 1209 που προκάλεσε τη γενοκτονία των Καθάριων στη νότια Γαλλία. Στον 20ό αιώνα, η τουρκική γενοκτονία του 1915 σκότωσε έως και 1,2 εκατομμύρια Αρμένιους Χριστιανούς.,

Το ναζιστικό Ολοκαύτωμα του 1941-1945 έστειλε 6 εκατομμύρια Εβραίους σε θαλάμους θανάτου ή σε χώρους εκτέλεσης. Η γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 εξόντωσε πάνω από μισό εκατομμύριο Τούτσις. Αναφορές για πιο πρόσφατες γενοκτονίες εμφανίζονται στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Γενοκτονιών του Νταρφούρ (2003), των Γεζίντι (2010) και των Ροχίνγκια (2016).

Ενώ τα βιβλία ιστορίας και οι εφημερίδες μας δίνουν γραπτές περιγραφές γενοκτονιών, ποτέ πριν δεν έχουμε δει μια τέτοια να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, μέρα με τη μέρα, ζωντανά ή μέσω βίντεο, σε μια τηλεοπτική οθόνη.

Δεν είδαμε τον ένοπλο της Χαμάς να εισβάλλει στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, να σκοτώνει 1.200 ανθρώπους και να παίρνει 240 ομήρους, αλλά σύντομα είδαμε πολλές φορές μετά στην τηλεόραση φρικιαστικές εικόνες βίντεο από το κτηνώδες μακελειό. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο για την εξόντωση της Χαμάς, αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους πολίτες στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ήταν λογικό να περιμένει κανείς ότι μια στρατιωτική επιχείρηση με γνώμονα την εκδίκηση θα μπορούσε να εξαλείψει εντελώς τη Χαμάς; Ήταν λογικό να πιστεύει κανείς ότι οι διεθνείς νόμοι του πολέμου θα μπορούσαν να γίνουν σεβαστοί στο πυκνοκατοικημένο περιβάλλον της Γάζας;

Στην ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε τα ισραηλινά αντίποινα, έστειλε αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο και άρχισε να παρέχει όπλα στις IDF. Έτσι άρχισαν τα ζωντανά μεταδιδόμενα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία της Γάζας. Ακολουθούν μερικά από αυτά που είδα και άκουσα στο CNN και στο PBS News Hour.

Οκτώβριος. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνει έναν πλήρη αποκλεισμό που διακόπτει την ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Από τις 13 Οκτωβρίου, το Ισραήλ διατάζει τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη και να μετακινηθούν στα νότια της Λωρίδας. Στην τηλεόραση βλέπουμε χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ασθενοφόρα να βομβαρδίζονται.

Ξεκινώντας με μια βομβιστική επίθεση στα βόρεια στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπολύει μια ευρεία χερσαία επίθεση. Μαθαίνουμε για προφανώς στοχευμένες επιθέσεις σε νοσοκομεία, τζαμιά, εκκλησίες και σχολεία, καθώς και σε δημοσιογράφους, ιατρικό προσωπικό και προσωπικό της UNRWA.

Παρακολουθώντας σκηνές καταστροφής από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την ανάσυρση των νεκρών και των τραυματιών από τα ισοπεδωμένα κτίρια και τη μακρά πομπή των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν με τη βία προς το νότο, αισθανόμαστε ότι τα γεγονότα αυτά είναι κάτι περισσότερο από μεμονωμένα εγκλήματα πολέμου. Οι κραυγές των παιδιών που αιμορραγούν και των απελπισμένων μητέρων τους προσθέτουν ήχο στις εικόνες που εναλλάσσονται στην οθόνη με τα λευκά σκεπασμένα πτώματα.

Νοέμβριος. Ισραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, προκαλώντας μαζικές απώλειες. Οι IDF εισβάλλουν στο νοσοκομείο Al Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι έκρυβε στα υπόγειά του, αρχηγείο μαχητών της Χαμάς. Μια εκεχειρία που αρχίζει στις 21 Νοεμβρίου και παρατείνεται επί μια ολόκληρη εβδομάδα επιτρέπει την ανταλλαγή 105 ομήρων, μερικοί από τους οποίους δίνουν συνέντευξη στην τηλεόραση.

Περισσότεροι από 100 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, αν και ορισμένοι έχουν πεθάνει στις αεροπορικές επιθέσεις ή από άλλες αιτίες. Η ανάκτηση των ομήρων δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τον Νετανιάχου.

Δεκέμβριος. Το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία και αεροπορική επίθεση στη νότια Γάζα. Ακούμε από κατοίκους της Γάζας που έχουν μετεγκατασταθεί εκεί ή που βρίσκονται στο δρόμο προς το νότο να διαμαρτύρονται για τους συνεχείς βομβαρδισμούς των λεγόμενων ασφαλών περιοχών -ακόμη και αφού κατευθύνθηκαν σε αυτά τα μέρη από τις ίδιες τις IDF. Μια άλλη μεγάλη επίθεση πραγματοποιείται στα κεντρικά τμήματα της Λωρίδας. Μέχρι το τέλος του μήνα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων φτάνει τους 21.978.

Ιανουάριος. Το Ισραήλ ανακοινώνει μια πιο στοχευμένη εκστρατεία, ξεκινώντας από το βορρά, ενώ οι έντονες μάχες συνεχίζονται στο νότο. Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται στο Khan Yunis και βλέπουμε στην οθόνη μας την αιματηρή έκβαση. Σε περιοχές κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, οι ισραηλινές βόμβες σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι IDF και η IAF έχουν σκοτώσει περισσότερους από 24.000 Παλαιστίνιους (κυρίως γυναίκες και παιδιά), ενώ υπολογίζεται ότι 8.000 βρίσκονται νεκροί κάτω από τα χαλάσματα.

Στη Σύμβαση για την αποτροπή της Γενοκτονίας του 1948, οι υπογράφοντες επιβεβαίωσαν ότι η γενοκτονία “αποτελεί έγκλημα κατά το διεθνές δίκαιο”. Όρισαν τη γενοκτονία ως πράξεις “με σκοπό την καταστροφή… μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας” με τη θανάτωση των μελών της ομάδας” ή με την “επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική εξόντωσή της, εν όλω ή εν μέρει”. Επίσης, τιμωρείται η “άμεση και δημόσια υποκίνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας”. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, οι ΗΠΑ είναι συνένοχες μαζί με το Ισραήλ.

Σήμερα παρακολουθώ τους χιλιάδες απελπισμένους Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους είναι πλέον καταβεβλημένοι από τις αρρώστιες και τη πείνα. Τους βλέπω μαζεμένους μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές κοντά στο αιγυπτιακό συνοριακό πέρασμα. Αναρωτιέμαι ποιες επιλογές απομένουν γι’ αυτόν τον κατατρεγμένο λαό.

Θα δεχτούν οι κάτοικοι της Γάζας προσφορές επαναπατρισμού από άλλες χώρες ή θα διαφύγουν με τη βία στην Αίγυπτο για να βρουν ασφάλεια, τροφή και τα απαραίτητα για τη ζωή τους; Θα τους σπρώξουν οι Αιγύπτιοι στην έρημο του Σινά; Κι ύστερα ο Νετανιάχου θα μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε την επανάληψη της Νάκμπα του 1948. Θα αποφύγει επίσης τη νομική ευθύνη για τις πράξεις γενοκτονίας του, αυτές που είδα ο ίδιος με τα μάτια μου, τις τελευταίες 100 ημέρες στην τηλεόραση;

Κοινοποιήστε:
Δίκτυο Σεισάχθεια
Δίκτυο Σεισάχθεια
Άρθρα: 24873

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Σεισάχθεια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading